Подорож у два дні. Репортаж з осіннього Стамбулу

2142 0
Закрийте очі та уявіть себе в Стамбулі. Ви стоїте посеред вулиці в одному зі старих районів міста. Повз вас проходять сотні людей, трохи далі, за кількома будинками чути, як їдуть автомобілі, а між ними просуваються мотоцикли. Ви ще не бачите чудовий краєвид на Босфор, але якщо минете кілька провулків, вже відчуєте, як вітер підносить запах моря. А поки насолоджуєтеся ароматом спецій та солодощів, і особливої турецької кави. Давні будинки досі ніби зберігають таємниці султанських часів, і готові розповісти їх, якщо зупинитесь і вслухаєтесь у їхню розмову.

Древній Константинополь на сьогодні є найбільшим містом в Туреччині, що розкинулося на двох континентах і двох морях. Тут пройшло стільки життя, що для доброго знайомства з ним варто обирати кількатижневі подорожі. Поки ви в уяві перенеслися до Стамбулу, ми розповімо, які головні локації тут варто побачити усього за два дні, та як це зробити легко і з задоволенням.  

День перший у Старому місті

Радимо розпочати його з головної площі в Стамбулі – Іподром. Вона розташована в серці маленького району Султанахмет, що у великому районі Фатіх. Гуляючи вздовж неї, ви побачите як випинаються вгору мовчазні колони та обеліски – свідки часів Візантії. Стоячи тут, здається, що й справді невдовзі почнуться перегони колісниць.

Трохи далі – великий Німецький фонтан, який для міста і султана Абул-Хаміда ІІ подарував кейзер Вільгельм ІІ. А за декілька метрів від нього ви побачите не відразу помітну лазню Роксолани, турецькою звучить як хамам Хюррем Султан – щоправда, оглядати її можна тільки ззовні. 

Недалеко від лазні розташований Собор Святої Софії, або як називають його турки – Айя-Софія. До нього веде невелика алея. Храм будували як собор для християн, але після завоювання Константинополя його перетворили у мечеть. На початку ХХ століття його визнали музеєм. Проте у 2020 році нинішній президент Туреччини Ердоган скасував попередній указ, тож святиня знову стала діючою мечеттю. 

На подвір’ї храму встановлений фонтан для обмивання – кожен охочий може вмитися водою, що витікає через маленькі крани. 

Щодня, особливо ж на вихідних, у соборі доволі людно – сюди приходять сотні, чи то й тисячі людей. До речі, щоб потрапити всередину, біля входу потрібно роззутися, інакше вас не пропустять до святині. 

Поруч зі собором розташована відома Голуба мечеть. Тут наразі триває реконструкція будівлі – вона повністю вкрита та обгороджена, видніє тільки вершечок, тому одну з найбільших мечетей в Стамбулі поки неможливо розгледіти. 

Неймовірно цікава локація в Старому місті Стамбулу – палац Топкапи. Ця комплексна споруда, що розташована в історичному центрі на березі Босфору, колись була головним палацом Османської імперії. Сераль (така його друга назва) складається з чотирьох дворів, які облаштували в середині ХV ст.

На сьогодні це – один з найвідоміших музеїв світу. Саме тут ви побачите десятки видів парадної зброї, яку застосовували османи – в основному це шаблі та булави. А ще в будівлі зберігаються неймовірні ювелірні вироби, дивлячись на які так і хочеться приміряти та уявити себе султаншею. В одному з дворів також розташований гарем, де проводили час дружини султанів. Біля входу/виходу на території палацу є давній Собор Святої Ірини. 

З палацу Топкапи відкривається неймовірний вигляд на Босфор. А щоб відчути справжню атмосферу прогулянки на воді, обов’язково на завершення першого дня подорожі влаштуйте поїздку на яхті. Це не тільки романтично, а й пізнавально – проїжджаючи протокою, що розділяє Стамбул на дві частини – азійську та європейську, ви побачите, як виглядає набережна Босфору, як живуть місцеві люди і як вони дістаються з одного берега на інший.

