Не боятися. 10 кроків, щоб почати святкувати Різдво за григоріанським календарем

6758 0
Священник та більшість парафій повинні підписати певний зобов’язуючий документ для унеможливлення розділення.
фото: костянтин баранюк

фото: костянтин баранюк

Християни західного обряду нині відзначають Різдво Христове. В Україні уже кілька років тривають дискусії, аби перейти на єдину дату святкування Різдва за Григоріанським календарем. У грудні 2017-го Верховна Рада України зробила цей день офіційним державним вихідним. Проте більшість церков в Україні й надалі послуговуються юліанським календарем. Представники духовенства кажуть, що перехід на новий стиль – складна процедура, яка потребує цілої низки рішень, узгоджень, а головне потужної просвітницької кампанії. Отець Олег Кобель – пропонує для обговорення наступні кроки. 

Сьогодні, 25 грудня 2020 року. Маю кілька думок і пропозицій до обговорення, а можливо і втілення у 2025 році. Є велике бажання духовенства і мирян в Україні святкувати Різдво та всі свята за Григоріанським календарем, але існує і небезпека нових поділів. Тому я пропоную для обговорення наступні кроки:

1. Настоятелі УГКЦ та ПЦУ мають обговорити між собою це питання і визначити своєрідний дедлайн. Я пропоную визначити дату 25 грудня 2025 року.

Читайте також: Глава ПЦУ розповів, за яких умов українці святкуватимуть Різдво 25 грудня

2. Обговорити це на своїх Синодах та прийняти вольове рішення.

3. Пропонувати кожного року аж до 2025 служити для парафіян Літургію за всяке прошення з окремим виголосом та читанням звернення єпископа до пастви про важливість переходу на новий календар.

4. За ці чотири роки в кожному деканаті має пройти зустріч єпископа із священниками для того, щоб інформувати про перехід, у свою чергу, священники мають інформувати про це вірних.

5. Священник та більшість парафій повинні підписати певний зобов’язуючий документ для унеможливлення розділення.

6. У всі великиі свята потрібно буде нагадувати вірним, що після 2025 року (дата, як пропозиція) це свято святкуватиметься в інший день.

7. У ЗМІ та соціальних мережах активно озвучувати це питання, обговорювати на різноманітних медійних майданчиках та озвучувати цей дедлайн.

Читайте також: Коли в Україні зможуть перейти на святкування Різдва 25 грудня. Роз’яснення експерта

8. Виготовити необхідну друковану продукцію, календарі, щоб з 2025 року (чи іншого, який буде визначено) повністю зайняти цю нішу і вилучити з обігу юліанські календарі.

9. Активні миряни та священники повинні всіляко популяризувати гасло «25.25» та робити просвітницьку роботу у своїх спільнотах.

10. Не боятися.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!