Привід, причина і призначення російсько-української війни

12266 0
У п'ятій публікації «Твого міста» із серії кандидатка політичних наук Соломія Кривенко аналізує початок україно-російського протистояння і момент, коли український народ втратив мир і справедливість, який можна розглядати на кількох рівнях. Вона показує, як творяться наративи про нашу країну, як розповідається історія про кожного із нас, як ми виглядаємо в очах цілого світу.
Фото: unsplash.com

Фото: unsplash.com

У кожного в руках тяжкий залізний молот,

І голос сильний нам згори, як грім, гримить:
«Лупайте сю скалу! Нехай ні жар, ні холод
Не спинить вас! Зносіть і труд, і спрагу, й голод,
Бо вам призначено скалу сесю розбить»

Всі історії з чогось починаються. Цим початком зазвичай стає порушення рівноваги у світі. Так, герой позбувається чогось і змушений вирушати на пошуки втраченого.

Початок україно-російського протистояння, момент, коли український народ втратив мир і справедливість, можна розглядати на кількох рівнях: приводу, причини та призначення.

Привід

Привід – подія, що безпосередньо передує конфлікту. Це – останній аргумент обох сторін. Привід позначає перехід від одного до іншого стану, точку неповернення, в нашому випадку йдеться про момент, коли повномасштабний наступ Росії на Україну стає неминучим.

Приводом до початку повномасштабного наступу став обстріл цивільної інфраструктури на сході України. За тиждень до повномасштабного вторгнення Станиця Луганська зазнала артилерійського обстрілу, снаряд потрапив у дитячий садочок та школу. Зображення постраждалих осіб та зруйнованих будівель потрапили в медіа. В Україні та росії про обстріл розповідали по-різному.

Україна стверджувала:

  • 17 лютого о 09:00 ранку російські окупанти відкрили вогонь по Станиці Луганській. У результаті обстрілу снаряд влучив у будівлю дитячого садочка... Військовослужбовці операції Об’єднаних сил оперативно евакуювали місцевих в укриття. (Суспільне новини).

 

Російські медіа роздумували над тим «Откуда прилетел снаряд»:

  • Утром в четверг в части Луганской области, находящейся под контролем властей Украины, неподалеку от линии разграничения войск подверглись артиллерийскому обстрелу детский сад и железнодорожная платформа в Станице Луганской. В штабе Операции объединенных сил в Донбассе (ООС) заявили, что ... «со стороны российско-оккупационных войск зафиксировано 39 нарушений режима прекращения огня»... Представители ЛНР еще утром обвинили в обстрелах силы вооруженные силы Украины...
  • І підзаголовки:
  • Откуда прилетел снаряд...
  • Что говорят в Киеве и Москве... (BBC news. русская служба ).

 

Реакція росії засвідчила, якої позиції дотримуватиметься держава надалі – стратегія ставити під сумнів твердження української влади та стратегія дзеркальних обвинувачень.

На Мюнхенській конференції 19 лютого В. Зеленський дорікнув світові за сумніви:

  • «з одного боку – дитячий садочок, а з іншого – снаряд, що влучив у нього. З одного боку – школа, з іншого – снаряд, що прилітає на шкільний двір. А поруч – 30 дітей. Які йдуть… ні, не в НАТО, а на уроки, до школи. У когось – фізика. Знаючи її елементарні закони, навіть діти розуміють, наскільки безглуздо звучать заяви про те, що ці обстріли ведуться з боку України» (Виступ президента України на 58-й Мюнхенській конференції з питань безпеки).

Причини

Причини війни – це контекст, який визначає, як трактувати подію-привід. Причинами війни можуть бути тенденції в світовій, регіональній і локальній політиці, ті процеси, що зробили війну можливою, може, й не провокували її, проте не змогли її попередити.

Український наратив виділяє кілька причин повномасштабного наступу росії. 

1. Крихка система глобальної безпеки, котра повинна була відповідати на «зухвалість» росії:

  • «спочатку – Балкани, потім – Тайвань, тепер може бути Кавказ... Усі ці ситуації здаються різними, хоча їх об’єднує один чинник, а саме: глобальна архітектура безпеки не спрацювала. Якби спрацювала, не було б усієї цієї конфліктності... 2014 рік став поворотним моментом. Тоді в цілком очевидних ситуаціях –  із Кримом, з Донбасом, зі збитим малайзійським «Боїнгом» – Росія уникнула негайної та відчутної відповідальності, зберегла бізнесові та політичні звʼязки зі світом...» (звернення Президента України, 3 серпня 2022 року);
  • «2008-й, 2014-й, 2022-й – у війн, які розпочалися в ці роки, різний масштаб і характер, але один сенс того, що відбулося: регіональні та глобальні механізми безпеки не спрацювали» (Звернення Президента Володимира Зеленського, 8 серпня 2022 року);
  • «багато розмов про передумови тієї війни, про її наслідки. Про те, як тогорічна відмова надати Україні та Грузії План дій щодо членства в НАТО збільшила зухвалість російського керівництва...» (звернення Президента Володимира Зеленського, 8 серпня 2022 року).

