На правах реклами

Немовля до року. Поради педіатра, як захистити дитину від зимових застуд

17015 0
Статистика свідчить, що малюки хворіють застудами 6-10 разів на рік, тобто втричі частіше, ніж дорослі. І основна частина захворювань припадає на осінньо-зимовий період. Їхньою причиною є зовсім не холодна погода, а те, що малюки більше перебувають у приміщеннях, де швидше поширюється інфекція.
Photo by Nyana Stoica on Unsplash

Photo by Nyana Stoica on Unsplash

Вже з перших днів після народження малюка мама і тато турбуються про нього: чи досить тепло одягнений, чи немає протягів, чи не холодна вода у ванночці, чи не задовго на прогулянці. А коли малюк стає старшим – чи не застудиться, коли повзає, грається і ходить ніжками на підлозі. Педіатри розповіли про найпоширеніші зимові захворювання та надали поради щодо їх профілактики. 

Застуда, кашель і сопіння – у малюка ГРВІ

Гостру вірусну інфекцію верхніх дихальних шляхів не може викликати лише холодна погода чи переохолодження малюка. Симптоми застуди знайомі кожному: кашель, нежить, закладеність носа, чхання. Прояви застуди дискомфортні, інколи настільки, що порушують загальний стан.

«Зовнішні» прояви застуди, тобто її симптоми, викликані набряком слизової оболонки (внутрішня оболонка рота, носа, легень), а також скупченням рідини в них. Насправді, це не лише прояв хвороби, а й роботи нашої неспецифічної імунної відповіді. Але саме ці прояви, симптоми, необхідні нашому організму, щоб ефективніше боротися з інфекцією. Тому при призначенні ліків, ми завжди зважуємо співвідношення ризик-користь у кожному індивідуальному випадку. Наприклад, ми можемо відмовитися від використання жарознижуючих препаратів, оскільки підвищення температури тіла стимулює імунну відповідь, що у свою чергу зменшує, як тривалість захворювання, так і ймовірність ускладнень, – розповідає педіатр дитячої поліклініки «Веселка» Володимир Рак.

Слідкувати за симптомами у дітей до року варто пильніше, звертає увагу педіатр.

«Малюки закономірно не можуть свідомо очистити верхні дихальні шляхи від надлишкового слизу, крім того, кашльовий поштовх не настільки ефективний як у дорослих. Тому ведення ГРВІ потребує особливого підходу, тісної співпраці лікаря і батьків, бо навіть звичайний нежить у малюка може ускладнитися запаленням середнього вуха – отитом. Особливість будови дитячого вуха в тому, що так звана євстахієва труба, що з’єднує середнє вухо та носоглотку, у дітей коротша та розташована більш горизонтально. Тому щоразу, коли ніс дитини закладений виділеннями, це створює ситуацію, коли в середнє вухо можуть потрапити виділення з носоглотки. А це, у свою чергу, може спровокувати розвиток отиту, що проявляється сильним болем вуха у дитини», – пояснює дитячий отоларинголог дитячої поліклініки «Веселка» Максим Мірка

Переохолодження малюка чи протяг самі собою не є причиною запалення, хоча можуть сприяти розвитку інфекції. Хвороба, крім інфекції, може бути й наслідком пошкодження барабанної перетинки (потрапляння стороннього тіла, необережне очищення), коли інфекція без перешкод проникає глибше – в середнє вухо.

Причиною можуть стати й аденоїди: при частих застудних захворюваннях вони сильно збільшуються в розмірах і перекривають просвіти слухових каналів, це погіршує вентиляцію порожнини середнього вуха і сприяє розвитку отиту. Запалення середнього вуха зазвичай починається раптово, й розпізнати його відразу досить складно. Немовля буде плаксивим, може відмовлятися від їжі, має неспокійний сон та високу температуру (до 40°). Також можливий розлад травлення (нудота, блювання, пронос), а під час грудного годування малюк може погано смоктати. Можливі й виділення з вушок і такий випадок потребує термінової консультації. 

«Ми радимо відразу звернутися за консультацією до отоларинголога чи педіатра, адже отит небезпечний для немовлят. До того ж, ця хвороба супроводжується рядом особливостей. Через анатомічну будову середнього вуха у маленьких дітей барабанна перетинка більш товста й міцна, ніж у дорослих. Вона довше чинить опір тиску гною, й у результаті інфекція може піднятися до головного мозку і викликати серйозні ускладнення», – підкреслює дитячий отоларинголог поліклініки «Веселка» Максим Мірка.

Грип у малюка

Якщо застуда розпочинається з високої, понад 38°С температури і супроводжується порушенням загального стану висока ймовірність, що у малюка грип. Це також вірус, і на початку його важко відрізнити від застуди. Зазвичай при грипі все починається з сухого кашлю й підвищення температури.

Втім, у немовлят симптоми можуть відрізняються, наприклад, кашлю може й не бути. Інші симптоми (головний біль, біль у м’язах і суглобах, загальне погане самопочуття, біль у горлі) батькам складно встановити самостійно, адже дитина не може про це сказати. Втім, малюк буде млявий і плаксивий, може відмовлятися від їжі. Діти до 2 років у групі ризику, і для них грип вкрай небезпечний.

«Полегшення симтомів грипу аналогічне лікуванню при ГРВІ. Втім, грип більш небезпечний, має чимало ускладнень. Ускладненнями від ГРВІ, наприклад, запалення носових ходів та середнього вуха чи посилення симптомів деяких хронічних захворювань дихальних шляхів, таких як астма. Водночас грип і самостійно може викликати серйозні порушення організму і навіть важку пневмонію

Вірус грипу може локалізуватися як у верхніх, так і у нижніх дихальних шляхах, і є ймовірність розвитку вторинних бактеріальних інфекцій. Саме ці інфекції часто стають причиною пошкодження легеневої тканини, посилення запального процесу та серйозних порушень функцій органів дихання. При цьому важливо пам’ятати, що у малюків стан може погіршуватися значно швидше ніж у дорослих, тож якщо від перших симптомів застуди минуло кілька днів, а стан дитини незадовільний, обов’язково потрібна консультація лікаря. Одним з таких гострих симптомів грипу може бути висока температура – понад 38°, що важко коректується», – акцентує педіатр дитячої поліклініки «Веселка» Володимир Рак.

«Не всі знають, проте грип можна не тільки лікувати, а й попередити вакцинацією. Якісна вакцина створює потрібний імунітет та надійно захищає від усіх циркулюючих штамів грипу. Саме тому команда лікарів «Веселки» радить «Ваксігрип Тетра», який ми й використовуємо в роботі. Вона діє цілий рік і дозволена дітям вже з 6-місячного віку. Процедура вакцинації проста, не потребує спеціальної підготовки», – додає завідувач відділення дитячої поліклініки «Веселка» Андрій Юрас.

Як захистити дитину від зимових застуд

Лікарі нагадують, що ефективними способами профілактики застуд є ретельна гігієна, регулярні провітрювання приміщення зі збереженням оптимальних умов (вологість 40–70%, температура повітря не вище 22°) і, звичайно, сучасна імунопрофілактика для захисту від грипу та інших небезпечних інфекційних захворювань. Вже з 6-місячного віку варто захистити малюка від вірусу грипу, тим паче, зробити це досить просто. А будь-який нежить, що триває довше двох тижнів, завжди потребує огляду у лікаря, оскільки це може бути або ускладнення ГРВІ, або алергія, вазомоторний риніт, або навіть гіпертрофія аденоїдів. 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!