Нахабність вражає. Чому незаконне будівництво на річці Кам’янка досі триває

18197 0
Вияляється, незважаючи на норми закону, можна самовільно руйнувати карпатські ріки.

У Сколівському районі на Львівщині, поблизу водоспаду Кам’янка, знову відновили будівництво. За даними очевидців, кількість техніки зросла, завезені бетонні труби, з'явилися нові вагони. Хоча, ще у червні повідомлялося, що роботи призупинили, а проєкт з берегоукріплення власники цих земельних ділянок відправили на погодження у Держархбудінспекцію. Науковий співробітник Інституту екології Карпат НАН України Тарас Микітчак про те, як це все починалося та що насправді відбувається на річці Кам'янка. 

Після анексії Криму наші Карпати зазнали справжнього туристичного буму. Нові готелі, курортні комплекси ростуть, як гриби після дощу. Однак часто гори зазнають негативних наслідків такого «буму».

Повторний припис Держекоінспекції

Ще восени 2019 року люди, які проїжджали дорогою вище водоспаду Кам’янка, були здивовані роботами, які там проводилися. Річка була перерита й укріплена. Інна Тимченко: «Коли малому було 2 рочки ми там мандрували, тому хотіла показати Михайлику ті місця, галявину зі старим дивовижним деревом, де він фотографувався маленьким. Але коли ми приїхали – то побачили біля річки будівельні роботи, повністю зруйновану галявину». Фото цих робіт, звісно ж, з’явилося і в соціальних мережах.

Читайте ще: Що будують біля водоспаду Кам’янка на Львівщині

Частково роз’яснення цієї ситуації дав наприкінці травня Департамент екології та природних ресурсів Львівської ОДА. Зазначалося, що «Держекоінспекція дала повторний припис на відновлення території поблизу водоспаду «Кам’янка» в тримісячний термін». Також стало відомо, що в ОДА не видавали забудовнику ОВД (оцінки впливу довкілля) при проведенні земляних робіт та робіт з берегоукріплення поблизу водоспаду Кам’янка. Раніше власник цієї земельної ділянки уже сплатив близько 30 тис. грн штрафу.

За інформацією Держекоінспекції, при проведенні робіт з берегоукріплення, на які в нього є дозволи селищної ради, «русла річки не змінювали, поглиблювальних робіт не проводили, територію природоохоронної зони не порушено». Там зазначали, що шкоди водоспад «Кам’янка» не зазнав. Однак, оскільки на проведення земляних робіт дозволів власник цих ділянок не мав, то його зобов’язали у тримісячний термін «привести територію в належний стан».

У відео «Робоча зустріч щодо незаконного будівництва на берегах р. Кам’янка» нардепа Ростислава Тістика, Василь Петречко та Василь Танчук, яким і належать ці землі, виправдовувалися, «що набули ділянку в 2018 році, а незаконні роботи проводив попередній власник, який вже сплатив штраф».

Вони зізналися, що проєкт на будівництво берегоукріплення подадуть на експертизу за кілька днів. Звучали фрази: «Ми взяли містобудівні умови на готель… п’ятиповерховий готель», «Хочемо зробити документи і гарно прибрати береги, зробити доріжки, щоб люди гуляли».

Що насправді відбувається

Проте заява щодо колишнього власника не відповідає дійсності. Супутникові фотографії чітко демонструють, що перші кардинальні зміни і земельні роботи на річці Кам’янці почалися з 30 липня минулого року. На всіх наступних фото – масштаб робіт тільки збільшувався. Це доводить, що саме теперішні власники цих ділянок проводили ці роботи.

Ростислав Тістик подав звернення до прокуратури, відкрито кримінальну справу. Туди надійшло ще одне звернення (від  мене та громадського активіста Юрія Плахти) щодо «негативного впливу на природне середовище незаконних земельних руслоочисних і берегоукріплюючих робіт».

Прокуратура, у свою чергу, скерувала звернення в Держекоінспекцію, яка відповіла, що позапланова перевірка встановила, що громадянином Дорошенком А.С. (один із власників ділянок на місці незаконного будівництва) частково не виконано вимоги попереднього припису. За це на нього накладено штраф та видано новий припис, який на даний час теж не виконаний.

Будівництво триває

Реальна ситуація на берегах Кам’янки ще гірша. На заплавних луках ріки, вище однойменного водоспаду, завезено десятки бетонних труб діаметром орієнтовно один метр, на майданчику присутня будівельна техніка (самоскид, автокран і бетонозмішувач), русла приток річки Кам’янка вирівняні, з’явились нові вагончики для будівельників. Очевидно, що в найближчий час планується каналізування притоки р. Кам’янка на території незаконного будівництва і на суміжних ділянках.

Орієнтовно довжина каналізування приток становить 200-300 метрів. Площа знищення ґрунтового покриву й лук сягає більше 21 га. Русло річки Кам’янка повністю зруйновано на відтинку у півтора кілометри.

Знищені біотопи розмноження червонокнижних видів риб і амфібій (харіус європейський, кумка жовточерева, тритон карпатський, тритон альпійський) та оселища червонокнижних видів орхідних. Незакріплені береги лівого боку русла річки Кам’янка (територія Національного природнього парку «Сколівські Бескиди») зазнали істотного розмивання. Крім цього, навпроти збудовано лісову дорогу ДП «Сколівське лісове господарство».

Нахабні порушення

Власниками цих ділянок порушено низку законодавчих норм, а саме Водного Кодексу України щодо 25-метрової охоронної зони малих річок; незаконні земляні роботи на ділянках держвласності; розкрадання надр України, оскільки незаконні берегоукріплюючі роботи виконані з місцевого каменю, а видобуті галька й щебінь під час цих робіт не обліковано, знищення тисяч особин червонокнижних видів рослин і тварин, рибних запасів, кормової бази риб.

Згідно з Законом України «Про оцінку впливу на довкілля» (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2017, № 29, ст.315. Стаття 3. Сфера застосування оцінки впливу на довкілля. Пункт 3) для такої діяльності необхідно провадження щонайменше восьми процедур ОВД.

Тож підготовка до будівництва готелю на березі ріки Кам’янка триває, а власники цих земельних ділянок повністю ігнорують приписи Держекоінспекції.

Читайте ще: На Львівщині призупинили будівництво готелю біля водоспаду Кам’янка

Нахабність у цій ситуації вражає. Виявляється, незважаючи на норми закону, можна самовільно руйнувати карпатські ріки.

За словами громадського активіста Юрія Плахти, шокує те, що роботи виконувалися безперешкодно впродовж багатьох місяців. Активіст закликає природоохоронні організації, журналістів та громадськість допомогти у висвітленні та моніторингу цього незаконного будівництва.

Природа Карпат належить державі й народу, а не кільком «бізнесменам». У соцмережах закликають до акцій протесту на місці будівництва на річці Кам’янка.

Фото автора 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!