Не Бумчиком єдиним: підлітковий ТОП українського Youtube

5238 0
Більшість відеоблогерів займаються цим лише задля заробітку, а батьки часто й не підозрюють, що переглядають у мережі їхні діти.
Фото: zhzh.info

Фото: zhzh.info

Візит популярного українського відеоблогера Паші Бумчика до Львова сколихнув не лише його місцевий фан-осередок, а й поліцію, міського голову, галицьку інтелігенцію та батьків, які, мабуть, вперше почули та дізнались, хто є кумиром їхніх чад. Журналіст Назар Притула спробував з’ясувати, що це за кумири, задля яких наші діти готові виламувати двері в Ратуші.

Український YouTube живе за світовими ринковими стандартами: є запит – є і пропозиція. Тому неварто здивовано обурюватись, що молодь галицького П’ємонту проводить свій час за переглядом російськомовного простакуватого Бумчика, що прославився відео про те, як надягнути на руку 100 презервативів.

Таких, як Бумчик, в українському сегменті YouТube – сотні, і левова частка з них займаються відеоблогінгом лише заради грошей. YouТube вже досить давно уподібнився до телевізора. За даними аналітичного порталу Socialblade.com, який досліджує YouТube, місячний заробіток каналів з понад мільйоном підписників може становити від однієї до 100 тисяч доларів. Тут існує монетизація контенту: блогерам платять за рекламні вставки чи згадки брендів, а вони генерують той контент, який дивляться дорослі чи діти.

Існує кілька типів каналів, які найчастіше переглядають українські підлітки.

  1. Бумчикоподібні. Сюди крім Павла, варто зарахувати Boris Grankin, Andrey Martynenko, Андрей Долинный, Саша Шапик та інших. Це так звані «лайфстайл-влогери» (відеоблогери), які знімають своє життя. Зазвичай їхній контент не вирізняється особливою оригінальністю – від п’яних гулянок до народження сина.

Той, хто підписується на канал одного з них, раніше чи пізніше починає «фоловити» інших, адже вся блогерська тусовка тісно пов’язана між собою, що видно на спільних відео. Більшість з них не надто переймаються контентом: наприклад, зі спільного походу в кінотеатр можуть зробити по 3-4 відеоблоги з різних камер.

  1. Геймери. Тут діти можуть спостерігати, як їхні однолітки, підлітки чи дорослі грають в комп’ютерні ігри. Спектр контенту найрізноманітніший – від FIFA до World of Tanks чи Minecraft. Останнє, до слова, найпопулярніша гра серед дітей віком від 10 до 15 років.
  2. Дитячі шоу. З ними більше знайомі молоді батьки, які інколи вмикають на гаджетах своїм дітям різноманітні дитячі серіали, мультики та подібне. На Socialblade.com можна побачити, що Kids Diana Show чи Dima Kids TV є одними з найбільш популярних каналів в українському сегменті Youtube. Сумарна кількість підписників у цих двох каналів – понад 11 мільйонів. Часто молоді батьки, які не мають часу приділити увагу дитині, не замислюються про наслідки і просто вмикають дитині подібні шоу. Так з’являється звичка дивитись YouТube та виховується майбутня фан-база для «бумчикоподібних». До слова, абсолютна більшість подібних каналів – російськомовні.
  3. Реп-канали. Набули популярності в останні роки, передовсім, завдяки російським проектам Versus та SlovoSPB. Популярні серед хлопчаків шкільного віку. Контент цих каналів присвячений реп-батлам – змаганням двох чи більше виконавців за допомогою спеціальних римованих сполук – панчів. Здебільшого учасники таких «батлів» намагаються, не добираючи слів, описати життя суперника та всіляко принизити його.

Діапазон зацікавлень школярів та підлітків не вельми широкий і загалом не надто близький до вершин інтелекту. Очевидно, що заборонити дітям переглядати простакуваті відеорозповіді від ровесників чи часами вульгарні реп-битви в час повсюдного доступу до інтернету практично неможливо. Навіть якщо ви відімкнете інтернет в смартфоні чи комп’ютері, то неможливо зробити це з усіма друзями чи однокласниками дитини. Вихід може бути значно простіший – спілкуватися з дитиною, цікавитися тим, що цікавить її та пропонувати гідні альтернативи, адже онлайн можна знайти практично все – від найліпшого до найгіршого. Тому варто навчити дитину розрізняти одне від другого для її власного добра і батьківського спокою.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!