Як врятуватися від спеки та чи варто охолоджуватися у фонтані

3828 0
Найбільш небезпечна спека для малюків та дітей дошкільного віку.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

У спекотні дні, коли позначки термометрів сягають 30 градусів, медики рекомендують мінімізувати перебування на вулиці, особливо у пікові години доби. Яких порад варто дотримуватися у спеку та чого краще уникати, пояснювала нам сімейна лікарка 4-ї лікарні Другого медичного об’єднання Львова Оксана Савчишин.

Читайте також: Як правильно пити воду. Поради експертки зі здорового харчування

Для кого небезпечна спека

Спека особливо небезпечна для малюків та дітей дошкільного віку, також для людей у віці 60+. Небезпечна вона для тих, хто має певні хронічні захворювання – перенесені інфаркт чи інсульти, ішемічну хворобу серця, гіпертонічну хворобу, бронхіальну астму. Варто уникати спеки й людям, які хворіють ожирінням, у такий час потрібно бути особливо пильним до свого самопочуття.

Що робити у спекотні дні

Серед загальних порад, перш за все, варто уникати перебування на вулиці у найгарячіші години, зокрема, в обід. Якщо все-таки ви опинилися на вулиці, намагайтеся прикрити голову, наприклад капелюхом чи хусточкою.

Краще носити комфортний одяг, з простих натуральних тканин світлого кольору вільного крою.

Старатися вживати більше рідини. Для дорослої людини норма щонайменше 2 літри на добу. Правильно пити упродовж цілого дня, дробними порціями, і намагатися вживати звичайну негазовану воду. Взагалі потребу у споживанні рідини для людини має визначити її сімейний лікар.

Також медики рекомендують у спекотні дні не виконувати фізичних навантажень, зокрема в обідній час. Це можна робити вранці або ввечері, коли немає прямих сонячних променів.

Людям, крім того, варто уникати вживання алкоголю. Також бажано трохи змінити харчування, щоб їжа була менш жирна та не важка для організму, намагатися споживати більше рослинної їжі, більше овочів і фруктів.

Небажаним є перебування на сонці для людей, які мають виражену сонячну алергію, ревматичні хвороби тощо.

Чи можна охолоджуватися у вуличних фонтанах

Купатися у вуличних фонтанах у спеку можна, просто треба старатися, щоб це не було різке охолодження, наприклад, від 30 до 10 градусів. Окрім того, якщо діти у фонтанах бігають зовсім голі, слід зважати, щоб вони не отримали сонячні опіки, та обов’язково користуватися сонцезахисними кремами, адже можна запобігти тепловому удару, але отримати опік.

Що робити при тепловому ударі та термічних опіках

У разі теплового удару треба пройти в прохолодніше місце, пити багато води, а також прийняти літній душ чи просто облитися холодною водою. Важливо спостерігати за симптоматикою. Якщо висока гарячка, можна випити щось жарознижувальне. Якщо ж ви самостійно не можете впоратися, маєте тривожні симптоми, як-от втрата свідомості, блювота, нудота, найкраще звернутися до лікаря.

При сонячних опіках найефективніше охолодити шкіру. Якщо є гарячка, також дати жарознижувальні. Пентанолом можна змащувати тільки через деякий проміжок часу, коли шкіра епіталізується, щоб вона краще загоювалася. Щодо народних методів, приміром, наносити на тіло сметану чи кефір, то такі способи не довели свою ефективність.

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!