 

2. Безкарна окупація Криму:

  • «ми не забудемо, що саме з окупації Криму почалася російська війна проти України. Росія перетворила наш півострів, який завжди був і буде одним із найкращих місць у Європі, на одне з найнебезпечніших місць у Європі... Ця російська війна проти України та проти всієї вільної Європи почалася з Криму і має закінчитися Кримом – його звільненням. (Звернення Президента Володимира Зеленського, 9 серпня 2022 року).

 

3. Імперські амбіції Росії:

 

4. Страх перед Україною:

 

В російській розповіді напад на Україну має інші причини.

1. Необхідність протистояти «західним» агентам, що хочуть знищити росію:

  • «в марте 2021 года Украина приняла новую Военную стратегию. Этот документ практически целиком посвящён противостоянию с Россией, ставит целью втягивание иностранных государств в конфликт с нашей страной» (Обращение Президента Российской Федерации 21 февраля 2022);
  • «мы так же знаем что уже прозвучали заявление о том что Украина собирается создать собственное ядерное оружие и это не пустая бравада» (Обращение Президента Российской Федерации 21 февраля 2022);
  • «деятельность вооруженных сил и спецслужб Украины руководят иностранные советники, мы это хорошо знаем» (Обращение Президента Российской Федерации 21 февраля 2022);
  • «модернизированная с помощью американцев сеть аэродромов – Борисполь, Ивано-Франковск, Чугуев, Одесса и так далее – способна обеспечить переброску воинских частей в кратчайшие сроки. Воздушное пространство Украины открыто для полётов стратегической и разведывательной авиации США, беспилотных летательных аппаратов, которые используются для наблюдения за территорией России» (Обращение Президента Российской Федерации 21 февраля 2022).

 

2. Бажання захистити український народ, що страждає від української влади, котрою керують «зарубіжні» агенти:

  • «смысл так называемого прозападного цивилизационного выбора украинской олигархической власти заключался и заключается не в том, чтобы создать лучшие условия для благополучия народа, а в том, чтобы подобострастно оказывать услуги геополитическим соперником россии» (Обращение Президента Российской Федерации 21 февраля 2022);
  • «развал украинской экономики сопровождается откровенным грабежом граждан страны, а саму Украину просто загнали под внешнее управления» (Обращение Президента Российской Федерации 21 февраля 2022).

 

3. Обов’язок захистити людей від геноциду, який здійснюють «націоналісти і нацисти», котрі захопили владу в Києві, і котрими керують «зарубіжні агенти»:

a)      «...геноцида, которому подвергаются почти 4 миллиона человек, и только потому, что эти люди не согласились с поддержанным Западом переворотом на Украине в 2014 году, выступили против возведённого в ранг государственного движения в сторону пещерного и агрессивного национализма и неонацизма (Обращение Президента Российской Федерации 21 февраля 2022);

b)      «именно избавить людей от этих страданий, от этого геноцида, – это является основной, главной причиной, побудительным мотивом и целью военной операции, которую мы начали на Донбассе и на Украине, именно в этом цель» (Речь Путина на концерте-митинге в Лужниках 2022).

c)      «правящая в Киеве верхушка постоянно и публично заявляет о нежелании выполнять минский комплекс мер по урегулированию конфликта, не заинтересована в мирном решении. Напротив, пытается вновь организовать на Донбассе блицкриг» (вернення В. Путіна 21 лютого 2022).

Призначення

Заради чого все відбувається і чим закінчиться? Розповіді огортають сенсом складні події сучасності, і завдяки спеціальній структурі визначають, яким буде фінал. Така структура називається міфом - історії про події минулого, що надихають сьогодні і визначають майбутнє. Не вигадані, а сакральні:

У старих спитаю:
«Чого, батьки, сумуєте?»
«Невесело, сину!
Дніпро на нас розсердився,
Плаче Україна...»
І я плачу; а тим часом
Пишними рядами
Виступають отамани,
Сотники з панами
І гетьмани; всі в золоті
У мою хатину
Прийшли, сіли коло мене
І про Україну
Розмовляють, розказують...
...«Гуляй, пане, без жупана,
Гуляй, вітре, полем,
Грай, кобзарю, лий, шинкарю,
Поки встане доля»
(Т. Шевченко, Гайдамаки)

