Ми надто багато страждали, щоб бути байдужими до страждань одне одного

1540 0
У четвертій публікації «Твого міста» із серії, у якій кандидатка політичних наук Соломія Кривенко аналізує, хто є помічником, а хто – зрадником України в битві проти зла із виступів перших осіб України, росії та світових лідерів. Вона показує, як творяться наративи про нашу країну, як розповідається історія про кожного із нас, як ми вигладаємо в очах цілого світу.
Фото: John Macdougall

Фото: John Macdougall

Історія вчить нас, що ті, хто намагається всидіти на двох стільцях, рано чи пізно опиняються на підлозі
Виступ Президента Литви Гітанаса Науседи під час пленарного засідання Верховної Ради України, 28.07.2022

Яким би сильним не був головний герой, самому йому проти зла не вистояти. Тож на своєму шляху протагоніст зустрічає помічників, котрі у найтяжчу мить помагають йому не впасти духом, надихають продовжувати протистояння з антагоністом і його поплічниками. У казках помічники помагають героєві переміщатися, втекти від переслідування, виконати складні завдання або визволитися з темниці:

А вночі йшли до в'язниці

Батраки й робітники,

Щоб звільнити із темниці

Лоскотона на віки.

Рознесли всі перепони,

Гнули грати, мов прути:

–  Гей, веселий Лоскотоне,

Це прийшли твої брати!

Йди до нас, веселий брате,

В нашу здружену сім'ю!

Підем разом догравати

Ми весілля Плаксію...

«Цар Плаксій та Лоскотон» Василь Симоненко

Роль помічників в наративі українського протистояння відіграють держави (а точніше, очільники та громадяни держав), котрі вірять головному героєві і підтримують його прагнення. Вони, як й український народ, роздивилися огидну натуру лиходія, і не вагаються називати його брехуном, диктатором, дурнем:

●     Дж. Байден: Путін має нахабство говорити, що він «денацифікує» Україну. Це брехня. Це просто цинічно. І він це знає. (Виступ Дж. Байдена в Варшаві, 26.03. 2022 року);

●     Б. Джонсон: На півдні та сході вашої чудової країни Путін продовжує свою гротескну та незаконну кампанію, спрямовану на захоплення та утримання української землі. І коли ви відкинули російську армію від Києва, ви не лише здійснили найбільший військовий подвиг ХХІ століття, ви досягли чогось... не менш значущого. Ви викрили історичну дурість Путіна, величезну помилку, яку може зробити лише автократ. Бо коли лідер тримає всіх у страху, фальсифікує вибори, саджає критиків за ґрати, затикає рота ЗМІ і слухає лише підлабузників, коли його владі немає меж – саме тоді він припускається катастрофічних помилок (Звернення Бориса Джонсона до Верховної Ради, 3.05.2022);

●     А. Дуда: Я знаю, які жахливі дії скоїли у Бучі та в інших містах варварські загарбники, за це вони мають постати перед міжнародними судами... Україна мусить бути відбудована насамперед за кошти агресора. Цього вимагає історична справедливість. Це Росія зруйнувала Україну та Росія має за це заплатити... Очевидно те, хто – агресор, на кого напали і чию землю нищать (А. Дуда. Звернення у Верховній Раді, 22.05.2022).

Помічники в українській розповіді – це й ті, що виконують функцію дарувальника: вони надають українським військам зброю, мігрантам – притулок, політикам – заступництво в міжнародних інститутах:

●     Дж. Байден: І завдяки мужності та хоробрості українського народу, техніку, яку відправили ми та наші партнери, використали, щоб захистити українську землю та повітряний простір України з нищівним ефектом [для Росії] (Виступ Дж. Байдена в Варшаві, 26.03. 2022 року);

●     Егілс Левітс: Ми в Латвії вже витратили третю частину нашого річного військового бюджету на те, щоб допомогти Україні розбудувати військову могутність. Важливо, щоб усі країни члени-НАТО допомагали Україні ефективним озброєнням. Нас тут четверо держав-представників НАТО – і ми не лише робимо все можливо від наших країн, а й закликаємо інші держави допомогти Україні (Брифінг п'яти президентів у Києві (Україна, Польща, Естонія, Латвія, Литва), 13.04.2022).

●     Г. Науседа: Ваша боротьба – це і наша боротьба, литовців...Ми надто багато страждали і зазнали надто багато несправедливості, щоб бути байдужими до страждань одне одного. Тому сьогодні Литва підтримує Україну всіма своїми можливостями, надає і надаватиме військову, гуманітарну і фінансову допомогу – аж до перемоги (Виступ Президента Литви Гітанаса Науседи під час пленарного засідання Верховної Ради України, 28.07.2022).

