Львівський інфекціоніст – про новий штам коронавірусу і про те, чи подіє на нього вакцина

6391 0
Достатньо лише збільшити поширення вірусу, щоб створити проблеми для лікарень – чим більше людей заразиться, тим більша кількість потребуватиме лікарняного лікування.
Photo by Paul Siewert on Unsplash

Photo by Paul Siewert on Unsplash

Новий штам коронавірусу уперше виявили у Великій Британії у вересні. Вже у листопаді близько чверті випадків захворювання у Лондоні були викликані саме ним. Всередині грудня кількість випадків досягла майже двох третин. Лікар-інфекціоніст Ігор Берник, який вивчає інформацію про коронавірус у закордонних джерелах, розповідає, що відомо про цей новий штам, чи справді він небезпечний і чи подіє на нього вакцина.

Читайте також: Шість смертей на 43 тисячі вакцинованих Pfizer. Про що це свідчить і як про це пишуть медіа

Що викликає занепокоєння у новому штамі?

  • Він швидко замінює інші варіанти вірусу
  • Він має мутації, що впливають на підвищення здатності вірусу заражати клітини
  • Більша заразливість (до 70%) і, відповідно, здатність до епідемічного поширення.

Вважається, що цей штам або з’явився у пацієнта у Великій Британії, або був імпортований із країни з меншими можливостями для контролю мутації коронавірусу.

Новий штам можна знайти у Великій Британії, окрім Північної Ірландії, але він сильно сконцентрований у Лондоні, на Південному Сході та Сході Англії.

Дані Nextstrain, що стежив за генетичними кодами зразків вірусів у всьому світі, свідчать про те, що випадки захворювання в Данії та Австралії прийшли з Великої Британії. Нідерланди також повідомляли про такі випадки. (Додамо, що Україна наразі не припиняє сполучення із Британією – ред.).

Подібний штам з’явився в Південній Африці, він має ті ж мутації, але, схоже, не пов’язаний із «лондонською».

Чи таке вже траплялося раніше? Так. Вірус, що вперше був виявлений в китайському Ухані, не той, що ви знайдете в більшості куточків світу. Мутація D614G виникла в Європі у лютому і стала глобально домінуючою формою вірусу. Інша мутація під назвою A222V поширилася Європою і була пов’язана з літніми канікулами людей в Іспанії.

Читайте також: Позики, депресії і хороша фізична форма. Дослідження про те, як Covid-19 вплинув на молодь

Зараз опубліковано первинний аналіз нового штаму коронавірусу, що визначає 17 потенційно важливих змін. Чи є новий штам більш смертоносним? Немає доказів того, що це так, хоча це ще потрібно буде контролювати. І достатньо лише збільшити поширення вірусу, щоб створити проблеми для лікарень – чим більше людей заразиться, тим більша кількість потребуватиме лікарняного лікування.

Чи спрацюють вакцини проти нового штаму? Майже напевно так, або принаймні наразі. Всі три провідні вакцини виробляють імунну відповідь – вони навчають імунну систему атакувати кілька різних частин вірусу, тому, хоч частина шипа мутувала, вакцини все одно мають працювати.

«Але якщо ми дозволимо йому додавати більше мутацій, то це підстава для хвилювань. Цей вірус потенційно є на шляху до втечі від вакцини, він зробив перші кілька кроків для цього», – говорить професор Гупта.

Втеча від вакцини відбувається, коли вірус змінюється, тому він ухиляється від повного ефекту щеплення і продовжує заражати людей. Це може бути найбільшим занепокоєнням у тому, що зараз відбувається з вірусом. Цей штам показує, що вірус продовжує адаптуватися, оскільки заражає все більше і більше людей.

Читайте також: Ви більше не заразні. Що важливо розуміти про антитіла до Covid-19

Презентація професора Девіда Робертсона з Університету Глазго в п’ятницю дійшла висновку: «Вірус, ймовірно, зможе генерувати вакцинні мутанти. Це поставить нас у становище, подібне із грипом, коли вакцини потребують регулярного оновлення. На щастя, вакцини, які ми маємо, дуже легко змінити».

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!