Нашим найбільшим ворогом насправді є не коронавірус, а два «паразити»

51755 12
Смертність від різних видів грипу у різні роки перевищувала нинішні трагічні цифри.
Фото: Соцпортал

Фото: Соцпортал

Жодна країна світу, навіть найбільш розвинута, не застрахована від інфекційної епідемії. Для прикладу, у США від сезонного грипу цієї зими померло близько 10 тисяч людей. А за даними ВООЗ кожного року епідемія вірусних респіраторних інфекцій забирає у світі  від 250 до 500 тисяч  життів. Екскерівниця Департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Ірина Микичак, яка у 2009 році була в епіцентрі боротьби з епідемією пандемічного грипу переконана, що найбільшими ворогами українців у ситуації з поширенням коронавірусу є небажання дотримуватися правил особистої гігієни та паніка.

Страшно читати у соцмережах коментарі «небайдужих» українців з приводу евакуації  українських громадян з Китаю в Україну.

Життя така річ, що ніхто і ніде не застрахований від хвороби. Особливо, коли це стосується інфекційної хвороби, зважаючи на те, що ми живемо у світі, який, фактично, не має кордонів. Паспорт чи віза не є перешкодою ні для кору, ні для  грипу, а тим більше для нового типу коронавірусу. А величезна міграція населення в світі лише сприяє поширенню хвороб.

Читайте також: Дві причини «коронавірусного» страху

За різними джерелами, за два місяці епідемії коронавірусу його жертвами стали близько 1900 осіб. Увага, за різною інформацією рівень смертності населення від епідемій грипу у різні роки перевищував нинішні трагічні цифри. Зокрема, високим є рівень смертності від пандемічного грипу H1N1 навіть у країнах, які мають ефективну систему охорони здоров'я. США повідомляли про те, що від сезонного грипу цієї зими у них померло близько 10 тисяч людей. А за даними ВООЗ кожного року епідемія вірусних респіраторних інфекцій забирає у світі  від 250 до 500 тисяч  життів.

Тому жодна країна світу не застрахована від епідемій. Навіть у 2020 році – у час високих  технологій і  наукового прогресу, вражаючих досягнень фармацевтичної індустрії.

Мій особистий досвід участі в організації боротьби з епідемією пандемічного грипу у 2009 році дає право стверджувати, що нашим найбільшим ворогом насправді є не вірус, а два «паразити».

Читайте також: Евакуація українців з Китаю: чи варто мешканцям Львівщини панікувати через коронавірус

Перший – це небажання дотримуватися простих правил інфекційної безпеки кожного зокрема і суспільства загалом. Ми не хочемо і не вміємо мити руки, користуватися повсюдно у побуті дезінфікуючими засобами для обробки рук і поверхонь. Ми героїчно йдемо/їдемо на роботу, коли хворіємо (чхаємо, кашляємо). Ми вперто не вакцинуємося від грипу, бо маємо надійні засоби, такі як часник, цибулю, самогонку з перцем. А ще «до кольору до вибору  асортимент неефективних», але дорогих ліків.

Другий – це паніка. Мені страшно уявити, ситуацію в  країні, якщо би у 2009 році були соціальні мережі. Але і на той час байки про розсіювання над містами спеціальними літаками протичумних засобів робили свою справу. «Вісім гелікоптерів щось сиплять з неба», «увечері Тернопіль посипали хімією, щоб вбити чуму», «Знайомий лікар сказав, що у нас не грип, а легенева чума» - ось неповний перелік тодішніх розмов… Паніка деморалізує людей, пригнічує їх. Панічні настрої створюють ажіотажний попит на певні медикаменти та інші важливі товари щоденного вжитку.

Під час епідемії 2009 року в області за два місяці захворіло пандемічним грипом близько 250 тисяч мешканців. Ми втратили 100 людей. Ці втрати могли бути значно більшими. Але нам вдалося відпрацювати ефективний алгоритм лікування та взаємодії різних служб і медзакладів. Основними лікарнями з надання допомоги пацієнтам з грипом були інфекційна лікарня, Регіональний фтизіопульмонологічний центр, лікарня швидкої медичної допомоги Львова, обласна клінічна лікарня і 5-а міська лікарня Львова. Також у кожному районі області були відкриті додаткові ліжка для госпіталізації пацієнтів з грипом. Загалом ми мали 3,5 тисячі резервних ліжок.

