У ворога почались економічні проблеми. Що це означає та чи можливий наступ з півночі?

2808 0
Військовий експерт Петро Черник розповів, чи можливий новий наступ окупантів з білорусі, чому росія лютує і тисне та чи вистачить зброї для відбиття атак українським захисникам.

Починаючи від Вугледара, а також від Сіверсько-Бахмутської дуги наступ окупантів не зупинявся ані на хвилину. Станом на сьогодні та від травня 2022 року противник атакує на східному напрямку, і, на жаль, має часткові успіхи. Треба ставити питання: буде чи не буде повторна атака з боку півночі у бік столиці? На мій погляд, такий акт божевілля може трапитись.

Чому це акт божевілля? На початку повномасштабної війни вони мали двотисячне угруповання з найкращою зброєю, яке вдерлося в Україну з півночі і намагалося захопити Київ, а також авіаційне прикриття, здійснювали повноцінні ракетно-бомбові атаки та не змогли все одно досягти бажаної цілі. А в той момент ми не мали жодної одиниці артилерійського озброєння західного зразка, а тільки їхні протитанкові засоби Javelin та NLAW. Зараз вся наша північна частина фортифікована – там все заміновано, є протитанкові рови тощо. На що вони розраховують? Чи може таке статись? Чому ж ні. Противник продемонстрував, що в нього дуже специфічна логіка. Згадаймо, зокрема Чорнобаївку і Острів Зміїний. 

Читайте також: Росії бракує зброї, але вона воюватиме до кінця, – Петро Черник

Чому окупанти лютують і тиснуть? Бо вони усвідомлюють, що на кінець весни у них починаються дуже серйозні проблеми не тільки у воєнному питанні, а й в економічному. Уже є підтвердження фактів, що за січень у них на 50% зменшилось надходжень від нафтогазової галузі рф, і з кожним місяцем буде гірше, оскільки це ембарго тільки по газу, а вже з 5 лютого і по пальному. 

Загалом росіянам потрібно добитись одного – хоч якось зацементувати лінію розмежування, і на аргумент є те, що лукашенко декілька тижнів тому оголосив про так зване підписання з Україною «пакту про ненапад». Це ніщо інше, як говорить путін, він намагається знайти точку перемовин. Щось подібне сказав і Орбан – що потрібно домовлятись із росіянами про мир, а також Ердоган – про переговори з окупантами. Завжди про переговори просить слабша сторона. Станом на сьогодні ніяких переговорів з агресором бути не може. 

Читайте також: Мобілізація в росії. Що це означає для України

Чи можливий акт божевілля удару з боку півночі – можливий. Але він ніяк не переламає хід війни. Найближчі кілька тижнів-місяців можуть бути найважчими у цій війні. Однак, запевняю, що зброї у нас є достатньо. Хоча, звісно, її хочеться все більше і більше.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!