Одного дня буде вже пізно або Чому Львову треба кабінет для освідування нетверезих водіїв

3849 0
Спеціалізований кабінет, де перевіряли водіїв на стан сп’яніння, у Львові закрили на службову перевірку ще на початку 2017 року.
Фото: postindependent.com

Фото: postindependent.com

Керування авто в нетверезому стані є однією з основних причин аварій в Україні. Проте кабінету, де б освідували таких водіїв, у Львові немає від початку 2017 року. Через це багато з них уникають покарання, пише колишній старший інспектор відділу зв’язків з громадськістю Патрульної поліції Львівщини, активіст Pitbull Lviv Микола Ільчук.

18 жовтня мине два роки з того моменту, як у Харкові трапилася одна з найрезонансніших в Україні аварій з потерпілими. Тоді автомобіль «Лексус», яким керувала дівчина під дією наркотичної речовини, зіштовхнувся з іншим автомобілем та влетів у натовп пішоходів на тротуарі, шестеро з яких загинули. Судовий процес тривав довго, і в лютому цього року водіїв обох авто засудили до 10 років ув’язнення.

Але такі випадки в Україні не поодинокі. Станом на І півріччя 2019 року, згідно з даними Патрульної поліції, Україна перебуває в лідерах серед країн Європи за аварійністю на дорогах. А Львівщина цього разу очолює рейтинг за кількістю травмованих осіб в ДТП (1238 осіб) і займає третє місце за кількістю загиблих після Київської та Одеської областей (99 осіб у 900 ДТП).

Читайте також: Поділити вулицю. Як зменшити кількість аварій у Львові

Тож не дивно, що згідно з опитуванням, проведеним поліцією на початку 2019 року, найбільше люди бояться стати жертвою аварії (71,9%). І однією з основних їхніх причин є саме нетверезі водії, з вини яких за першу половину 2019 року в Україні трапилося вже понад пів тисячі ДТП, у яких загинули 40 людей, а 703 — травмовані. Та чи багато хто знає, що з початку 2017 року у Львові та області:

  • немає спеціалізованого закладу, де можна освідувати водіїв на стан сп’яніння?
  • немає жодного визначеного закладу, де можна встановити наркотичне сп’яніння водія?
  • збиток від непритягнутих до відповідальності нетверезих водіїв за 2018 рік становить більше 6 млн грн (скасовано 621 протокол з 2815 складених)?


Чи не основною причиною, яка породила такі проблеми, стало закриття спеціалізованого кабінету огляду ОКЗ ЛОР на службову перевірку на початку 2017 року. Далі приміщення «загубилося», а роботу кабінету так і не відновили. ЛОДА ж, не бачачи проблеми або ж не бажаючи її вирішувати, просто «повісила» це на 8-му міську клінічну лікарню та Лікарню швидкої допомоги. Проте тут є кілька проблем:

  • ці медзаклади не забезпечили додатковим навченим персоналом — замість лікаря-нарколога огляд проводять одразу три лікарі в порядку живої черги;
  • не забезпечили обладнанням, тож усі аналізи крові передаються в подальшому до наркологічного диспансера;
  • не забезпечили реактивами, тому наркологічний огляд не проводиться взагалі.


Як наслідок, щоразу більше водіїв відмовляються проходити огляд на драгері на місці, а деколи відразу кажуть «Їдемо в лікарню». Також суттєво зросла кількість негативних аналізів крові, які замість 15 хвилин тепер роблять три дні, і водії, яких під руки заводять здати кров і які не можуть вимовити свого імені, дивом за цей час «стають тверезими» — етанолу в крові не виявлено. Крім того, більше стало «постійних клієнтів», які їздять під дією різних психотропів не стидаючись і не боячись відповідальності, адже освідувати їх неможливо.

Читайте також: Де у Львові найчастіше трапляються аварії. Інфографіка

Усе це — тривожні дзвіночки, яких багато чиновників — як ЛОДА, так і ЛМР, — вперто не помічають більше двох років. Тим часом поліція, яка наче за зміни, але не може вплинути на ситуацію, розводить руками. Патрульні, які зупиняють водіїв під дією наркотиків, жодним чином не можуть встановити його стан і змушені просто відпустити.

Як на мене, у цій ситуації є частково провина всіх сторін:

  • чиновників ЛОДА — через байдужість та ігнорування такої очевидної проблеми;
  • поліції — через недостатню наполегливість та непоширення питання на вищих рівнях;
  • громадський сектор і ЗМІ — за недостатній тиск і висвітлення проблеми та інформування населення.


Наша організація взялася це виправляти. Цьогоріч, крім проведення систематичної роботи з виявлення нетверезих водіїв, інформування підписників у соціальних мережах, ми провели воркшоп за участі усіх зацікавлених сторін — чиновників ЛОДА і ЛМР, Патрульної поліції та активістів. Тоді всі дійшли згоди, що лише відкриття спеціалізованого кабінету для освідування нетверезих водіїв може бути вирішенням пробеми. Додатково ми запропонували створити мобільні пункти огляду, які би могли діставатись в будь-яку точку області та швидко освідувати водія. Крім того, ми написали колективного листа спільно з Експертним центром з прав людини, депутатом ЛМР Ігорем Зінкевичем та Патрульною поліцією голові ЛОДА Маркіяну Мальському з проханням втрутитися в ситуацію і поновити роботу кабінету. Також тривають консультації з новообраними нардепами, аби вирішити це питання на державному рівні.

Читайте також: Чому у Львові зникають дорожні знаки

А поки відбувається «паперова війна»:

  • з 1 січня 2020 року за керування в нетверезому стані передбачена кримінальна відповідальність, хоч і немає, де повноцінно освідувати водія;
  • досі не визначено підрозділ, який буде вести справи по нетверезому керуванню;
  • нетверезі водії здають кров в лікарнях у загальній черзі за незрозумілими процедурами та алгоритмами;
  • кожного дня 1-2 нетверезі водії на Львівщині, яких задокументувала поліція, уникають відповідальності — у тому числі через неякісні дослідження.


Наприкінці — не дуже хочеться, та все ж варто додати — одного дня стане пізно. І такий день може настати завтра, доки в нас є водії, як та дівчина на «Лексусі» з Харкова, а також відсутня якісна процедура освідування і невідворотність покарання.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Колонка підготовлена в межах спецпроекту «Рік комфортного пересування». Партнер проекту — компанія EasyPay — найбільший небанківський оператор платіжних та фінансових сервісів в Україні. Свої ідеї та пропозиції для вдосконалення міської мобільності можете надсилати за адресою: Tvoemisto.tv@gmail.com, у темі листа зазначивши «Рік комфортного пересування у Львові». Важливі думки ми опублікуємо на сайті та озвучимо під час експертних дискусій.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!