Крім того, якщо будете проїжджати біля Першого Босфорського моста, побачите неймовірно красиву мечеть Ортакей або Велику мечеть Меджидіє, яка розташована вже у новій частині міста поруч з мостом. 

День другий у Древньому Стамбулі 

Другий день мандрівки можна розпочати з величного палацу Долмабахче, що у районі Бешикташ в європейській частині Стамбулу. Ця султанська резиденція збудована в середині 1800-х років та є останнім палацом султанів Османської імперії.

Безліч кімнат у давній будівлі нагадують лабіринт. Дотепер в них збереглося чимало різних речей та аксесуарів, якими користувалися султанські родини. Атмосферу створює все – декорації стін і стелі, меблі, які виготовляли під замовлення, особливі люстри та різноманітний посуд, ванні кімнати, геть не схожі на сучасні, і навіть збережений деякий одяг. На жаль, фотографувати палац Долмабахче можна лише ззовні. Тому ця локація точно має бути у вашому списку must see. 

Поруч з палацом розташований також гарем. Можемо тільки уявити, яке життя тут вирувало. Чи навіть уявити себе героями серіалу «Роксолана». Подвір’я навколо палацу та гарему доволі просторе, з невеликим фонтаном. Оскільки резиденція розташована на набережній, один з виходів веде прямо до Босфору. 

Опісля знайомства з палацом прямуйте до Галатської вежі. Імовірно, це одна з найвищих локацій, звідки можна побачити Стамбул з висоти пташиного польоту. До того ж саму вежу видно майже з усіх точок центральної частини міста. Її висота – 63 м. Щоб піднятися нагору, скористайтесь ліфтом, який доставить вас до шостого поверху, а потім ще два поверхи до самісінького вершечка таки доведеться піднятися пішки. 

Згори вежі можна побачити, як мости через Босфор з’єднують дві частини міста. Один з них – Галатський. Він є двохрівневим – внизу відпочинкова зона, а зверху їздить транспорт. Практично цілодобово уздовж перил вишиковуються в довгу шеренгу рибалки, які чекають на свій улов. 

Щоб приємно завершити другий день вашої мандрівки Стамбулом, відвідайте Єгипетський ринок. Тут ви зможете купити сувеніри чи смаколики – вибір й справді такий, що очі розбігаються. 

Кожен продавець просто заманює брати саме його товар, а щоб підсилити ваше бажання, пригостить особливим напитком чи солодощами. Тому, якщо до відвідин ринком ви зголодніли і не встигли поїсти, запевняємо, що виходити звідти ви будете ситі та задоволені. 

Самостійно організовувати подорожі не кожному легко і цікаво. А коли ще й часу обмаль, це може спричинити додатковий стрес замість вдалого відпочинку. При нагоді тут допоможе Join UP!, який подбає про всі деталі: від комфортабельного перельоту і розміщення до організації цікавої, можна навіть індивідуальної, програми перебування на курорті. Вам залишається тільки обрати бажану дату і підготуватися насолоджуватися відпочинком без зайвих турбот. 

Вирушаючи, пам’ятайте про умови в’їзду в Туреччину. Офіційну інформацію можна знайти на сайті. Турист повинен мати один із цих документів:

  • документ про щеплення від COVID-19, складений не раніше ніж за 14 днів до прибуття до країни (Туреччина визнає вакцини, схвалені ВООЗ, а також ті, що використовуються в Україні на національному рівні);
  • документ, що засвідчує, що особа перехворіла на COVID-19 протягом останніх 6 місяців;
  • негативний ПЛР -тест на коронавірус, зроблений не пізніше ніж за 72 години до прибуття;
  • експрес-тест на антиген SARS-CoV-2, проведений не пізніше ніж за 48 годин до прибуття.

 

Від цих обов’язків звільняються діти до 6 років і транзитні пасажири.  

Також туристам перед прибуттям до Туреччини потрібно заповнити наступну форму.

Правила перетину кордону встановлює уряд Туреччини і вони можуть змінитись у будь-який момент, залежно від епідеміологічної ситуації в країні.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!