Пам’ять на смітник. Чому стелажі з бібліотеки на Руській випали з переліку культурних цінностей

3414 0
Ні у попередньому охоронному договорі, ні у проекті нового про стелажі немає згадки, хоча фахівці переконані, що вони мають історичну та культурну цінність.
Фото: memrise.com

Фото: memrise.com

У новий охоронний договір між Комунальною 1-ю поліклінікою та управлінням охорони історичного середовища ЛМР слід внести окремим пунктом стелажі зі сховищ обласної медичної бібліотеки. Ці стелажі  мають історичну цінність, однак їх можуть знищити в процесі реорганізації закладу, розповідає лікар цієї поліклініки та депутат Львівської міської ради Володимир Роп’як.

«Завдяки» Львівській обласній раді більшість жителів Львівщини дізналися про універсальну бібліотеку медичної літератури, розташовану в одній з перлин львівської сецесії — будівлі колишнього страхового товариства «Дністер». Щоправда, новини ці не були дуже втішні. Бо книгозбірня, на фондах якої виховали не одне покоління львівських медиків, опинилася у підвішеному стані — її ліквідували як самостійну одиницю та приєднали до медичного коледжу.

Посадовці облради запевняють, що в діяльності бібліотеки нічого особливо не зміниться, однак працівники закладу стривожені різкими та не надто зрозумілими рухами обласної влади.

Справа не лише у раритетних виданнях, які є у сховищах бібліотеки. Історичну цінність має і бібліотечне обладнання – спеціальні металеві стелажі, які спочатку використовували для збереження документації страхового товариства, а після заснування бібліотеки — для книгосховища.

Тривожить те, що стелажі дивним чином «зникли» з переліку історичних елементів в охоронному договорі, що його перша комунальна поліклініка як основний орендар будівлі підписує з управлінням охорони історичного середовища ЛМР.

Стелажі чомусь не були вказані в попередньому договорі, немає їх і в проекті нового договору. Хоча знавці пам’яткоохоронної справи в один голос твердять, що стелажі мали б потрапити до переліку як елемент історичної будівлі.

Навіть не хочеться припускати, що хтось навмисне не вносить цей елемент до переліку, щоби під шумок реорганізації та переїздів бібліотеки потихеньку його «прихватизувати». Скоріш за все це повсюдне недбальство або ж чийсь професійний недогляд, через який оригінальний зразок інженерного мистецтва часів ар-нуво потрапить на металобрухт.   

Для більшого розуміння: це вже не перший випадок недбалого ставлення до елементів неймовірно цінної будівлі, яка свого часу була одним із осередків українського громадського життя у Львові. Саме через байдужість чи недбальство кілька років тому тут знищили плафон на стелі сходової клітки, розпис якого створив у 1906 році український художник Теодор Гелета. Це був єдиний виявлений та вцілілий до нашого часу твір цього митця, однак його банально забілили.

Читайте також: Львів без документів. Як правовий хаос руйнує історичний центр міста

Хтось скаже, що це в автора спрацьовує бурхлива фантазія, мовляв, на ремонт будинку на Руській, 20 весь час дають кошти, а бібліотеку ніхто нікуди не забере, просто вона стане доступніша.

Дав би Бог, щоби так воно й сталося, але, як завжди, «є одне але». Уже тривалий час владними коридорами ходить інформація про те, що будівлю «Дністра» хочуть звільнити не лише від медичної бібліотеки, а й від усіх інших установ, які ще там розміщені – поліклініки, МСЕК та спортивної зали. А зміна статусу бібліотеки є першим актом в цьому процесі. Мовляв, «хтось» уже пригледів собі цю будівлю під черговий готель.

Так, звучить фантастично, але тільки на перший погляд. Бо приклади того, як історичні пам’ятки різного рівня несподівано переходять у приватні руки чи в оренду на десятки років вже настільки численні, що стали стійкою тенденцією.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!