Національний спротив – це ми

2225 0
Головне питання, яке зараз має стояти – що зробив кожен з нас для створення національного спротиву?
Фото: Міноборони

Фото: Міноборони

З 1 січня починає діяти Закон про основи національного спротиву. Він передбачає формування батальйонів територіальної оборони. Зокрема, йдеться і про залучення цивільного населення до військової справи, а також про навчання людей задля злагодженої поведінки під час загрози. Командир батальйону територіальної оборони Львова Олександр Кошель розповідає, що змінить новий закон про національний спротив та як і чому кожен з нас може долучитися до сил тероборони.

Читайте також: Військової справи вчитимуть усіх. В Україні починає діяти новий закон

Складовими Закону про основи національного спротиву, який набуде чинності з 1 січня 2022 року, є територіальна оборона, рух опору і підготовка громадян України.

Основою територіальної оборони є бригада і 7 батальйонів тероборони. Наразі маємо батальйони, які займаються підготовкою громадян під час єдиних стрілецьких днів. Заходи мінімальні, але їх виконують з 2018 року.

Завдання територіальної оборони – навчити і підготувати населення до загрози з боку противника. Підготовку населення плануємо проводити під час стрілецьких днів, у школах та інших навчальних закладах. Крім того, інформаційну пропаганду проводять і в соцмережах.

Звісно, нам потрібен особовий склад і матеріально-технічне забезпечення. З 1 січня будуть збільшувати штат – буде близько 50 військовослужбовців у кожному батальйоні територіальної оборони та біля 80 особового складу у бригаді територіальної оборони.

Проблемними питаннями залишаються приміщення. Якщо з батальйонами територіальної оборони по області питання вирішили, то для бригад – ні. Вже налагоджені контакти з органами місцевої влади, триває робота із пошуку приміщень. На це потрібно щонайменше 3,5 млн гривень на два роки. Ці розрахунки проведені програмою фінансування на всі територіальні громади Львівського району. Левова частка, звісно, припадає на місто Львів. Гроші підуть на основні потреби – закупівлю оргтехніки, відеокамер, системи сигналізації та відеоспостереження, паливно-мастильних матеріалів для виїзду на полігони для проведення занять з резервістами.

Але ми повинні зрозуміти, що національний спротив – це всі ми. Національний спротив – це ви. Головне питання, яке зараз має стояти – що зробив кожен з нас для створення національного спротиву? Чи ви підписали контракт в резерві, працюєте на державній посаді, можливо допомагаєте як волонтер, можливо підписали контракт у Збройних силах і розбудовуєте тероборону? Кожен сам повинен собі поставити ці питання і зробити вибір.

Долучитися до сил територіальної оборони може кожен. Згідно із законом, особи, які досягли 18-річного віку, можуть підписати контракт у резерві. Як показує практика, реально це робити з 27 до 55 років (якщо офіцери).

Контракт для офіцерів і сержантів підписується на 5 років. Рядовий склад підписує контракт на 3 роки, тому з 27 років до 57 років.

Читайте також: У Львові переформатували одне з управлінь, щоби воно займалося теробороною

Якщо людина відслужила строкову службу, може прийти в батальйон чи бригаду територіальної оборони, територіальні центри комплектування та проконсультують щодо подальших дій. Також чимало інформації можна знайти у соціальних мережах.

Долучитися також можуть і цивільні люди. Головне – мати бажання і бути здоровими. Серед вимог – довідка від психіатра, нарко-тубдиспансера та з МВС про несудимість.

Нагадаємо, сьогодні, 10 грудня, Тvoemisto.tv організувало публічну дискусію не тему «Чи готовий Львів і область організувати оборону у разі наступу чи надзвичайних ситуацій» та з’ясувало, що змінить новий закон про національний спротив з 1 січня, як Львів готується до ймовірної загрози і які є можливості міста і області в організації тероборони.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!