Нерівна оплата праці для чоловіків і жінок — це архаїзм

2678 0
У сучасному світі бізнес рухають вперед чесна конкуренція та рівні можливості.
ілюстративне фото: uk.etcetera.media

ілюстративне фото: uk.etcetera.media

Чоловіки та жінки не можуть отримувати різну зарплату тільки через свою стать — у сучасному, прогресивному бізнесі мають значення професійність, компетентність та ефективність, переконаний співзасновник «Холдингу емоцій !FEST» Андрій Худо.

У нас з самого початку були рівні можливості і для чоловіків, і для жінок, ніякої диференціації. Узагалі «Холдинг емоцій !FEST» більш жіноча компанія, хоч заснували її і чоловіки. Але це ще й специфіка ресторанного бізнесу — він більш притаманний жінкам. Жінки більш витривалі і конкурентніші в цьому сегменті бізнесу, адже гостинність — це про те, як приймати гостей. Зараз всі ходять у ресторани, а у 90-х чи раніше гостей приймали вдома, і це були переважно жіночі клопоти. Чоловіки просто допомагали, а все приготування було на жіночих плечах.

Насправді це все про чесну конкуренцію. Якщо жінка на якійсь посаді її програє, тоді працюватимуть більше чоловіки, — це не означає, що їй треба піддаватися чи давати якісь преференції. Жінки ходять у дектрет — і це природний процес, його треба прийняти як даність. Тож у нас, наприклад, у «Видавництві Старого Лева» є садочок, де члени нашої команди можуть залишити своїх дітей. Тобто ти маєш створювати відповідні умови. Можливо, десь у сільському господарстві є диференціація в оплаті праці, яка залежить від продуктивності — хто сильніший, той може зробити більше. У праці інтелектуальній такого не може бути. І в нашому бізнесі у всіх сферах мають рівні можливості як чоловіки, так і жінки. Якщо ми говоримо, що живемо у ХХІ столітті, рухаємося вперед, розвиваємо інновації, то такої дискримінації бути не може. Жінки є в армії, і там створюють конкуренцію чоловікам.

Йдеться більше про компетенції, а, крім того, про специфіку бізнесу. Наприклад, у «Школі вільних та небайдужих» також є більше жінок, бо природно, що в школах більше вчительок, аніж вчителів. Я вірю, що в майбутньому, ми досягнемо того, що #вчителі_важливі буде не тільки хеш-тегом, що буде відповідна оплата праці, адже вони вчать наших дітей, наше майбутнє. Країну можна змінити тільки через освіту. Коли буде більша оплата у сфері освіти, коли професія вчителя стане більш престижною, я думаю, чоловіки більше звернуть на неї увагу і створюватимуть там конкуренцію. Зараз в освіті більше жінок, оскільки, напевно, хлопці хочуть заробляти більше і шукають більш оплачувану роботу.

Читайте також: Люди Твого міста. Андрій Худо про Львів емоційний

Раніше я працював у «Галнафтогазі». Там нерівності як такої не було, але природно, що операторами заправок були переважно чоловіки. У бухгалтерії працювало більше жінок, в інвестиційному відділі, де був я, було приблизно порівну, може, трохи більше чоловіків. Але нерівності в оплаті праці через стать не було. Але якщо і є десь випадки, коли хтось — чоловік чи жінка — на тій самій посаді отримує більшу зарплату, треба дивитися глибше. Можливо, той, хто отримує більше, робить свою роботу краще, професійніше. Треба оцінювати по результату — що приносить твоя робота компанії, а не по статі. Якщо ти продав чогось більше, ніж інші, то і отримав більше. З моєї точки зору, платять більше тому, хто продуктивніший, талановитіший, крутіший, а не тому, що ти чоловік чи жінка — роботодавець не буде витрачати зайві гроші дарма.

Може, у якогось олдскульного бізнесмена, десь у провінції є архаїчні стереотипи про те, що чоловік — годувальник, і тому має отримувати більшу зарплату. У мене ж це відразу асоціаціюється з Радянським союзом, минулим століттям. Рівні можливості, чесна конкуренція — це те, що рухає бізнес і продуктивність праці вперед. А продуктивність праці — як на мене, це основна річ, над якою треба працювати українцям. Коли ми візьмемо умовно людину, яка працює тут у цьому середовищі, а потім вирішує переїхати в Польщу чи Німеччину — то там чомусь у неї підвищується відразу продуктивність праці. Чому? Тому що там це жорстко менеджерують і витискають усе, що можна витиснути з робочої сили. А коли людина повертається назад в Україну, де більш розслаблене середовище, вона відразу в це вливається, і її продуктивність знижується. Усе питання в управлінні — тому європейці конкурентніші і досягають кращих результатів.

Постановка питання «чоловіки отримують більше жінок чи навпаки тільки через те, що вони чоловіки або жінки» — виключена. Ти можеш отримувати більше тільки через те, що ти професійніший, продуктивніший, талановитіший, робиш ефективніше свою роботу. Тільки по цьому тебе можуть оцінювати.

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції ;TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!