Помічники так само, як і головний герой, розуміють мотиви боротьби та героїзм головного героя:

●     Б. Джонсон: Ваші діти та онуки скажуть: українці навчили світ, що груба сила агресора нічого не варта проти моральної сили народу, що прагне бути вільним. Вони скажуть, що українці своєю завзятістю та самопожертвою довели, що танки та гармати не можуть придушити народ, який бореться за свою незалежність (Звернення Бориса Джонсона до Верховної Ради, 3.05.2022);

●     У. фон дер Ляєн: Якщо свобода має ім’я, то вона називається Україна. Й український прапор – це сьогодні прапор свободи . (Speech at the European Parliament, 23.03. 2022.

На відміну від помічників, зрадники всіма силами протистоять головному героєві – українському народові, В. Зеленському – у його прагненні до незалежності та свободи, свідомо чи несвідомо допомагаючи антагоністові – Росії.

У своєму Twitter Сергій Кислиця перерахував країни, котрі виступили проти того, щоб В. Зеленський звернувся до 77-ої Генеральної Асамблеї ООН: «Росія, Білорусь, Куба, Еритрея, Нікарагуа, Сирія, Північна Корея, Еритрея. Яка компанія!» (допис).

За версією Путіна –  країн, що прагнуть співпрацювати з Росією – значно більше:

●     Россия – несмотря на то что наши западные, так скажем, друзья буквально мечтают об этом – никогда не пойдёт по пути самоизоляции и автаркии. Более того, мы расширяем и будем расширять взаимодействие со всеми, кто в этом заинтересован, кто хочет с нами работать. Таких много, не буду перечислять. Это подавляющее большинство людей на земле. Сейчас не буду перечислять все эти страны, все знают об этом (Виступ Путіна на Петербурзькому міжнародному економічному форумі, 17.06.2022).

Ці країни, зі слів Путіна, протистоять тиску Європи та США:

●     Не скажу ничего нового, если напомню, что все, кто хочет продолжать работать и работает с Россией, подвергается неприкрытому давлению со стороны Соединённых Штатов и Европы, порой даже доходит до прямых угроз. Однако такой шантаж мало что значит, когда речь идёт о странах, во главе которых стоят настоящие лидеры, которые чётко понимают, где чужие, а где  национальные, собственные интересы, интересы своих народов (Виступ Путіна на Петербурзькому міжнародному економічному форумі, 17.06.2022)

Білорусь займає особливе місце в українській історії повномасштабного вторгнення – це не головний лиходій, але його головний посіпака. У день пам'яті та примирення 8 травня 2022 року В. Зеленський сказав, що Білорусь – «ті, хто, переживши всі ці [нацистські] злочини, втративши мільйони людей, які боролися за перемогу та здобули її, сьогодні осквернив пам'ять про них та їхній подвиг. Той, хто дозволив обстрілювати зі своєї землі міста України, які поруч із нашими предками звільняли і його предки. Той, хто плюнув в обличчя своєму «Безсмертному полку», поставивши поруч з ним катів із Бучі (Звернення Президента України з нагоди Дня пам'яті та примирення, 8.05 2022).

О. Лукашенко ж знизує плечима:

●     И вообще те, кто нас упрекают, вы что не знали, что у нас теснейший союз с Российской Федерацией? С государством, с которым мы строим единое, мощное, независимое государство – Союзное государство... И что они не знали, что у нас создана уже давно в союзе Беларуси и России единая группировка вооруженных сил. Фактически единая армия. Вы же это все знали, так почему нас сегодня упрекаете? Мы были и будем вместе с братской Россией. (Выступление на церемонии возложения венка в мемориальном комплексе "Курган Славы" 03.06.2022).

Окрім відвертого зрадника, у пастку «російської розповіді» потрапляють інші країни, котрим не відведена чітка роль в українській нарації. Так президент Франції Е. Макрон закликав «зберегти лице Путіна» і називав українців і росіян «братніми народами», у Ватикані організували хресну ходу за спільної участі українки та росіянки. Ідея «братерства», хай і не безпосередньо, проте підтримує меседжі Москви, оскільки співзвучна з путінським «Украина целиком и полностью была создана россией» і білоруським «правда сегодня на стороне братской россии».

Та помічники українського народу не вірять у мотив «братів, котрі посварилися»:

●     Гітанас Науседа: «Сьогодні ми всі зобов'язані обрати сторону правди, а не брехні та грубої сили. Неможливо одночасно щиро підтримувати Україну та дбати про Росію, щоб зберегти обличчя. Історія вчить нас, що ті, хто намагається всидіти на двох стільцях, рано чи пізно опиняються на підлозі» (Виступ Президента Литви Гітанаса Науседи під час пленарного засідання Верховної Ради України, 28.07.2022).

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!