Побороти стрес або Чому я подорожую

4427 4
Інший досвід, інші проекти, підходи, з якими ми стикаємось в інших культурах і традиціях, допомагають нам щось вносити і змінювати в себе.
Фото: theoutlook.com.ua

Фото: theoutlook.com.ua

Львів’янка Олена Кулигіна обожнює подорожі. Заради них вона готова працювати більше і частіше, брати на себе додаткову відповідальність та нові проекти, адже мандрівки, пише вона, — це більше, ніж просто споглядання красивої архітектури.

Розпочалася моя чергова закордонна подорож цього року — після Іспанії, Туреччини, Німеччини, Ізраїля. І знову Німеччина — уже тепер майже улюблений Кьольн. Не поспішайте заздрити, цей текст має іншу мету. Поговорімо про подорожі.

Багато хто не розуміє, для чого люди подорожують, і чому в країні «зубожіння», яке дісталось у спадок від президента Петра Порошенка, тисячі людей знаходять ресурси, щоби їздити за кордон.

Я — серед тих зубожілих, які стараються це робити регулярно. Хоча би 3-4 рази на рік шукаю можливості для подорожей. І на це в мене є чотири основні причини.

Боротьба зі стресом

Коли я зустрічаю якісь серйозні виклики, наприклад, нещодавню перспективу президентства нинішнього гаранта, якісь особисті чи робочі кризи, серйозні випробування, мозок витрачає безліч ресурсів для ефективного вирішення ситуації і намагається зачепитися за щось радісне натомість.

Коли після першого туру виборів я усвідомила неминучість нинішнього політичного колапсу, для того, щоби прийняти ситуацію, навчитись жити і працювати всупереч майбутній кризі, потрібно було щось для компенсації. Нею стала омріяна подорож до Святої Землі. 

Майже на місяць між першим і другим турами виборів у позаробочий час я зосередилася на плануванні подорожі: пошуці готелів, дизайні маршруту. Я дивилась фотографії і читала сайти, і мої думки були зайняті тим прекрасним, що від мене залежить, на що я маю вплив. І це допомогло менше стресувати з інших причин.

Натхнення для роботи

Тут подорожі також для мене є чарівною пігулкою. Зараз я веду одночасно кілька проектів. Моя основна робота передбачає нові для мене завдання і виклики, це надзвичайно цікаво, але доволі виснажливо. Окрім цього, вечорами, вихідними і в інші вільні слоти часу маю ще кілька улюблених проектів, дуже творчих і дуже амбітних. Вони вимагають від мене креативних рішень, нових підходів, великої емпатії і радості, багато читання і постійне вивчення нового.

Подорожі і їхнє планування дають багато радості і натхнення, а також фінансовий стимул робити певні речі, доволі технічні і часто виснажливі. Але коли я перекладаю якусь статтю чи проводжу чергову суботу в дорозі, а вечори у підготовці до нової лекції або виступу, то розумію, що завдяки цим зусиллям за кілька тижнів зможу побачити Єрусалим чи Рим. І що я зможу жити не в кімнаті хостелу з 10-ма чужими людьми, а в красивому готелі з видом на море, оскільки в цей вечір зароблюю додаткові гроші, щоби цей готель оплатити. Так, сьогодні ввечері я не подивлюсь кіно і не піду на каву з друзями, бо треба попрацювати, але вже за місяць полечу з ними в Париж, про який мріяла з самого дитинства.

В одному з інтерв’ю Оксани Гошви читала про те, як вона взяла кредит для купівлі машини, щоби мати стимул працювати ще більше. І виплатила кредит швидше, ніж планувала. На мене так діють подорожі: якщо я більше мрію, то докладаю більше зусиль для того, щоби ці мрії втілювати в життя.

До того ж, як пише у своїх нотатках про роботу мозку Наталія Кадя, подорожі і споглядання нових речей, оточення іншими людьми, краєвидами, мовами, операційними завданнями створюють нові нейронні зв’язки в мозку і допомагають йому бути активнішим, живішим. Це, у свою чергу, також впливає у подальшому на якість роботи, яку він, мозок, і ми разом з ним здатні виконувати. Отже, чим більше я подорожую, чим більше нового зустрічаю, тим краще та ефективніше працюю потім, а значить, зростає моя цінність як працівниці. Тоді я можу робити більше за менший період, а зекономлений час та зароблені гроші інвестувати в наступні подорожі для наступного творчого зростання.

Друзі

Так сталось, що в деяких країнах світу живуть мої добрі приятелі і друзі. І, окрім пошуку нового досвіду та вражень, причиною для подорожі також стає нагода побачитись з ними. Люди — це найцінніше, що у нас є. Спілкування — одна із головних здібностей людини, а спілкування з тими, хто допомагає нам розвиватись і ставати кращими, — одна із найцінніших інвестицій, яку варто робити. Кожна людина — це всесвіт, і ні соцмережі, ні скайп чи вайбер не замінять можливості особистого спілкування, коли ти чуєш, бачиш, відчуваєш людину з її емоціями, тривогами і радістю. Тому часом я обираю країну чи місто подорожі не заради того, що я там побачу, а заради тих, кого зустріну.

До того ж, кожну країну чи місто краще пізнавати разом з людьми, які там живуть, інтегровані в місцеву культуру і знають нетуристичні лайфхаки. Такі зустрічі і спільні переживання дають об’ємніші враження, ніж звичайний туризм.

Робота на перетині

Краса нас змінює. Споглядання красивої архітектури або природи впливає на наш мозок і наповнює душу. Як недавно говорив маркетолог Ігор Дідок у свої доповіді про необхідні навички маркетологів майбутнього, творчість — це не просто природний талант людини, це навичка, яку можна і потрібно розвивати. Споглядання красивих речей, взаємодія з мистецтвом, культурне збагачення — усе це впливає на наше майбутнє, як на особисті, так і на професійні компетенції.

Окрім того, інший досвід, інші проекти, підходи, з якими ми стикаємось в інших культурах і традиціях, допомагають нам щось вносити і змінювати в себе. Тут навіть не йдеться про запозичення чужого досвіду, а скоріше про інтеграцію найкращих здобутків інших середовищ в наше життя. Сортування сміття, медична система, транспорт, поводження водіїв на дорогах, ставлення до екології, кулінарні відкриття, енергозбереження... Цей список можна продовжувати до безкінечності.

Коли ми спостерігаємо і співпереживаємо чужий досвід, можемо аналізувати власний. Тут знову необмежені можливості для творчості, креативу і дизайн-мислення, власного розвитку і впливу на тих людей, до кого ми із подорожей повернемось трішки зміненими і трішки покращеними.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
18 Червня, 2019 08:31
Андрій Так, суб'єктивна. Як і Ваша.
17 Червня, 2019 17:32
Олексій Це Ваша субєктивна думка. А [***], правильно, чи ні?
17 Червня, 2019 09:57
Андрій Це не сміття, а мотивація до правильних речей.
17 Червня, 2019 09:19
Олексій Навіщо друкувати всіляке сміття? Подавайте новини та факти, а то втратите аудиторію.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!