Перейменуйте вулицю Панча або Чи варто переназивати площу Коліївщини

3049 0
Якщо хочемо відмовлятися від якихось сторінок нашої історії, то Коліївщина – якраз не той випадок, де це потрібно робити.
Фото: 1580

Фото: 1580

Площу Коліївщини, яка є однією з найменших у Львові, зараз реконструюють, а з середини вересня планують відкрити. Міський голова Львова Андрій Садовий запропонував надати оновленій площі нову назву, перейменувавши на площу Сусідів. А на «гарячій лінії міста» уже навіть запустили опитування. Дослідник історії Львова, письменник, публіцист та популярний львівський екскурсовод Ілько Лемко розповідає про те, чи варто перейменовувати площу.

Читайте також: Найменшу площу Львова планують відкрити у вересні. Фото, відео

Головна колізія там у тому, що найменша площа Коліївщини сусідить із вулицею Староєврейською. Мовляв, то несумісні речі і ніби то це не пасує одне одному. Але якщо хочемо відмовлятися від якихось сторінок нашої історії, то Коліївщина – якраз не той випадок, де це потрібно робити.

Це наша історія. Вона героїчна, а тому відмовлятися не варто. Це ж не якась антикомуністична назва!

Навіть, якщо в міста будуть поривання до зміни назви площі Коліївщини, народ, найімовірніше, буде проти і цього не допустить. Гадаю, в межах 70-80% львів’ян виступатимуть за те, аби назву залишити такою, як є.

До речі, на Львівському міському арсеналі висить меморіальна дошка, на якій йдеться, що там були ув’язнені та страчені гайдамаки – учасники Коліївщини. Тому те, що ця площа розташована неподалік від Арсеналу, історично обгрунтована.

Коліївщині один зі своїх творів присвятив Тарас Шевченко. Йдеться про поему «Гайдамаки». З часів Коліївщини також назва відома таким висловом, як «жид, ляхи і собака – віра однака», коли поляки повісили голову собаки і жида. Тобто, ця назва склалася ще історично і не бачу сенсу її перейменовувати. 

Загалом площа Коліївщини – унікальна. Вона входить у Книгу Рекордів України, як найменша площа України, а також є й найменшою у Європі. У Львові деякі подвір’я навіть більші за цю площу.

Читайте також: Люди твого міста: Ілько Лемко

Площа розташована на території колишньої єврейської дільниці, що була у південно-східній частині міста Львова. Тоді межами дільниці зі сходу була стіна міського арсеналу, з півдня – міські мури. На заході кварталу теж стояла стіна, яка захищала його від вулиці Шкоцької (нині – вулиця Сербська), а з півночі район відмежовувався тильними частинами будинків, що на вулиці Руській. Зараз ця вулиця є частиною Староєврейської.

Площа Коліївщини свого часу мала ще дві історичні назви – Єврейська, Вексклярська. Але це були не площі, а вулиці. Наприклад, стару назву – Вексклярська – вона отримала ще 1860-х роках.

У нас ще не «добита» декомунізація вулиць. Загалом у Львові ще є близько 30 назв російських діячів, хоч вони були більш-менш прихильні до України. Наприклад, є вулиця Панча, який доносив в НКВД на українських письменників і патріотів. Тому, краще б взялися за переіменування цих вулиць. Щодо площі Коліївщини – немає сенсу.

Серед аргументів переіменування площі Коліївщини на площу Сусідів наводять те, що нова назва буде розповідати про людей і сусідів, які тут жили в різні часи. Виходить, що назвати площею Сусідів можна будь-яку вулицю. Наприклад, у моєму будинку свого часу жив Симон Петлюра, а навпроти – Дмитро Донцов. Щоправда, в різні часи.

То що тепер – своїй вулиці дати назву Сусідів.

Хоча, у наш час можливо все…

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!