Ніхто нічого не виграє. До чого може призвести підвищення мінімальної зарплати в Україні

6995 0
У часи епідемії та кризи країні варто набратися терпіння, а головне – мудрості, щоби не дозволити перекосів в економіці.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Президент Володимир Зеленський скликає на 25 серпня позачергове засідання Ради, щоби проголосувати за збільшення розміру мінімальної заробітної плати. За півтора року він хоче підвищити мінімальну зарплату до 6,5 тисяч. Експерти кажуть, що у світі підвищують зарплату, якщо є ріст економіки, а в Україні підвищення зарплат на бажання політиків може призвести до зростання цін і інших негативних наслідків. Професор Національного університету Львівська політехніка, доктор економічних наук Ростислав Слав'юк вважає, що у цьому кроці більше політики, аніж економічного змісту.

Читайте також: Уряд запланував три етапи підвищення мінімальної зарплати 2021 рік

Ні в одній країні у час такої епідемії немає ресурсів для того, щоб збільшувати соціальні виплати і зарплати.

Якщо в Україні і вирішили піднімати мінімальну заробітну плату, то виникає питання: «Для кого?» Якщо для бюджетників, то логічно, що у бюджеті може не не вистачити коштів, щоб можна було це зробити. Тому що є дефіцити бюджету та Пенсійного фонду. То де ці кошти взяти?

Скоріше за все це популістська пропозиція. Я не виключаю, що таке рішення приймуть, але воно супроводжуватиметься негативними наслідками. Дефіцит бюджету зросте. Це провокуватиме певного рівня інфляцію. З цієї затії ніхто нічого не виграє, хіба тимчасово – на політичних рейтингах. Я вважаю, що не професійно ініціювати у теперішній час підвищення мінімалки, коли є величезний дефіцит бюджету. Уряд не спроможний буде цього зробити.

Наскільки значним є дефіцит? Навіть за найменшими підрахунками, якщо дефіцит Пенсійного фонду на кінець року буде 150 мільярдів, загальний дефіцит бюджету буде 300 мільярдів, то звідки можна взяти ті кошти, щоб виплатити їх на збільшення зарплат? Це не реально.

Звідки можна їх взяти, якщо економіка призупинилася, якщо малий бізнес фактично згортається? Прозвучало: «Ми за те, щоб зробити емісію». Але емісія – це застаріле поняття, тому що треба мати кошти бюджету і питання друку грошей – це профанація, яку вивчають на першому курсі економіки.

Читайте також: Українці зможуть обирати банк для виплати зарплати із 2021 року

Країна немає достатніх фінансових надходжень, аби зараз можна було додати до тих же зарплат. Їх немає. Доведеться скоротити багато статей фінансування. Якщо буде ріст мінімальної зарплати, а скоротять інше, то хто виграє? Це абсурдно.

Я розумію, що хочеться показати якісь результати. Але це буде популістське рішення.

Як натомість можна наповнити економіку? Надавати переваги під час тендерів вітчизняним виробникам, якщо ми говоримо про потяги, вагони, трамваї, автобуси. Якщо будуть тендери на користь вітчизняного виробника, то це дасть можливість оживити економіку, але не можна так швидко оживити малий бізнес. Якщо говорити про стимулювання експорту, то що можна говорити, якщо в нас цього року купили на 38% менше зерна? Тому що в тих країнах немає стільки туристів, не працюють стільки ресторанів, немає на споживчому ринку стільки продукції, яку вироблять з українського зерна. Ринки згорнули частково свою діяльність і ми не зможемо продати стільки металу, труб, зерна і отримати виручку.

Уряд, в принципі, немає інструментів для стимулювання економіки, окрім того, щоб стимулювати внутрішній попит, для тих же лікарень закуповувати українське.

Але ще раз наголошу: економіка має це пережити, стимулювати її дуже важко. Цим можна довести «до ручки» певні галузі. Якщо одним з них дати пріоритет, то інші просто помруть. Наприклад, зараз забрали частину коштів медичного призначення і кинули на будівництво доріг. Це порушення Бюджетного кодексу. Так не можна робити.

Мусимо витримати цей період часу. В часи епідемії країні потрібно набратися багато терпіння і найбільше – мудрості, щоб не дозволити перекосів в економіці.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!