Сьогодні окрім інструкцій і наказів, попри усю критику,  у нас є потужні клініки, з кваліфікованим медперсоналом, є лікарі з унікальним досвідом (як в жодній з областей) лікування вірусних пневмоній. Є сучасна дихальна техніка, нові сучасні рентгендіагностичні комплекси (зокрема з томосинтезом), ПЛР-лабораторії, яких взагалі не було у 2009 році. Хоча, звичайно, і в обладнанні, і в разових видаткових матеріалах та засобах захисту є ще велика потреба.    

Для мене дуже показовим був приклад, коли таксисти  безоплатно допомогли сімейними лікарям, терапевтам і педіатрам у найважчі тижні обслуговувати  виклики до хворих додому. Адже у пікові дні Львівська станція швидкої медичної допомоги мала до 1200 викликів на добу. Були підприємства, які допомагали нам паливом для служби екстреної допомоги. Нам вдалося тоді мобілізувати усі служби, залучити до консультування хворих провідних фахівців України з реанімації, акушерства/гінекології (було багато хворих вагітних), інфекційних хвороб.

Читайте також: Українці, які прилітають з Китаю, потребують нашого розуміння і любові

Думаю, немає жодної держави у світі, яка на 100% може бути впевнена, що готова протидіяти цій чи іншій епідемії. Україна у постійному контакті з ВООЗ, іншими міжнародними організаціями. Випрацьовуються протоколи лікування, адже  вилікуваних пацієнтів в рази більше від летальних.

Зрештою, боротьба з коронавірусом нічим не відрізняється від боротьби із грипом. Наше завдання, насамперед, виконувати прості правила особистої інфекційної безпеки, сконцентрувати усі зусилля на навчанні медперсоналу, підготовці усіх медзакладів. Щодо питань менеджменту та логістики надання меддопомоги та запобігання епідемії, то вважаю, що вони мають обговорюватися виключно у професійному колі. Соціальні мережі та ЗМІ – це точно не місце для консиліумів.

Кожна область зобов'язана мати заклади для обсервації і лікування. Кожна громада має передбачити резервні ліжка для госпіталізації при потребі та виконувати рекомендації МОЗ та інших уповноважених інституцій. Важливо передбачити додатковий фінансовий ресурс не тільки на придбання медикаментів та обладнання, але й на захисні костюми для медиків та оплату праці медиків, які будуть при потребі працювати понаднормово.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

