Чим воювали та як жили колись. Перелік унікальних музеїв Львова

2943 0
Маємо найкраще місто, котре вражає своєю зовнішньою красою – це будинки, храми, кам'яниці, але подумайте і про те, що Львів має і свою внутрішню красу, яку не побачиш на перший погляд – це його музеї.
Photo by Darya Tryfanava on Unsplash

Photo by Darya Tryfanava on Unsplash

Сьогодні, 18 травня, в Україні відзначають Міжнародний День Музеїв. Львівська екскурсоводка Олександра Дябіна розповідає, які музеї варто відвідати у Львові.

Музеї – це цілий світ. Безкінечний і незбагненний. Вони, як і люди, бувають дуже різні. Є літературні і природознавчі, історичні і сакральні, музичні і медичні, технічні і автомобільні. Музеї настільки важливі, що для них виділили окремий день, 18 травня, коли ми відзначаємо Міжнародний день музеїв. Цілий рік підготовки, планування, безкоштовні відвідування, кураторські екскурсії, дехто організовує навіть ніч у музеї, перформенси, інсталяції і все, що лише може придумати творча натура музейника. Львів – не виключення, а приклад у музейних новаторствах і сучасному підході до нелегкої справи.

У Львові розташований найбільший і найцікавіший в Україні Музей зброї «Арсенал» (вулиця Підвальна, 5) і Музей автомобільної техніки «Ретро - музей» (вулиця Дмитра Вітовського, 57а), Природничий музей (вулиця Театральна, 18) і Музей науки (вулиця Січових Стрільців, 7). Кожен знайде для себе щось нове і цікаве.

Музей науки у Львові. Фоторепортаж дивіться тут

Львівська картинна галерея (вулиця Стефаника, 3), Національний музей Андрея Шептицького (проспект Свободи, 20), Музей етнографії (проспект Свободи, 15), Львівський історичний музей (площа Ринок, 6) і цей перелік майже нескінченний.

Як у Львові реставрували палац Лозинського – домівку Львівської галереї мистецтв

Великі музеї мають по декілька локацій, багато експозицій і завжди готові нас дивувати.Працівники музеїв намагаються йти в ногу з часом і вигадують різноманітні цікаві екскурсії, квести для дітей і дорослих, залучають навіть новітні технології.

Музеї Львова – це окремий світ! Мало хто з львів'ян пірнає в цю паралельну реальність. Хтось вважає це не цікавим, згадуючи примусові походи в школі, хтось не знаходить часу, хтось відкладає на завтра, яке так і не приходить... Але якщо вам пощастить і ви пірнете в цей світ, гарантую, що вас вже не спинити. Пірнати рекомендую з працівниками музею. Обов'язково замовляйте екскурсію – це важливий момент в сприйнятті інформації від побаченого. Ходити в музей без екскурсовода – все одно, що їсти борщ з сирих овочів і без приправ, може і корисно, але – несмачно. Тут треба куштувати, насолоджуватись, смакувати. Хай це буде рідко, але хай це буде добре.

Ви можете самостійно завітати в аптеку-музей – побачити ліки, розчини, інвентар, але розповіді екскурсовода зачарують вас інформацією, легендами, винаходами, ви пірнете у світ алхімії і пошуку філософського каменя разом з графом Каліостро і ця емоція залишиться з вами назавжди. А що вже казати про картини, живопис, ікони, скульптуру, скло, ювелірні вироби, одяг, історичні знахідки, стародруки, тканини, книги, зброю...

Окреме місце у Львові займають музеї-будинки відомих львів'ян: дім-музей Івана Франка (вулиця Івана Франка, 150-152),  Михайла Грушевського (вулиця Івана Франка, 154), Соломії Крушельницької (вулиця Соломії Крушельницької, 23), Олени Кульчицької (вулиця Листопадового Чину, 7), Олекси Новаківського ( вулиця Листопадового Чину, 11), Теодозії Бриж (вулиця Мартовича, 5). Це – повне занурення в атмосферу, інтер'єр, реальна телепортація в просторі і часі, неймовірні враження від побаченого.

Дім Франка у Львові

А чого вартує Етнографічний музей, де вже на вході почуваєш себе Попелюшкою, котра потрапила на бал. Карета на вході, яка за львівською легендою, вночі знову стає великим гарбузом. А далі – бал в королівських палатах з посудом, меблями нарядами, гобеленами, музичними інструментами і всім-всім, що залишила нам у спадок історія Львова.

У Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України, що проспекті Свободи, 15, реставрують карету львівських архієпископів XVIII ст.

Окремий вимір музейного Львова – це львівські підземелля. Тут, як в машині часу, потрапляєш у реальне Середньовіччя і втрачаєш відчуття реальності.

А чого вартує львівська колекція Музею анатомії в Медичному університеті (вулиця Пекарська) – нітрохи не гірше Болонського анатомічного театру. Вражають експозиціями Музей Пінзеля (вулиця Личаківська, 2-а), Палац Бандінеллі (Кам’яниця Бандінеллі, площа Ринок), Королівські палати в кам'яниці Корнякта в ансамблі з Італійським двориком (площа Ринок, 6).

Ще у Львові є Музей пивної історії – Львів'ярня (вул. Клепарівська, 18), Музей однієї книжки, але якої – «Русалка Дністрова» (вулиця Миколи Коперника, 40), Музей вишиваних ікон Дмитра Блажейовського (вулиця Театральна, 26), Музей історії львівської залізниці (вулиця Федьковича, 54/56), музей «Тюрма на Лонцького» (вулиця Степана Бандери, 1), музей «Слідами галицьких євреїв» (вулиця Івана Котляревського, 30), музей «Територія терору» (проспект В'ячеслава Чорновола, 45 г), Музей визвольної боротьби України, який розташувався в славнозвісному Курковому товаристві на вулиці Лисенка, 23А.

Музей «Русалка Дністрова» у Львові. Як зміниться цей простір, дивіться тут

Окреме місце треба виділити музею під відкритим небом «Шевченківський гай» (вулиця Чернеча Гора, 1)– це жива історія просто неба, відпочинок для душі і тіла.

А ще не можу не згадати новинку Львова – свіжостворений Музей модернізму (вулиця Миколи Коперника, 15А), який відкрили біля палацу Потоцьких.

Музей модернізму. Фоторепортаж дивіться тут

Львів'янам пощастило жити в місті, де є багато музеїв на будь-який смак і вподобання. Мудрі люди кажуть, що нас формує наше оточення. Маємо найкраще місто, котре вражає своєю зовнішньою красою – це будинки, храми, кам'яниці, але подумайте і про те, що Львів має і свою внутрішню красу, яку не побачиш на перший погляд – це його музеї. Потрібно прийняти рішення побачити цю красу, купити квиток, замовити екскурсію або квест і з задоволенням насолоджуватись тою внутрішньою екзистенцією Львова. І не лише 18 травня у День музеїв, а якомога частіше.

Фото: Твоє місто

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!