Платні пологи. Як зробити цю послугу якісною і справедливою

5508 0
…аби породіллям не довелося переплачувати за лежання в коридорі чи давати хабарі за право заплатити офіційно.
Фото: rpparchitects.co.uk

Фото: rpparchitects.co.uk

На Львівщині планують запровадити платні пологи. Адвокат Софія Тодеренчук, яка нещодавно познайомилась із реаліями львівських пологових, підтримує цю ініціативу, але пропонує закріпити її на законодавчому рівні та вжити певних запобіжних заходів.

Я  стала мамою у вересні 2016 року. На сьомому місяці вагітності обрала собі лікаря й домовилася з ним про майбутні пологи. Приємно здивувало те, що мені не назвали жодної суми «подяки», адже в соцмережах я читала різне. Потішив і професіоналізм медиків.

Але все інше, побачене в пологовому відділенні, не викликало захоплення. В день, коли я народжувала, відділення було переповнене. Чимало жінок лежали просто в коридорі.

«Невже це породіллі? А де їхні діти?», – дивувалася я. Й не помилилася: відразу по пологах жінок вивозили у коридор, а дітей забирали до окремого приміщення, поки не звільниться місце в палаті. Адже немовляті не пасує лежати в коридорі. А породіллі – цілком.

Читайте також: У пологовому на Раппопорта пояснили, навіщо встановили ліжка в коридорі

Мені пощастило: для мене ліжка в коридорі не вистачило. Я пролежала до вечора у пологовому залі, а після того, як кількох щасливих матусь виписали, мене разом із іншими жінками з коридору розподілили по палатах.

А ще, коли мене оформляли в пологовий, чоловіка відрядили до аптеки купити пакети для породіллі та новонародженого. А під час пологів виявилось, що один із необхідних мені препаратів до набору не входить. Чоловікові довелося знову бігти до аптеки. А там записка: «буду за 15 хвилин». Чоловік дзвонив у дзвінок, намагався з’ясувати, чи хтось інший може продати йому ліки, але процес затягнувся на обіцяні п’ятнадцять хвилин. На щастя, в нас усе минулося, але трапляється, що час на вагу золота, якщо не життя.

А хто повинен бігти до аптеки, якщо чоловіка чи когось із рідних поруч немає? Наступного дня ми з донечкою залишились у пологовому, й мені вже самій довелося ходити коридором до аптеки по все необхідне.

Ще одна проблема, яку обов’язково слід розв’язати – робота душових. На нашому поверсі працював один душ на три десятки жінок, а гарячу воду подавали зранку та ввечері по півтори години. Та ще й лампочка у душі перегоріла.

Переживши три дні в пологовому відділенні, я зрозуміла, що не в таких умовах повинні з’являтись на світ наші діти.

Читайте також: Вальдемар Надіжко про приватний пологовий і справу Данкова

Вірю, що ситуацію може виправити інститут платних пологів за домовленістю. Офіційна оплата через касу лікарні за пологи. Частина суми йде на доплату лікареві та медичному персоналу – це допоможе здолати практику неформальних «подяк». Решта – на розвиток пологового відділення, що дозволить облаштувати в кожній палаті душ і цілодобову гарячу воду. До того ж, породілля й дитина будуть забезпечені всіма необхідними препаратами й засобами гігієни.

При оформленні в пологове відділення, крім чеку на оплату послуг, жінка отримуватиме договір, із якого вона чітко зрозуміє, за що вона платить: який лікар прийматиме пологи, якими ліками та засобами гігієни вона буде забезпечена, в якій палаті перебуватиме після народження дитини.

Важливо також обмежити кількість жінок, із якими лікар домовляється про планові пологи в один день, можливо, й на законодавчому рівні. Декілька жінок із нашого відділення народжували в один і той самий час в одного лікаря. Цей лікар, хоч і старався допомогти кожній, часто виходив, і лише потім, спілкуючись між собою, вони зрозуміли, куди він так часто бігав. Добре, що все гаразд – усміхнені мами, здорові діти. А якби виникли ускладнення? Чи встиг би лікар надати вчасну допомогу всім?

Читайте також: Важкі пологи. Чому Львівський перинатальний центр досі не працює

Звісно, перш ніж запроваджувати платні пологи, потрібно привести пологові відділення до гідного стану. Ціни мають залежати від умов: не можуть пологи в перинатальному центрі з новітнім устаткуванням та свіжим ремонтом коштувати стільки ж, скільки у відділенні, де гарячу воду дають три години на день.

Платні пологи за домовленістю потрібно запровадити не лише у Львові, а й в усіх пологових відділеннях по всій Україні. Бо якщо цю послугу запровадять лише у львівському перинатальному центрі, хабарі даватимуть уже за те, щоб мати право нею скористатись.

 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!