Новий туристичний маршрут Яворівщиною: від Антонича до Шептицького

3448 0
Музей Антонича, наприклад, в Бортятині існує з 2009 року. Його планують наповнити цікавими експонатами і на це обласна рада вже виділила в 2021 році 1 мільйон гривень.
Безніско, Портрет АНТОНИЧА, Львівський музей історії релігії

Безніско, Портрет АНТОНИЧА, Львівський музей історії релігії

Що спільного у Івана Вишенського, поета Богдана-Ігоря Антонича, митрополита Андрея Шептицького і папи Івана-Павла ІІ? Чи є щось, що може єднати цих людей, що на перший погляд мають не так багато спільного. Про новий туристичний маршрут Яворівщиною – від Антонича до Шептицького – розповідає депутат обласної ради Северин Хобзей.

Читайте також: «Королівський шлях». На Львівщині хочуть створити новий туристичний маршрут

Маршрут Судова Вишня – Бортятин – Віжомля – Прилбичі – унікальний, бо він може об'єднати села, які належать до трьох громад. Таке культурне співробітництво між громадами може гарно спрацювати, бо держава охоче підтримує таку співпрацю, а в цих громадах є люди, які хочуть тим займатися.

Цей проєкт об’єднав місцевих і народних депутатів, чиновників, міністерство культури, митців, серед яких і Орест Скоп, який живе цією ідеєю вже багато років. Спільні зусилля можуть зрушити цю справу та зробити так, щоби туристичний маршрут Яворівщиною став реальністю. 

Чим цікавий цей маршрут?

Судова Вишня – містечко, в якому народився полеміст, релігійний і літературний діяч Іван Вишенський.

Бортятин – село, в якому знаходиться батьківська оселя поета Богдана-Ігоря Антонича. В 2009 році там відкрили музей-садибу родини Антоничів.

Віжомля – село, пов'язане з Іваном-Павлом ІІ. Він проходив тут військовий вишкіл під час навчання в університеті і молився в місцевій церкві, а ще будував місцеву школу.

Прилбичі – село, пов'язане з родиною Шептицьких. Колись тут був родинний маєток, в якому народився майбутній митрополит Андрей. Але в 1941 році цей маєток був знищений. 

Цінність в тому, що маршрут є комплексним і туристи зможуть поїхати сюди на день, а поодинці вони точно збиратимуть менше відвідувачів. Цей маршрут зможе вдихнути в ці місця нове життя і відкритись для людей, які, як мало знали про Яворівщину.

«Росте Антонич» і росте новий маршрут Яворівщиною

Зізнаюся, про поета Богдана-Ігоря Антонича я знав небагато. З дитинства любив колядку «Народився Бог на санях», читав якісь вірші, але ніколи особливо не цікавився тим, що це була за людина, як він жив, що творив. Але так сталося, що коли ми почали займатися проєктом глибше, то навколо мене виявилось чимало людей, які щиро ним цікавляться і хочуть щоб про нього знали і пам’ятали. 

Музей Антонича в Бортятині існує з 2009 року. Але може стати кращим – там є добре зроблений будинок, лишилося його наповнити цікавими експонатами. І на це обласна рада вже виділила в 2021 році 1 мільйон гривень. Наше завдання зробити так, щоби ці експонати в тому музеї з'явилися. Наприклад, в експозицію вирішили помістити оригінальні вікна, які колись були у будинку, в якому Антонич жив у Львові, на вулиці Городоцькій. Там робили ремонт, поставили нові, а вікна, в які дивився Антонич, тепер в цьому музеї. 

Музей Антонича має бути інтерактивним: щоби відвідувачі могли почути його поезії, побачити тематичне відео – а найголовніше, щоб їм було цікаво. Його тато був священиком і це дуже сильно відбилося на його особистості і творчості, тому в музеї буде представлена і ця сторінка його життя. 

Навколо музею є люди, які чимало роблять для того, щоби він став центром для дорослих і дітей, тому це вселяє надію, що проєкт вдасться якісно реалізувати. Люди в будь-якій справі – це надзвичайна цінність, бо саме вони роблять її живою. Від влади в цьому проєкті потрібна допомога, підтримка і включеність в процес. 

Ми усвідомлюємо, що тільки музеїв, навіть якщо він стануть якісними і цікавими – недостатньо. Маршрут Яворівщиною стане популярним, коли тут буде інфраструктура, яку можуть організувати мешканці і заодно залучати додаткові кошти в місцеві бюджети. Кав’ярні, прокати велосипедів та інша туристична інфраструктура – це необхідні речі, щоб це цей маршрут справді ожив. Тому окреме завдання працювати з громадами і вже зараз пропрацьовувати з ними ідеї, які підсилять цей туристичний напрямок. 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!