Обвалу будинку в Дрогобичі могло б і не бути

7985 2
Перепланування в старих будинках робити дуже ризиковано.
Фото: ГУ ДСНС у Львівській області

Фото: ГУ ДСНС у Львівській області

Оксана Мицавка має квартиру в будинку в Дрогобичі, що обвалився в ніч з 27 на 28 серпня. Вона розповідає, що зверталася в ДАБК ще торік щодо тріщин у стінах, які виникли після ремонтних робіт у приміщенні поверхом нижче.

Обвалилась половина другого під’їзду над перукарнею, а в мене квартира — у четвертому під’їзді на другому поверсі. Сама я у ній не живу, але минулого року там жив мій тато. Будинок виходить на пішохідну частину вулиці, і перші поверхи в ньому повикуповували під бізнес: у першому під’їзді — продуктовий магазин, у другому — перукарня, через стіну — ритуальні послуги.

У моєму під’їзді просто під моєю квартирою теж хотіли щось відкрити. Власник приміщення ходив, збирав підписи для того, аби зробити перепланування. Я підпису не ставила: моя мама — фахівець, і вона сказала, що робити перепланування не можна. Тим не менше, власника приміщення це не зупинило.

Минулого року навесні тато мені сказав, що ремонт таки почали. Руйнували перегородки, і це вплинуло на мою квартиру — по стінах пішли значні тріщини. На жаль, ми не мали часу тоді займатися цією проблемою, і повернулися до неї у серпні — 28 серпня, рівно за рік до трагедії, я написала заяву в Дрогобицький відділ ДАБК. Тріщини в перегородках вже були настільки глибокі, що можна було палець просунути, я переживала за несучі стіни. Я дала всі свої можливі контакти — зі мною можна було зв’язатися, але працівники ДАБК вирішили чомусь цього не робити. Знаю, що вони приходили дивитись, що там на першому поверсі, але не знаю, як саме інспектували. А там вже, наскільки я бачила, роботи доходили до фінішу, перепланування вже зробили. Зрештою, я скаржилась на тріщини в перегородках у своїй квартирі, але її ніхто не оглядав. Цьогоріч я вже помітила на кухні тріщину в несучій стіні, а там іде вентиляційна шахта, і це вже реальна небезпека.

Читайте також: Трагедія в Дрогобичі нагадала, що «дядя Коля — не експерт»

З ДАБК мені надіслали якусь формальну відписку, яка до мене навіть не дійшла, бо фактично проживаю в іншому місці. Учора я забрала її в міськраді. У ній написали, що все добре, згідно з технічними нормами, порушень не знайшли. Ця служба контролює всі перепланування в місті, іншої такої структури немає. Тобто вони так само ставляться і до інших перепланувань, зокрема в другому під’їзді, що обвалився. Мій під’їзд стоїть, але я особисто боюсь туди заходити тепер.

Зараз у будинку зовсім нікого нема, людей відселили. Наступного тижня має бути експертна оцінка, буде якийсь висновок, а зараз нічого невідомо. Люди все ще в шоковому стані, з ними важко говорити, вони вночі вискакували на вулицю просто з ліжка. Я чула, що перший і четвертий під’їзд хочуть заселяти назад згодом. Але як — після того, що сталось? Щоб ще більше погинуло?

Нібито хочуть зробити капітальний ремонт, але невідомо, як це буде. У нас так ставляться до всього — роблять, що хочуть, ніхто нічого не контролює. Я не можу довіряти людям, які роблять там якісь перепланування. Я не знаю, як вони це роблять, чи дотримуються технічних норм. Це дуже ризиковано, у чому ми, на жаль, переконалися, коли загинули люди. Будинок старий. Мені здається, що перепланування могли вплинути на його стан і ймовірно спричинити обвал.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
31 Серпня, 2019 14:01
666 ... з отих фото-відео , що можна побачити в мережі ,видно -- фасадні стіни (несучі) не обвалились повністю , (бо підвал і фундамент , певне, неушкоджені) ... і це виводить на найбільш вірогідну причину цієї трагедії -- перепланування першого поверху ... а як те перепланування робилося ," правильно" чи "не правильно" , то вже не має ніякого значення ... маємо те що маємо ...
31 Серпня, 2019 08:59
666 ...неправильно ви щось говорите , пані Оксано ... чому москалів не звинувачуєте ? ... а от знаний ікспердуй "пан" ганущин (голова ЛОР) відразу правильно назвав-визначив винних -- обвал виник через неправильний проект за яким в часи СРСР побудовано будинок ... а хто розробляв той проект ? ... правильно ... москалі ... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!