«Не батюшка, а батько». Історія львівського священника про віру, війну в Україні

1648 0
Час невблаганно працює на Україну і на українське, бо молоде покоління хоча і поволі, все ж звільняється від мовних наростів остогидлого минулого.
Фото: Realist.online

Фото: Realist.online

На львівському вокзалі молодий чоловік попросив у священника освятити маленьку святиню – нагрудний медальйон святого Миколая як дарунок своєму батькові, що на три дні прибуває у відпустку з фронту. Ієромонах УГКЦ Лука Михайлович розповів про цей випадок і як він здивувався, коли до нього звернулися «батьку», а не «батюшка», як це часто буває.

Читайте також: Люди молилися, щоб вижити, а діти просили хрестики

Очікуючи на потяг у головній залі, раптом почув у спину: «Батьку, можна Вас щось запитати?». Неочікувано було почути оте «батьку». Обернувшись, побачив молодого хлопця і зрозумів, що це він так звертається до мене як священника. Виявилося, що він був десь з-поза Галичини. Замість звичного «батюшка», як це все ще, на жаль, роблять багато українців, я почув тепле українське «батьку». Подумалося, що все ж час невблаганно працює на Україну і на українське, бо молоде покоління хоча і поволі, але все ж звільняється від мовних наростів остогидлого минулого.

Сцена була зворушлива і дивна водночас. Він придбав нагрудний медальйон святого Миколая і попросив мене освятити його. Я не мав з собою освяченої води, але прочитав молитву благословення напам’ять. Зізнаюся, за двадцять років священства я вперше здійснював освячення на залізничній станції. Цю маленьку святиню молодий чоловік придбав як дарунок своєму батькові, що на 3 дні прибуває у відпустку з фронту. Я помітив, що це було для нього дуже важливо. Син з особливим відчуттям очікував приїзду когось найріднішого.

Ми обоє стояли посеред зали, а довкола бродили люди, уважно вдивляючись на нас, як на якихось диваків. Спочатку ми освячували, а потім виникла дуже тепла розмова про віру, війну, Україну.

Для Бога немає меж. Він діє і працює всюди і скрізь. А ще інколи Він виходить зі своїх земних храмів, щоби стати змістом неочікуваного спілкування двох цілком незнайомих людей.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!