Чого бракує львівським новобудовам?

8835 0
У рекламі забудовники представляють свої нові проєкти наче рай на землі.
фото - @verstappen_photography

фото - @verstappen_photography

Львів'янин Філіп Шухевич на прикладі львівської новобудови розповідає, на що варто звернути увагу та що можна покращити у будівництві для справді комфортного житла.

Нові будинки та цілі мікрорайони будуються у Львові надзвичайно високими темпами. У рекламі забудовники представляють свої нові проєкти наче рай на землі. Цікаво поспілкуватися з покупцями нових квартир і перевірити, чи справді це так. Для цього я обрав будинок на вулиці Зеленій. Будівельники мають схожі підходи, тож висновки можуть бути справедливими майже для всіх новобудов Львова.

Що змінилось на краще?

Пропоновані квартири, як правило, великі, з правильним плануванням. Архітектурний стиль будинків суттєво відрізняється від радянської доби – багатьом навіть приємно дивитись на них. У будівництві часто використовуються сучасні матеріали, а замість збірних будівельних елементів – технологія монолітних каркасів: вже минув час, коли так звані експерти заявляли, що ця технологія не відповідає клімату України.

У будинках встановлені сучасні ліфти, а загальні коридори іноді настільки великі, що їх можна використовувати як дитячий майданчик. Окрім того, часто є заборона на скління балконів, тож зовнішній вигляд фасадів залишається неушкодженим.

Читайте також: Які квартири купують львів'яни і як перевірити забудовника на законність

Стіни нових будівель зазвичай мають теплоізоляцію товщиною не менше 10 сантиметрів, дах – 20 см. Опалення часто встановлюють під підлогою, а вікна, переважно панорамного типу, мають потрійне скління. Для когось, хто жив у центрі в квартирі з маленькими вікнами, дуже приємно вперше посидіти біля такого панорамного вікна, коли світить сонце – краще, ніж засмага на пляжі.

Біля будинку зазвичай є невеликий двір з гарними декоративними деревами, поряд – дитячий майданчик.

Читайте також: Невеликі проєкти – великі ефекти, або Як зелені коридори можуть покращити життя львів'ян

Найбільша відмінність від колишніх часів полягає також у ставленні будівельної компанії до покупців квартир: під час переговорів про покупку вас приймає освічена дівчина, відповідальна за продаж, організовуються регулярні візити на будівництво із коктейлями для покупців, щоб вони могли краще познайомитися. А з нагоди введення будинку в експлуатацію компанія організувала фуршет! Для деяких девелоперів покупець вже є тим, кого поважають, а не тим, у кого потрібно якомога швидше забрати гроші. Повага не є напускною: будівля здана відповідно до обіцяних умов договору.

Приємно, що багато покупців квартир – молоді пари, адже довго ціна нерухомості та процентна ставка за кредитами були настільки високими, що молоде робоче покоління не мало шансів придбати власне житло. Здається, вони були приречені назавжди залишатися з батьками. Оскільки ціни нарешті стали прийнятними, зараз багато хто може оселитися у власній квартирі –  будівельні компанії відіграли важливу соціальну роль.

А що за стінами?

То чи все насправді так ідеально? Ажніяк. Перші люди, які поселились у будинку, зіткнулись із сюрпризами технічних систем. Минуло кілька місяців, поки стало зрозуміло, що насос подавав воду під тиском 9 бар, коли звичайні водяні системи виготовляються з орієнтацією на тиск лише у 6 бар. Фільтрування води у підвалі будівлі також було недостатнім або взагалі відсутнім, тож якість води була настільки поганою, що перші люди, які оселились, були помаранчевими, коли виходили з душу. Теплообмінники в окремих котлах індивідуального опалення були під загрозою незворотного засмічення.

Ситуація з електричними системами була не набагато кращою: напруга в електричній мережі регулярно зростала до 245 вольт, коли нормою є 220. Тож коли працівник «Львівобленерго» прийшов встановити автомати, то порекомендував замінити їх на інші – належної якості.

Більшість технічного обладнання, встановленого в будинку, ризикувала отримати серйозні пошкодження через неналежне введення в експлуатацію або посередню якість систем, хоча вирішення цих проблем практично не змінило б вартість будівництва.

Читайте також: Ремонт без проблем. Як зробити усе так, щоб не пошкодувати і не втратити гроші

Квартири, зведені із сучасних матеріалів, можна порівняти із герметично ізольованим контейнером – у Західній Європі їм практично не потрібні системи опалення. Тож там встановлюють електричне опалення, що використовується лише в найхолодніші дні року. Такі системи часто складаються з конвекторів, що накопичують тепло вночі, а необхідна вентиляція часто забезпечується за допомогою невеликих автономних, так званих систем подвійного потоку. Але у Львові їх складно встановити, тому що багато квартир мають свій котел і більшість доступних для вертикальної вентиляції магістралей займають витяжні трубопроводи для диму з них.

Для великих новобудов індивідуальні системи опалення вже не можуть бути оптимальним рішенням. Хоча в Україні це і виглядає, як останнє технологічне рішення, у західних країнах цей метод опалення вже застаріває.

У багатоповерхових будинках варто також відмовлятись від використання газу в квартирах, адже газові трубопроводи небезпечні, не естетичні та дорогі в монтажі, а під час спалення газу виділяються небезпечні продукти горіння. Тож електричні рішення для кухонного обладнання можуть бути найбільш підходящими в ефективно утеплених приміщеннях. Через холодну українську зиму може знадобитися центральна котельна система для усього будинку.

Паркувальний Вавилон

Ще одна, найбільша, проблема більшості новобудов у Львові – це недостатня кількість паркувальних місць. Після заселення в будинок стається так, що частина території, що під час продажу позиціонувалась як пішохідна, перетворюється на найкраще місце для паркування автомобілів. І ситуація лише погіршуватиметься, адже можна очікувати, що у кожного домогосподарства буде не одна, а дві машини.

Приклад бельгійського міста Лувен-ла-Нев показує, як у пішохідному містечку можна розмістити машини – було б добре, якби він надихнув будівництво нових мікрорайонів у Львові. Деякі львівські проєкти вже пропонують інноваційні рішення: «Місто Трав» має дуже великий підземний паркінг і зелену зону над ним, Avalon Light запропонував цікаву відкриту стоянку біля цокольного поверху тощо. Міська рада мала би вимагати від забудовників великої кількості місць для паркування та стежити за дотриманням цієї вимоги.

Читайте також: Чому трамвай не може стояти в заторі, або 20 порад від Лейпцига Львову

Загалом, розробники та конструктори заслуговують на добре слово за результати, яких досягли. Однак ще залишається багато роботи для вирішення та удосконалення технічних питань.

Фото надані автором

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!