Очі «псуються» не лише від комп'ютера або Чому зір втрачають стоматологи і продавчині

2749 0
Око було створено для далі, людина мала полювати і бачити на значну відстань. З плином часу око не змінилося, не еволюціонувало, але змінилися умови діяльності людини.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

«Жертвами професії» в нашу епоху є не лише ІТ-фахівці, які від ранку до ночі прикуті до монітора комп’ютера, чи журналісти і редактори. Не менш, ніж їхні очі, втомлюються і хворіють очі продавчинь у супермаркетах, водіїв, стоматологів. Про те, як подбати про свій зір, розповідає лікарка-офтальмолог вищої категорії Наталія Дяків.

Більшість професій сьогодні – це професії із зоровим навантаженням. Стоматологи дуже втомлюються, бо виконують делікатну роботу, під час якої треба напружувати зір. Так само – продавчині на касах у супермаркетах, які вісім годин працюють при лампі денного світла у поєднанні з монітором та мікрокліматом закритого приміщення, де постійно багато пилу.

Колись вважалося, що водії мають сильне навантаження на очі. Проте сьогодні доведено, що виснажливішою є праця за комп’ютером, ніж праця водія у денний час.

Коли ми багато ходимо чи довго стоїмо – у нас болять ноги, коли виконуємо важку працю руками – втомлюються руки й спина. Очі також втомлюються, хоча «крепатури», як в інших частинах тіла, ми не відчуваємо. Тому треба свідомо підходити до навантаження на очі, робити для них перерви, забезпечувати якісні умови – освітлення зокрема.

Не раз у розмові з комп’ютерниками наголошую на тому, що вони повинні робити часті перерви у роботі. Вони кивають: «Так, ми робимо перерви». «А що ви робите під час цих перерв?». «Заварюємо чай і дивимося фільми на смартфонах». Так, голова «перемикається», відпочиває, але очі продовжують бути в напрузі – і то більшій, ніж під час роботи за комп’ютером. Замінити фільм можна прослуховуванням музики чи прогулянкою.

Легше перерахувати професії, в яких максимально задіюють очі, ніж ті, де не задіюють, тому треба відповідально поставитися до того, в яких умовах вони працюватимуть, якщо ми хочемо зберегти їх здоровими і в добрій формі.

Діти, гаджети і зір

У мене був випадок, коли прийшли на прийом з хлопчиком 3,5 років. Скаржилися на те, що дитина сильно кліпає очима. Щоб знайти причину, чому такий симптом з’явився, слід звернути увагу не лише на самі очі, а й на те, чи дитина в обід спить, чи ходить до садочку, де є режим і нема мобільного телефону, чи бавиться на планшеті. Виявляється, що дитині треба нормалізувати сон, привчити вчасно лягати, цілком забрати гаджети, гуляти більше на повітрі. Наприкінці розмови до мами хлопчика телефонує його тато і я чую, як він питає: «Ну що, виписала лікарка таблетки?». Люди шукають простих і миттєвих рішень. На щастя, мама дотрималася моїх рекомендацій і без будь-яких ліків проблему подолали.

Іншого разу на консультацію прийшла мама з шестилітньою дитиною, яка знає лише одну букву абетки, але вміє користуватися смартфоном. Я попросила до наступного візиту вивчити з дитиною ще кілька літер. На наступний огляд вони не з’явилися, хоча зір в дитини – дуже поганий, з вини батьків.

Окрема тема – вибір оправи для підлітка. Цього не повинні робити мама чи тато, оскільки окуляри щодня носитиме саме дитина, вона в них буде перед своїми однолітками, друзями, тому має в них почуватися комфортно, має любити свої окуляри.

Що таке синдром сухого ока

Кілька десятиліть тому не було такого поняття як синдром сухого ока, а зараз його планують виділяти вже як окрему хворобу. Тривале сидіння за монітором призводить до дисбалансу сльози, а якість сльози впливає на комфорт ока.

Око було створено для далі, людина мала полювати і бачити на значну відстань. З плином часу око не змінилося, не еволюціонувало, але змінилися умови діяльності людини – око змушене працювати тривалий час на близькій відстані, до якої не пристосоване. Через це наш зір погіршується.

Від тривалого напруження ми менше кліпаємо, сльоза випаровується інтенсивніше, до того ж – кожен екран – це джерело тепла, тож висихання ока пришвидшується. Ми мусимо знайти шляхи, які полегшать йому працю – користуватися краплями, які зволожують око, відновлюють сльозу, носити окуляри із захисним шаром на лінзах.

До того ж, зараз спостерігаємо проблему частих гормональних збоїв у молодих людей, що також впливає на зір. Організм – одна система.

Треба робити профілактику, а не чекати моменту, коли сльози в нас просто вже не буде. І найкраще – багато гуляти парком.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!