Нам потрібен план для освіти під час війни

2095 0
В кожному закладі освіти має бути укриття під час тривоги. На такі зміни потрібно закласти фінансування. Також треба розробити дієві чіткі інструкції про те, хто, де, як і коли має ховатися, як діяти в разі небезпеки тощо.
Фото зі сторінки Володимира Зеленського

Фото зі сторінки Володимира Зеленського

Нам потрібно відновити безпечне офлайн-навчання. Зараз маємо нормально провести ЗНО, а за літо підготуватися до початку нового навчального року, щонайменше, у початковій школі і 5 класах. Що для цього потрібно, розповідає голова комісії освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради з фракції «Голос» Іванна Герус.

Кожного дня українці говорять собі і світові: «Ми не росія». Кожного дня ми окреслюємо червоні лінії, щоби відмежуватися, відокремитися від ворога. Переконати світ, що ми не однакові. Для нас важливо думати про майбутнє, зокрема про освіту дітей.

Читайте також: Яким буде завершення навчального року у школах Львова та області

Із початком активної фази війни з України виїхало близько 3 мільйонів дітей. Ці українські школярі, які практично два роки вчилися онлайн через коронавірус та практично не вчилися через бойові дії, нарешті отримали те, що їм потрібно – реальну, а не віртуальну увагу, товариство однолітків, спілкування. Прикро це визнавати, але чимало учнів, особливо початкової школи, не хочуть повертатися з-за кордону. І тут не справа в подекуди кращій матеріальній базі європейських шкіл – ці діти не бачили нормального навчання доволі довго і елементарно за ним скучили.

Ми можемо розводити «зраду», а можемо показати, що не забули про цих дітей, чекаємо на них і їм є куди повертатися. Для цього нам потрібно зробити просту і водночас складну річ – відновити безпечне офлайн навчання. Зараз маємо нормально провести ЗНО, а за літо підготуватися до початку нового навчального року, як мінімум в початковій школі і 5 класах. Чому окремо говоримо про 5 клас? Саме тоді школярі мають починати навчання за програмою «Нова українська школа», що не є ідеальною, але є великим кроком вперед для нашої освіти. Для цього потрібно протягом літа провести потужні навчання для самих вчителів.

Що потрібно для того, щоб відновити навчання? Є сенс говорити про три фактори: безпека, приміщення та зміна формату навчання.

Читайте також: Вступ до гімназій після 4 класу. Коли і які іспити складати

Безпека – ключовий фактор і, чесно кажучи, найбільша проблема. Навіть відносно безпечному Львову докучають повітряні тривоги, а приміщення шкіл та садочків можуть постраждати від уламків збитих ППО ракет, як це вже було. Що потрібно для того, щоб приміщення шкіл стали безпечнішими для дітей і вони могли вийти на навчання 1 вересня?

Перш за все, школи мають обстежити професіонали, які скажуть, що потрібно вдосконалити, змінити, доробити, щоби будівлі шкіл були безпечними. У кожному закладі освіти має бути укриття чи інші приміщення, в яких можна перебувати під час ймовірних повітряних тривог. На такі зміни потрібно закласти фінансування, що ляже на плечі місцевої влади. Але це те, що ми реально можемо зробити. Як і попрацювати над тим, щоб розробити реально дієві чіткі інструкції про те, хто, де, як і коли має ховатися, як діяти в разі небезпеки, під час оголошення повітряної тривоги тощо. Бо ж є особливості реакції, наприклад, на хімічну атаку – згідно з правилами, директор навчального закладу має визначити напрямок вітру і відповідно до цього виводити дітей в безпечне місце.

Питання також і в тому, щоб ефективно попрацювати з батьками, які можуть почати панікувати тоді, коли це не просто шкідливо, але і небезпечно. Приклад хибних замінувань львівських шкіл, які тривали в січні – на початку лютого показав, що налякані батьки кидаються до школи забирати своїх дітей, створюють корки і піддаються паніці. Їх можна зрозуміти, але маємо зробити пріоритетом чітке виконання заходів безпеки, напрацювати конкретну схему куди і як евакуюють дітей, як інформують батьків про те, де перебувають діти. Школярі та їх батьки також мають знати, як поводитися, якщо активізуються бойові дії.

Читайте також: На Львівщині створять три нових наукових ліцеї

Маємо до осені підготувати і шкільні приміщення. Зараз в будівлях шкіл у Львові і в області мешкають люди, які були змушені рятуватися від війни. Однак, якщо ми замислюємося про те, щоби відновлювати навчання з 1 вересня, маємо підшукати для цих людей прихисток, а шкільні приміщення підготувати для того, щоби там могли проводитися уроки. 

Треба працювати і над тим, щоб змінити формат навчання. Як не прикро визнавати, але навіть після перемоги буде ризик воєнних дій і наймудріше, що ми можемо зробити – брати приклад з тих країн, що роками живуть в такому режимі, але навчання у них на висоті. Наприклад, з Ізраїлю. Зрозуміло, що маємо забрати з програм російських письменників, культурних діячів, історичні події тощо, але не можна забирати з програм всі згадки про росію – на її прикладі можна розповідати, якими не треба бути. Крім того, вона яскравий приклад того, що у дітей потрібно розвивати критичне мислення. 

Також маємо піднести патріотичне виховання на новий рівень. Варто замислитися про те, щоб предмет «Захист України» викладати не лише учням старшої школи, але з садочка та молодших класів говорити про патріотизм, захист Батьківщини у тій формі, що буде зрозуміла дітям. Маємо виховувати змалку добрих громадян, які вмітимуть надавати першу допомогу, які в майбутньому не боятимуться йти в армію, вмітимуть поводитися зі зброєю, будуть розуміти, як діяти в разі активізації бойових дій.

У садочках це потрібно подавати в ігровій формі, чим старшими стають діти – тим більше інформації їм потрібно надавати, готувати до дорослого життя. Для цього потрібно організувати спеціальні навчальні центри, однак робити це доведеться на державному рівні. Ділитися досвідом у цій сфері готові фахівці Ізраїлю. Але дії з розробки і запровадження програм за нашою державою. До прикладу, щоб у наших закладах освіти якісно викладався предмет «Захисту України», органи влади мають методично підійти до його інтеграції в шкільну програму. Мають бути створені відповідні умови, обладнані кабінети, розроблені навчально-методичні матеріали тощо, аби цей предмет викладався впродовж усіх шкільних років.

Читайте також: Чим воювали та як жили колись. Перелік унікальних музеїв Львова

Для освіти мусить бути «план війни». Навіть після перемоги загроза нападу з боку росії нікуди не зникне. А система освіти має працювати за будь-яких умов – чи то війна, чи пандемія. Ми маємо мати налагоджений чіткий механізм дій. Це своєрідна «тривожна валізка» для освітян – коли кожен знає, як діяти у випадку надзвичайних ситуацій. У дітей немає бути кількатижневих канікул, поки дорослі розберуться з тим, як усе має працювати. І досвід Ізраїля нам в цьому може бути корисний. Разом переможемо, кожен на своєму фронті. 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!