Є чотири наративи, які зараз росія просуває проти України. Кулеба після Давоса

2359 0
Росія намагається підбурити Африку, Близький Схід та Азію проти України, а також – використати наш успіх у мобілізації світу проти нас самих.
Фото: Dev.ua

Фото: Dev.ua

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повернувся із Міжнародного економічного форуму у Давосі, на якому мав десятки зустрічей з президентами і прем'єрами багатьох країн. Український міністр каже, що росія сьогодні розганяє чотири наративи проти нашої держави і закликає українців активно протидіяти їм, зокрема у соцмережах.

Я вперше був у Давосі. Це було реально потужно. Невелика кількість людей приїжджає туди, щоб говорити про серйозні речі, майбутнє світу, щоби цей світ розвивався правильно, хоча більшість просто хоче засвітитися... Я мав понад десяток зустрічей, зокрема і закритих. Походив, послухав і зрозумів декілька наративів, які росія поширює активно серед своїх симпатиків і напів симпатиків.

Перший наратив полягає у тому, що дарма Україна чинить спротив, тому що її Захід все одно кине напризволяще, тому не треба Україні ні на що сподіватися.

Читайте також: «Цінності важливіші за інтереси». Валерій Пекар про те, як Україна змінює світ

Другий наратив – що Україна відтягнула на себе увагу світу від вирішення інших питань, бо у світі повно інших проблем, воєн, і Захід замість того, щоб світ займався цими проблемами і однаково ставився до всіх країн і народів, зосередився на допомозі Україні. У такий спосіб росія хоче підбурити Африку, Близький Схід, частково Азію проти України і наших партнерів.

Це аргумент специфічний, але з ним треба працювати. Ця тема заходить. Будемо серйозно протидіяти цьому наративу. Але це також свідчення ефективності української держави – якби ми не змогли привернути увагу до війни, мобілізувати підтримку Заходу, бо Захід зараз ожив і перебуває в іншому стані. Тому те, що сьогодні робить президент і уряд, українські дипломати, Збройні Сили, волонтери, громадяни – це все заслуговує на найвищу оцінку з боку ворога, який хоче використати наш успіх у мобілізації світу проти нас самих.

Третій наратив росії полягає в тому, що єдина проблема, чому у світі розгортається продовольча криза, – це санкції, які наклали на росію. Вони перевертають все догори дригом і кажуть: «Зніміть з нас санкції, і ми знімемо блокаду із українських портів. Тоді зерно, олія, курурудза потраплять на світовий ринок і не буде голоду». На це ми, звісно, скажемо, що єдиною причиною продовольчої кризи є російська агресія проти України, а не санкції. Але, чесно кажучи, є люди у світі, яким цей наратив заходить і вони розповідають про те, що треба якось зняти з росії санкції. Їх мало, але вони є.

Наступний, четвертий наратив, який я почув, здався мені зовсім непритомний, але він є і я чітко його відчув у різних розмовах. Він полягає у тому, що навіщо Україна взагалі чинить спротив, завдаючи невимовних страждань своєму власному народу і своїй країні. Якщо війна така важка і все настільки складно, то треба сідати і домовлятися з росією, якою б ціною не була та домовленість. Це болісний коментар, але я чув його від кількох людей. Він не поважає ту жертву, яку приносить український народ на цій війні, воюючи за свою свободу. Я не хочу, щоб у вас складалося враження, що це домінуючі думки, це думки, які росія починає розкручувати. Є ті, хто їх підхоплює – не тому, що вони куплені росією, а тому, що нібито глибокі аналітики враховують всі чинники і намагаються збалансовано мислити. На цю тему були закриті розмови за зачиненими дверима, коли мені довелося по-дружньому «врізати» тим представникам, які підхоплюють цю тезу ворога.

Я хочу, щоб ви звернули увагу на ці наративи. У наступні тижні і місяці росія буде активно їх розкручувати, і я розраховую на те, що ми спільно з друзями, іноземцями, у соцемережах будемо протидіяти цим наративам.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!