На правах реклами

Проблеми маленького серця. Чому у дітей виникають вроджені вади та які симптоми не можна ігнорувати

11105 0
Щорічно в Україні на 1 000 немовлят семеро народжуються з критичною вродженою вадою серця, а отже потребують оперативного втручання задля повноцінного життя у майбутньому.

Раннє виявлення дітей з вродженими вадами серця – запорука успішної корекції й доброї якості життя таких діток у майбутньому. Першими лікарями, які оглядають новонародженого, є неонатолог у пологовому будинку та педіатр, який приходить на патронаж (це спеціальна програма, яка передбачає домашній догляд лікаря за малюком у перші місяці життя) після виписки з пологового. Про найчастіші вади серця у дітей, їх симптоматику та як попередити захворювання, розповідає лікар-педіатр дитячої поліклініки «Веселка» Євгенія Іванник.

Симптоми, які не можна ігнорувати

Серед симптомів, на які обов’язково слід звернути увагу у немовлят: синюшний відтінок шкіри губ, кінчиків пальців рук та ніг, вушок або, навпаки, виражену блідість, задишку (утруднене, часте дихання) чи дихання з шумним вдихом (стридор), часте зригування і блювоту, швидку втомлюваність під час годування (діткам важко смоктати), набряки, погану прибавку маси тіла, наявні генетичні захворювання.

Лікар-педіатр під час огляду може почути шум у серці, діагностувати прискорене та неритмічне серцебиття, підвищення артеріального тиску, ослаблену або відсутню пульсацію на стегнових артеріях. Дитину з такими симптомами потрібно, не зволікаючи, показати лікарю-кардіологу, який проведе ультразвукове обстеження (ехокардіографію) і зможе поставити точний діагноз.

Причини вроджених вад серця

Серцево-судинна система дитини під час внутрішньоутробного життя дуже вразлива до різного роду ушкоджень. Вроджені вади серця можуть виникати з таких причин:

  • шкідливі звички батьків: тютюнокуріння, алкоголь, при чому нашкодити можуть навіть невеликі дози алкоголю чи тютюну; 
  • хронічні інфекційні захворювання сечостатевої системи батьків, особливо матері; 
  • гострі інфекції у жінки під час вагітності (краснуха, кір тощо);
  • вплив різного роду токсинів, в тому числі, тих, що містяться у окремих лікарських засобах;
  • генетична схильність до вроджених вад серця, на що може вказувати наявність таких патологій у близьких родичів; 
  • у передчасно народжених дітей. 

Варто зазначити, що інколи вроджена вада серця у дитини з’являється без явної причини. Важливо, щоб під час вагітності жінка проходила скринінг-дослідження, які допомагають виявити та попередити наявність аномалій розвитку дитини. 

Вроджені вади серця, що трапляються найчастіше

У немовлят та діток до року зазвичай ми спостерігаємо такі вроджені вади серця: дефекти міжпередсердної й міжшлуночкової перегородки (в нормі міжпередсердна перегородка не повинна мати «дірок», тобто має бути герметична), двостулковий аортальний клапан, атріовентрикулярна комунікація, стеноз легеневої артерії, коарктація аорти, судинні кільця. Перераховані захворювання призводять до порушення роботи серця й кровообігу та виникають через те, що одна або кілька структур серця неправильно сформувалися під час внутрішньоутробного розвитку або деформувалися внаслідок хвороби. 

Важливо розуміти, що не при всіх вадах ми можемо почути шум у серці, а симптоми серцевої недостатності не завжди виникають у перші місяці життя. Це значно утруднює раннє виявлення патології й пояснює доцільність планових оглядів у педіатра та проведення скринінгового ультразвукового обстеження серця (ЕХО серця).

Коли проводити планове ЕХО серця 

Оптимально, якщо перше планове ЕХО серця проводиться у пологовому будинку. Якщо цього не сталося, рекомендуємо провести його протягом перших місяця-двох уже в умовах поліклініки. «Ми в дитячій поліклініці «Веселка» рекомендуємо всім дітям рутинно проходити ЕХО серця», – підкреслює мій колега, лікар Павло Костюк. Подальші обстеження проводяться за показаннями й залежать від індивідуальних особливостей дитини, виду і складності вади серця.

Найголовніше, що потрібно зараз зрозуміти батькам, – це необхідність профілактичних оглядів у педіатра. «Насправді дуже важливо проводити щорічні чек-апи, – нагадує лікар-педіатр Павло Костюк. – Огляди у педіатра – це спостереження за правильним розвитком організму та всіх систем і органів. Планові огляди допомагають попереджувати захворювання і вчасно скеровувати пацієнтів на лікування».

Як корегують вроджені вади серця

Одні вроджені вади серця можуть пройти і самостійно, інші вимагають хірургічного втручання. Будь-яка патологія серця вимагає постійного спостереження з боку лікаря-кардиолога. Саме це дасть змогу підібрати правильне лікування і надати допомогу вчасно. 

Сучасні лікарі схильні вибирати міні-інвазивні методи втручання, які дозволяють надавати допомогу максимально не травматично. Зокрема, при рентген-хірургічних втручаннях міні-інструменти вводяться через крупні судини, під контролем із застосуванням рентгенівських променів. 

Хоча є патології, які вимагають традиційного оперативного втручання. Лікар-кардіолог, який буде спостерігати за дитинкою з вадою серця запропонує правильне рішення та метод лікування. Головне, бути з ним на зв’язку і вчасно приходити на огляди.

Спеціалісти мережі дитячих поліклінік «Веселка» не просто лікують, а й попереджають захворювання через системну профілактику. Щорічні профілактичні огляди дітей від віку немовляти до повноліття у лікаря-педіатра – запорука того, що більшість вад і хвороб будуть виявлені вчасно, а лікування буде максимально ефективним. 

Фахівці поліклініки «Веселка» керуються виключно принципами доказової медицини, затвердженими міжнародними протоколами. Вони зможуть швидко призначити правильне обстеження та підібрати відповідне лікування, яке точно не зашкодить малюку.

Попередьте недуги малечі – запишіться на плановий огляд до лікаря-педіатра дитячої поліклініки «Веселка». Звертайтесь за номерами телефону:

  • +38 (067) 343 29 11;
  • +38 (050) 343 29 11.

Поліклініка «Веселка» – це місце, де розуміють дітей ще до того, як вони почали говорити, та підтримують батьків, коли вони не знають, що робити.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!