Переможець тижня. Як оцінюють дітей у лондонській школі

4343 0
Мотивація і система оцінювання тут неймовірні і постійно удосконалюються. Є кілька рівнів оцінювання, один з яких – медаль Winner of the week.
ілюстративне фото: londonbestschools.com

ілюстративне фото: londonbestschools.com

Екс-керівниця львівського офісу міста літератури ЮНЕСКО Ольга Муха переїхала з родиною до Лондона. Вже перша частина історії про те, як вона вибирала школу для дочки, змушує відчути різницю. Тепер її Ева відвідує місцеву державну школу, у якій до оцінювання дітей підходять вкрай нестандартно.

Три місяці як Ева ходить до школи. Зізнаюся, що свідомо обмежувала англійську, бо тут головне не втратити рідну мову, що я бачу як в Українському клубі, так і серед друзів-емігрантів. Тож розпочинала вона знаючи кольори, лічбу до 10 та «де туалет?». Не можу сказати, що не хвилювалася, але.

Мотивація і система оцінювання тут неймовірні і постійно удосконалюються. Є кілька рівнів оцінювання:

1. Щодня можна заробити печатку на руці «Well done» за будь-яку вдалу серйознішу дію – прочитати довге слово, розповісти цілісну історію, вирішити задачу з математики, приготувати всім чай чи склеїти макет космольота.

2. Окремо за з’їджений ланч є система маленьких кольорових наклейок на грудях – таке собі ненав’язливе інформування батьків.

3. Раз на три місяці батькам передають на кольоровому папері дуже простий бланк до заповнення: який прогрес ви можете відзначити за цей період, які навики рекомендуєте прокачати, які улюблені активності вашої дитини та які поради можете дати.

4. Окремо ведеться облік челенджів і реакцій, вони індивідуалізовані. У когось це було як в Еви – поговорити англійською, у когось – сходити в школі в туалет, спробувати три нові фрукти чи порахувати до 50.

5. Окрема подяка за аплікацію Tapestry, куди практично щодругий день підвантажують фото чи відео про те, що вони роблять у школі, та є універсалізовані «оцінки» на зразок «лінгвістичні активності в тому і тому на рівні 30-50 місяців» чи «чудовий фізичний розвиток, гнучкість, почуття ритму, відповідає віку 40-60 місяців». До речі, завантажувати чи скрінити ця аплікація не дозволяє – privacy наше все.

6. Ще є книга запису прочитаних книжок, де ми вписуємо враження і що сподобалося. Книжки кружляють по класу, заміна відбувається у понеділок, аби недоладні батьки ще у вікенд встигли дочитати.

7. І ось – медаль. Її отримує Winner of the week за суму здобутків, бажано в кількох сферах водночас. Тут, як я розумію, збіглися гімнастика, математика, майстрування і блискучий storytelling про маму на відпочинку. Кажуть, було весело, я ж щиро не хочу знати подробиць, цур його.

P. S. А нині вони вчили... труси! Тепер вона пішла мої сортувати за моделями і уже розказала, що з них некорисно.

Фото зі сторнки Ольги Мухи у Facebook

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!