Не приписуйте Папі Франциску того, що він не говорив

7916 0
Папа не визнавав гомосексуальних шлюбів, не прирівнював їх до шлюбу чоловіка і жінки і не проголошував гомосексуальні стосунки Таїнством.
Vatican News

Vatican News

Голова Комісії УГКЦ у справах родини і мирян Юрій Підлісний про те, чи говорив Папа Франциск про визнання гомосексуальних шлюбів, та які слова йому приписують.

Папа сказав дослівно: «Гомосексуальні особи мають право перебувати в родині, вони є дітьми Божими, мають право до родини. Нікого не можна виключити з родини або зробити його життя нестерпним через це. Те, що ми маємо зробити, це закон про цивільні зв’язки, вони мають право бути захищеними законом. Я бороню це».

Що означає ця фраза:

1. Папа проти того, щоб якимось чином маргіналізували гомосексуальних осіб. (Це співзвучно з Листом щодо душпастирської опіки гомосексуальних осіб ватиканської Конгрегації у справах віровчення від 1986 року, яку тоді очолював Йозеф Ратцінгер, майбутній Папа Бенедикт XVI, попередник Франциска).

2. Закон про цивільні союзи – це не визнання таких союзів шлюбом, ані не прирівняння до шлюбу чоловіка і жінки і, тим більше, не визнання рівності між гомосексуальними союзами і Таїнством шлюбу.

Звідкіля беруться такі кривотлумачення слів Папи?

На мою думку, Папа Франциск має дуже виразний душпастирський стиль спілкування. Він уникає часто доктринальних моментів у своїх висловлюваннях і текстах. Природно, з’являються певні недомовлені моменти і можливість їх «поінтерпретувати». Тому є багато охочих позловживати цим. Чи правильний стиль обрав Папа – не мені судити.

Тиск, який чиниться на Святий Престол упродовж десятиліть, щоб Церква визнала гомосексуальні зв’язки шлюбом і прирівняла їх до Таїнства Шлюбу чи, взагалі, зробила і їх Таїнством, є шаленим. Можливо тому Папа сказав, що державні закони, можливо, вирішать якісь їхні клопоти.

Читайте також: Папа Франциск у посланні «»Urbi et orbi» закликав до припинення вогню на Сході України

Але повторю ще раз: Папа Франциск – не визнавав гомосексуальних шлюбів, не прирівнював їх до шлюбу чоловіка і жінки і не проголошував гомосексуальні стосунки Таїнством.

А кому коле око вислів, що гомосексуалісти – теж діти Божі, то і Адам з Євою, які збунтували проти Бога, і Каїн, що замордував Авеля, і Юда, який продав Христа – теж діти Божі.

Тому, сильно люблячи своїх дітей, Господь дає себе розіп'яти на хресті, щоб змити гріхи своїх дітей, аби вони могли увійти у Царство Небесне. Для дітей Божих залишається лише повернутися лицем до Бога, прийняти боже розп'яття, покаятися щиро за Богові невгодні діла.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!