Перекривати Львів заради локального свята – це взагалі нормально?

5275 0
Заради річниці торгівельного центру міська влада заганяє у збитки пасажирів і перевізників, а ще – знижує довіру до електротранспорту.
Фото ілюстративне. Джрело: varianty.lviv.ua

Фото ілюстративне. Джрело: varianty.lviv.ua

23 вересня Львівська міська рада зупинить тролейбус №13, аби торгівельний центр Forum Lviv міг відсвяткувати свою річницю. Голова громадської організації «Зручне місто» Юрій Тер-Арутюнян пояснює, чому, на його думку, так не треба робити.

22 вересня від прес-служби Львівської міської ради я дізнався, що завтра, 23 вересня, планується перекриття тролейбусного маршруту №13 у зв’язку зі святкуванням другої річниці ТЦ Forum Lviv. Це завтра! І про це повідомляють на сайті міськради лише напередодні! А хто читає цей сайт? Пасажири тролейбуса? Впевнений на 100%, що люди на зупинках про це не знатимуть і будуть просто стояти в надії, що тролейбус скоро приїде.

Що це за подія така? Друга річниця відкриття торгового центру. Серйозно? В таку погоду вони очікують, що тисячі людей заполонять площу? Щось я не чув, щоб анонсували приїзд Дзідзя.

За іронією долі, оголошення на сайті ЛМР було опубліковано саме 22 вересня, коли весь світ відзначає «Всесвітній день без автомобіля». Саме в цей день люди мали би пересідати на більш екологічні види транспорту – електротранспорт та велосипеди.

Цей день мали святкувати і у Львові в межах Європейського тижня мобільності. Організувати подію планувала Львівська асоціація велосипедистів, частиною заходів мало стати часткове обмеження руху приватних авто на частині вулиці Дорошенка (тест-драйв перед змінами, бо скоро ця вулиця стане пішохідною) або частині вулиці Коперника (просто гарна для прогулянок вулиця без руху громадського транспорту). Проте влада міста не дала дозволу на обмеження руху транспорту. Як і в усі попередні роки.

Схожа ситуація і з іншою досить знаменною для міста подією – Форумом видавців у Львові. Організатори форуму теж просили міську владу перекрити рух частиною вулиці Коперника для безпеки і комфорту відвідувачів, але отримали відмову.

А от перекрити важливу транспортну артерію через святкування річниці торгового центру – будь ласка! Хоча там то перекриття абсолютно не потрібне: можна було спокійно залишити проїзд для тролейбусів.

Від такого перекриття страждає в першу чергу електротранспорт, який повинен би мати беззаперечний пріоритет у місті. Принаймні, так ще у 2012 році обіцяв мер міста і понині це декларує. Адже електротранспорт, на відміну від автобусів, залежить від контактної мережі і не може просто так оминути перекриту ділянку.

А ділянки вибирають шикарно: дуже часто це площа Ринок, через яку проходить багато трамвайних маршрутів, часто це проспект Свободи або проспект Чорновола, якими ходить тролейбус №13, деколи це вулиця Листопадового Чину та площа Святого Юра з важливими тролейбусними шляхами. Часто ці місця перекривають через релігійні заходи, в решті випадків – через інші святкування на зразок ярмарків чи відкриття магазину, річниці відкриття магазину і тому подібного.

У місті постійно перебуває близько мільйона мешканців та гостей. Скільки приходить на відкриття супермаркету? 500? 1000? 2000? То який відсоток мешканців міста зацікавлений у цій події? 0,1? 0,2? Та навіть нехай 1% чи 5%, це все одно не показник. Ми не маємо права паралізувати рух транспорту, бо комусь так захотілося.

Про заплановані зміни руху слід чітко та заздалегідь повідомляти. Бодай за тиждень до цього мають бути оголошення по телебаченню та по радіо, мають бути звукові та візуальні оголошення в салоні кожного тролейбуса, трамвая чи автобуса та на кожній зупинці, через яку ходить цей маршрут. Тоді є шанс, що пасажири будуть готові до змін та заздалегідь урахують їх, плануючи поїздку.

Читайте також: Міськраду Львова просять не зупиняти громадський транспорт через свято торгового центру

А в нас інформують як? Та ніяк. Стій собі та й думай, приїде твій тролейбус чи ні. Деколи – стій під дощем або в завірюху. Звісно, оголошення на сайті ЛМР публікують, але переважна більшість пасажирів цього не побачить.

Непоінформований пасажир не має змоги заздалегідь обрати оптимальний маршрут і очікує на свій транспорт. Коли він розуміє, що транспорту не буде, дорогоцінний час уже втрачено, а час – це гроші. Робочий час – ще більші гроші. Але втрачає пасажир і самі гроші, бо якщо він поїде іншим транспортом із пересадкою, це додаткові витрати. Якщо він поспішає і втратив час, то він  ловить таксі, а це ще більші витрати. Але найбільші витрати – це коли людина кудись запізниться, куди не має права спізнитись. Наприклад, на потяг. А якщо цим потягом людина поспішала на літак, тоді рівень утрат годі й порахувати…

Збитків зазнають і перевізники. Якщо це автобус, то він має шанси об’їхати перекриту вулицю і мати мінімальні проблеми. Але якщо це електротранспорт, шансів немає. Цілий трамвайний чи тролейбусний маршрут змушений простоювати, завдаючи збитків комунальному підприємству «Львівелектротранс». Йому й так важко, а тут такі удари, як по бюджету, так і репутаційні. Електротранспорту, який не їздить, не довіряють пасажири.

Я не розумію такої поведінки міських посадовців: вони готові завдати шкоди тисячам мешканців міста заради свята комерційної компанії. А може, комерційні компанії просто вміють домовлятися?

 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.  

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!