Не в «десятці» справа. Кому вигідний хаос у львівському транспорті

4997 3
Тролейбус №10 зняли всупереч думці громади, а пропоновані заміни не є повноцінними.
ілюстративне фото: Андрій Бойко

ілюстративне фото: Андрій Бойко

Рішення про ліквідацію тролейбусного маршруту №10 викликало значний резонанс у львівській громаді. Редакція Tvoemisto.tv продовжує дискусію з цього приводу, започатковану Віталієм Пітулою. На противагу йому, житель мікрорайону Патона-Сигнівка-Городоцька Василь Гулай вважає, що припинення роботи цього тролейбусного маршруту не є обґрунтованими та необхідним.

Не претендую на роль експерта з міського транспорту, але майже 20 років живу в мікрорайоні Патона-Сигнівка-Городоцька, де зараз нове керівництво ЛКП «Львівелектротранс» втілює «експеримент», ліквідувавши тролейбусний маршрут №10. Хочу з цього приводу висловити кілька суб’єктивних міркувань.

Найперше, з чим не можна погодитися, так з діями всупереч думці громади. Не провели навіть формальних громадських обговорень не тільки серед мешканців вулиці Патона й прилеглих, але й вулиці Виговського, бо там «десятка» доповнювала та підстраховувала на випадок форс-мажорів «трійку», і Кульпарківської – аналогічно щодо тролейбусу №2.

Демонстративні дії керівництва ЛКП «Львівелектротранс» на появу відповідної місцевої електронної петиції в черговий раз показують справжнє ставлення до містян незмінної з 2006 року владної команди та персонально директора й сумісництвом депутата міської ради від «Самопомочі» Олега Берези: «Ви собі там голосуйте, а господарі міста –ми!».

По-друге, чи треба ліквідувати (саме так, а не бюрократично-казуїстично «призупинити») десятий тролейбусний маршрут саме зараз, насамперед з огляду на анонсовані «Львівелектротрансом» плани закупівлі нових тролейбусів і будівництва тролейбусної лінії по Виговського від Патона до Городоцької?

Читайте також: Чому закриття тролейбусного маршруту №10 у львові логічне

По-третє, наскільки зняті чотири-п’ять машин з маршруту №10 покращать графік курсування всіх решти? За власними спостереженнями, на зупинці руху тролейбусів від центру «Митрополита Андрея-Шептицьких» робочого дня на три «двійки» чи «девʼятки» і дві «дванадцятки» припадала одна «десятка». Для нормального сполучення якраз бракує машин на «десятому» маршруті, і після його закриття ті два додаткові автобуси на 2А жодним чином не покращать ситуації!

По-четверте, ніби формально праві адепти чергового транспортного «покращення», котрі розгорнули активну медіакампанію. Вони стверджують, що мешканці не зазнають незручностей та ніби не будуть переплачувати більше, оскільки буде додано кілька машин на комунальний автобусний маршрут №2А, де вартість квитка аналогічна тролейбусному – 5 грн.

Але вникає декілька питань.

Якщо й таке трапиться із 2А, як вчинили байдужі до думки громади чиновники, то він тільки частково (на чотири зупинки) замінить знятий «десятий» тролейбус, а тим, хто раніше їхав ним по Виговського-Кульпарківській, доведеться пересідати й ще раз оплачувати. Насамперед на маршрутки та платити готівкою, яка не обліковується. Хто роками «сидить» на цих грошових потоках та не може відмовитися від щомісячного «кешу»?

Не зайвим буде й інше риторичне питання: кому вигідний ще більший хаос у міському транспорті Львова з вересня, коли різко зросте пасажиропотік – особливо в «години пік»?

Що ж можна зробити в теперішній ситуації? Наприклад, що заважає запровадити єдиний (зрозуміло, що дорожчий, ніж зараз) місячний квиток та одноразові квитки із компостуванням для автобусів, котрі обслуговує комунальне АТП №1, зокрема й вже згаданий 2А? Так роблять у сусідній Польщі, то чому ж не запровадити цей досвід і в нас? Іншими словами – візьми та зроби, а не шукай, «де я у цій схемі?»!

Не менш важливим є те, що міська влада не може котрий вже місяць заплющувати очі на те, що приватні автоперевізники самочинно відмовилися перевозити пільговиків, а відповідно, значний тягар впав на автобуси АТП №1.

Читайте також: Майбутнє львівського електротранспорту – тролейбус. Погляд із депо

І кілька слів у продовження про соціальну функцію комунального транспорту й не тільки. До таких «соціальних» тролейбусних маршрутів цілком виправдано зараховують №7, який раз на годину вирушає зі станції «Скнилів» по Городоцькій до ЛНУ імені Франка і у зворотному напрямку. Тільки справжні «фанати» очікують на рейси о 8 та 9 годинах. Переважна ж більшість пасажирів користуються «сімкою» по факту прибуття на зупинку.

А що заважає з 1 вересня виставити додаткові кілька машин для нормального графіку, які можуть забирати частину пасажиропотоку, а отже зменшити число пасажирів, які штурмують експрес «Західна АС – пл. Різні», 28, 156, 183 чи 184? Для цього точно не потрібно додаткових досліджень обліку пасажиропотоку, котрі  замовляють Львівська міська рада, її комунальні підприємства чи структури й особи, близькі до об’єднання «Самопоміч», зрозуміло ж, не за власні кошти.

Транспортна система Львова, як і міська господарка, загалом потребують якщо не докорінних змін, то серйозної оперативної корекції. Зробити це без підтримки небайдужих львів’ян чи всупереч громадській думці буде майже неможливо. Місто втрачає час для свого реального, а не «прожектного» стратегічного розвитку з позиції любові міської влади до певних проектів і очевидного власного ґешефту.

З іншого боку, хаос в транспортній системі міста є золотою жилою для накопичення тіньових коштів на місцеві вибори 2020 року. Можливо, саме в цьому суть проблеми, а не в глумливому «покращенні» життя львів’ян з боку міської влади та комунальних підприємств,  як-от ліквідація з 8 липня тролейбусного маршруту №10?

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
26 Серпня, 2018 18:05
мешканець правильна думка! замість розвивати електротранспорт, створюють хаос, лише Сихів забезпечують і трамваями, і тролейбусами на найвищому рівні
11 Липня, 2018 12:46
ser цілком слушна стаття, про махінації на транспорті у ЛМР
10 Липня, 2018 23:12
Сергій А як з тими хто купив проїздний на місяць, їм гроші повернуть? Чи то проблеми людей?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!