20 Лютого, 2020 15:28
666 ... от ЩО "вони" наразі пропонують НАМ :
".. 1)Кожну справу доводь до кінця.
2)Завжди аналізуй , хто керує.
3)Не розслабляйся, поки живі вороги.
4)Добивайся покарання кожного винного.
5) Не йди, поки не отримаєш результат.
6)Не бійся сили.
7)Забудь про байдужість і пацифізм.
8)Є речі важливіші за власні інтереси.
9)Готуйся до всього.
10) Шлях до змін довгий і важкий. .. " ...
... як висловився тут "..." -- " Вловлюєте нюанс ?" ... Слава Україні ! ...
20 Лютого, 2020 14:53
до "до" ... сидів ти на своєму "гектарі" , робив свою "нелегку справу" ... чого ж відволікся ? ... я вже "петру" за його "поради" подякував ... най він з тобою поділиться ...
20 Лютого, 2020 14:45
до 666 Шо ти молотиш якусь дебі-льну словесну полову. Чоловіче, --втрися! Йди зляй вроки!
20 Лютого, 2020 14:38
666 ... безумовно , що в парламентських угрупуваннях("партіях") і у владі , як в любому українському партизанському загоні , є конкретний(конкретні) зрадник(зрадники) ... та особисто я бачу спокійне і адекватне реагування влади на усі спроби " розхитати" життя українського суспільства ... українці вже відчули( на своїй власній шкурі) , що для досягнення своєї кінцевої "мети" ці "організатори" не гребуватимуть нічим ... на щастя для "свідомих" , що підписалися в участі в "акціях протесту" , які періодично виникають переважно в Західній Україні, влада може й відлупить якихось "студентів" (і не одноразово) , та ні "майдану" , ні тим паче розстрілу "свідомих" , вона(влада) НЕ допустить ... хоча в Україні може статися ВСЕ , що завгодно , я вірю в спроможність української влади і не бажаю нікому запитувати ( в кого?) над могилою близьких -- "А нас за що ? " ... Слава Україні ! ...
20 Лютого, 2020 12:32
66 to"пЕтро" ... робиш висновки і пропонуєш ( певне в "дока"а заразився ), а елементарного не знаєш ... не пропонуй нікому щось зробити ...." ... вислів не продовжую , бо ти ж сам все знаєш ...
20 Лютого, 2020 12:19
петро До -- "666". От бачиш, --- ти вже перший приємно здивований. Не далеко--і туалетний папір потримаєш в руках. коли купиш або в когось попросиш, звичайно.
20 Лютого, 2020 11:47
666 ... О-о_ ! ... які люди сюди зайшли ! ... "док" знайшло час ,щоби запропонувати усім бажаючим "приємно здивуватись" ... а для цього -- приєднатись до моніторингу отих "місць загального користування" ... для "свідомих" мешканців Винників і їхніх "братів по розуму" -- це саме ТЕ ... Слава Україні ! ...
20 Лютого, 2020 11:25
док Ми тільки років з 5-7 тому назад побачили і навчилися користуватися туалетним папером, а ви про якесь миття рук. дезинфекцію, догляд... Зробіть моніторинг по офісних центрах, ринках ітд. і побачите, скільки людей миє руки після відвідання "місць потреб", і , будете приємно здивовані. Дотепер в деяких таких "місцях" можна побачити "пальцовані художні розписи". А після цього---по хлібчик, в транспорт, на зустріч, перерахувати гроші і тд. Не має --культури виховання! Все --безнадійно запущено! Як казали старі люди---треба єдного німця на єдній нозі--і й-но тоди зразу буде порєдок!
20 Лютого, 2020 11:13
666 ... один мудрий сказав ... інший знайшов ... а я от не такий ( "мудрий") ... тому й не можу до такої ситуації застосувати-притулити загальновідоме (надаю мовою оригіналу) -- " .. Послушайте ! Ведь если звёзды зажигают , значит -- это кому-нибудь нужно ..? " ... де зірки і де ті , хто у Винниках під лікарнею барикади будує ? ... а тим "кому-небудь" , що заплатили за такі акції прояву "свідомості" , Президент вже повідомив-пообіцяв -- завезти евакуйованих з Китаю до їхньої Конче Заспи ... тому , "свідомі" в Винниках і деінде , можете спати спокійно ... Слава Україні !
20 Лютого, 2020 10:55
... Як казав один мудрий:" Навіть, якби і не було отого коронавірусу--його треба було би придумати!" Вловлюєте нюанс!
20 Лютого, 2020 09:19
666 ... отой "шатун" знову розхитує Львівщину ... дякувати Богу , що не Україну ... бо петька знову гроші на поширення епідемії "свідомості" зажилив ... а "наші люди" ( оті "свідомі") завжди готові за рубля і в церкві пернути ... але ж задарма "свідома мама" навіть "свідомому татові" не дасть ... з такою "свідомістю" і до отого сепаратизму вже недалеко ...Слава Україні ! ...
20 Лютого, 2020 07:32
Василь Я хочу звернути увагу на політичну сторону сьогоднішньої проблеми з коронавірусом. Отримання в аеропорту таміфлю в попередні роки прем’єрміністром подібно на евакуацію сьогодні здорових кількох десятків українців. Сотні українців самостійно різними шляхами прибули в Україну з Китаю і без всяких епідзаходів приїхали додому! На них навіть не звернули уваги !!! Публіка !!!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!