Нові податкові зміни або Як загнати бізнес у тінь за 60 секунд

2833 0
Законопроєкт називають «маленькою податковою реформою», він зачіпає не лише великий бізнес, а й широке коло українців.
Фото: Українська правда

Фото: Українська правда

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №5600 про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. Він збільшує податкове навантаження і не лише на власників великого бізнесу. Оксана Данкевич, адвокатка, партнерка Dexis Partners Law Firm пояснює, як низка змін у цьому законі зачепить широке коло українців.

1 липня 2021 р. депутати підтримали в першому читанні скандальний проєкт закону 5600. Прекрасного в цьому проєкті багато: і право податкової стягувати податковий борг з банківського рахунку за власним рішенням без звернення в суд, і можливість оскаржити штраф тільки після його сплати, і заборона керівникам юросіб з податковим боргом на виїзд за кордон.

Та я хотіла б зупинитись на сокровенному – рятівному колі для багатьох бізнесів – оскарженні податкових повідомлень-рішень.

Читайте також: Втрати і шанси. Чи залишиться Львів туристичним містом

За офіційними даними, протягом січня-травня 2021 року судами всіх інстанцій розглянуто 3,8 тис. справ за до ДПС про визнання недійсним податкових повідомлень-рішень (ППР). З них на користь платників податків – 1,6 тис. рішень. Так, це менше половини. Так, для цього потрібно залучати адвокатів і проходити всі кола українських судів. Але все-таки: 1600 платників податків відстояли свої права у суді і отримали таке бажане скасування ППР.

Щоразу, коли підприємство отримує «лист щастя», перед власниками постає нелегкий вибір: сплачувати штраф і працювати далі (принаймні до наступної перевірки) або ж скасовувати ППР через суд. Ніде правди діти: дехто розглядає варіант «домовитись», який ми, юристи, ніколи не рекомендуємо. Рішення власників найчастіше залежить від шансів на оскарження в суді. Саме тому прозора і справедлива процедура оскарження ППР настільки важлива – вона є гарантією виправлення корупційного мислення, запобіжником втечі бізнесу в тінь.

Натомість, що нам пропонують: оскарження платником податків ППР стає підставою для податкової застави. Тобто хочеш оскаржувати ППР – готуйся до блокування коштів на рахунку, рухомого і нерухомого майна. В таких умовах не всім вистачить духу боротись з неправомірними штрафами.

Читайте також: Першими полетять лоукости. Директорка львівського аеропорту про кризу і найближчі перспективи

Нова ініціатива суттєво суперечить презумпції правомірності рішень платника податків (однозначно) і здоровому глузду (як на мою суб’єктивну думку). Ба більше, за нормами Податкового кодексу, будь-які податкові зміни можуть прийматись не пізніше ніж за 6 місяців до нового бюджетного періоду. Сумно, що депутати про це забули.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.
 
Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!