Важливі уроки пандемії або Чому партнерство у бізнесі ніколи не вийде з моди

2188 0
Запит на партнерство росте, з одного боку із розвитком технологій, з іншого – коли ситуація стає кризовою, як от у випадку пандемії.

Ще в лютому, до моменту, коли карантин прийшов в Україну, китайський офіс Advantage China, підготував звіт щодо стану партнерства в умовах пандемії – Covid-19. Своїми думками та ідеями поділилися 300 керівників та менеджерів компаній зі світовим ім’ям, в тому числі Wal-Mart, CRV Metro, Coca-Cola, Pepsi, P&G, Unilever та Nestlé. Результати показали, що 77% рітейлових компаній та 64% постачальників відчули покращення партнерства, власне, в часі кризи. 

Про те, що варто робити українським компаніям, аби налагоджувати ефективні партнерства і вигравати конкуренцію – керівниця відділу проєктів розвитку Львівської бізнес-школи УКУ Людмила Крижановська. 

«Партнерство ніколи не виходить з моди»

Ruth De Backer, партнерка McKinsey

З кожним роком бізнес стає все більш міжсекторальним, окрім того якісне функціонування тієї чи іншої компанії потребує залучення все ширшого кола партнерів та стейкхолдерів. Covid-19 лише загострив це питання, адже обмежив фізичний доступ споживачів до товарів та послуг. В попередніх блогах, мої колеги вже писали про те, як змінилася комунікація зі споживачем та підтримка, яку LvBS запропонувала українським підприємцям.

Партнери потрібні для виходу на нові ринки, зменшення ризиків та експертизи і забезпечення каналів збуту і доставок.

Читайте також: Коли пройшов перший шок, або Чому зараз треба зберігати настрій «ніби в бізнесі перший день»

Запит на партнерство росте, з одного боку із розвитком технологій, з іншого – коли ситуація стає кризовою, як от у випадку пандемії. І чим краще наші компанії будуть підготовлені до партнерства, тим успішнішими вони будуть.

Для того, аби партнерства були успішними нам важливо засвоїти кілька важливих уроків:

  • Партнерство не є чимось, що стається само по собі. Воно є вибудовуванням стосунків з іншими – чи то інша компанія, чи ваші клієнти. Це процес проб і помилок, які потребують зусиль і часу. Партнерство потребує залучення і варто переконатися, що з вашого боку в ньому саме «ті люди» за функціями, компетенціями і відповідальністю.
  • Партнерство хоче чіткості в можливостях та очікуваннях одне від одного – проговорені та зафіксовані очікування і спроможності партнерів на старті проєкту захищають нас від непорозумінь в майбутньому.
  • Партнери знають та фіксують показники, за якими вони вимірюватимуть успіх співпраці як і в будь-якому процесі, партнерство потребує KPI і показників, які будуть відображати досягнення цілей. Тоді для бізнесу, партнерство має сенс.
  • Партнерство повинно бути прозорим і зрозумілим взаємна підзвітність партнерів веде до формування довірливих стосунків.
  • Вибудовування довіри – буде найкращим інструментом, який зможе привести вас до win-win для всіх партнерів. Довіра формується на персональному рівні, де відповідальні за партнерство ретранслюють традиції та корпоративну культуру компанії. Спершу зав’язуються стосунки людина-людина чи підхід-підхід, а тоді вже з’являється бізнес. Експерти McKinsey зазначають, що бізнес партнерство це 40% бізнесу і 60% – про дружбу та довіру.
  • Партнери гнучкі в своїй співпраці – 2020 рік дуже жорстко нам нагадав, що гнучкість одна з головних рис компанії і власника. Вона допомагає нам адаптуватися до змін, які відбуваються у світі.
  • комунікація-Комунікація-КОМУНІКАЦІЯ всі залучені сторони повинні розуміти, що відбувається в спільних справах, як виконуються зобов’язання та витримуються терміни. Це дозволить уникнути непорозумінь. Більше того якісна комунікація про партнерство всередині компаній-партнерів дозволить максимально ефективно користатися з можливостей, які перед нами відкриваються і не створювати непорозумінь з іншими підрозділами нашої ж компанії.

Читайте також: Лідерство у часи Covid-19. Чому у XXI столітті слова «якщо настане криза» уже не працюють

Важливо пам’ятати, партнерство, у першу чергу, потрібно для того, аби принести максимальну цінність нашому клієнту та нам, як власникам компаній, тому грати варто в довгу.

«Твоє місто» спільно з Львівською бізнес-школою УКУ реалізовують проєкт «Підтримка українського бізнесу в час кризи», який виконується в межах Проєкту «Зміцнення громадської довіри» (UCBI II), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!