Призначення героя проявляються у тому зв’язку, який він створить між минулим і майбутнім. В українському наративі воно полягає в такому:

1. Зберегти Україну:

  • «нова нація, яка з’явилася на світ 24 лютого, о 4-й ранку. Не народилась, а відродилась. Нація, яка не плакала, не кричала, не злякалася. Не втекла. Не здалася. І не забула... Ми зустрічаємо цей день у різних обставинах, умовах і навіть у різних часових поясах, але з єдиною метою – збереження незалежності та перемога України!» (Привітання Президента Володимира Зеленського з нагоди Дня Незалежності України 24 серпня 2022 року).

 

2. Згуртувати світ:

 

Своє призначення росія бачить по-іншому:

1. Повернути «історичні землі росії»:

  • «...в открытую шла подготовка к очередной карательной операции на Донбассе, к вторжению на наши исторические земли, включая Крым. В Киеве заявляли о возможном приобретении ядерного оружия...» (Выступление Владимира Путина на Параде Победы 9 мая 2022);
  • «право... основано на историческом единстве, во имя которого побеждали поколение наших предков, те, кто от истоков Древней Руси на протяжении веков созидал и защищал Россию. Здесь, в новороссии сражались Румянцев, Суворов и Ушаков, основывали новые города Екатерина II и Потемкина, здесь стояли насмерть наши деды и прадеды во время Великой Отечественной войны (Заявление Путина по итогам референдумов о присоединении к России, 30 вересня 2022);
  • любовь к России, и это чувство никто не может в нас уничтожить. Вот почему и старшие поколения, и молодежь, те кто родился уже после трагедии распада Советского Союза, голосовали за наше единство (Заявление Путина по итогам референдумов о присоединении к России, 30 вересня 2022);

 

2. Гарантувати добробут росії:

  • «сегодня вы защищаете то, за что сражались отцы и деды, прадеды. Для них высшим смыслом жизни всегда были благополучие и безопасность Родины. И для нас, их наследников, преданность Отчизне – главная ценность, надёжная опора независимости России» (Выступление Владимира Путина на Параде Победы 9 мая 2022);

 

3. Помста Україні, котра «забула, кому всім завдячує»:

  • «советская украина, которую и в наши дни можно с полным основанием назвать Украина имени владимира ильича ленина он ее автор и архитектор ... Вы хотите декоммунизации? Ну что ж, нас это вполне устраивает. Но не нужно что называется останавливаться на полпути, мы готовы показать вам, что значит для Украины настоящая декоммунизация» (Обращение Президента Российской Федерации 21 февраля 2022);

 

4. Кинути виклик США:

  • «Соединённые Штаты, провозгласив победу в Холодной войне, объявили себя посланниками Господа на земле, у которых нет никаких обязательств, а есть только интересы, причём эти интересы объявляются священными. Они словно не замечают, что за последние десятилетия на планете сформировались и всё громче заявляют о себе новые мощные центры (выступление Путина на Петербургском международном экономическом форуме 2022);
  • «полагают, что доминирование Запада в глобальной политике и экономике – величина неизменная, вечная. Вечного ничего не бывает» (Выступление Путина на Петербургском международном экономическом форуме 2022);

 

Рушієм обох історій постають заповіді предків.

В Україні - це слова поетів:

  • «знати» і «захищати» завжди йдуть поруч... Знати нашу культуру, чути українське слово, бо в нашій культурі, у нашій літературі, у нашій поезії – відповідь. Відповідь Шевченка й Франка, Лесі Українки та Стуса, Симоненка й Гончара, Ліни Костенко і багатьох інших... Відповідь – чому ми переможемо» (Президент України привітав дошкільнят, школярів і студентів із початком нового навчального року, 1 вересня 2022 року);
  • Ми всі знаємо, що перемога буде. Ви всі це знаєте, що перемога буде. У вас вкрали частину дитинства, частину юності... Але ви вільні. Завжди будете. Тож будьте гідними своєї волі і нашої України.
      У кожного в руках тяжкий залізний молот,
      І голос сильний нам згори, як грім, гримить:
     «Лупайте сю скалу! Нехай ні жар, ні холод
      Не спинить вас! Зносіть і труд, і спрагу, й голод,
      Бо вам призначено скалу сесю розбить».

      (Президент України привітав дошкільнят, школярів і студентів із початком нового навчального року, 1 вересня 2022 року).

У росії ж оглядаються на дії князів, царів і військових:

  • «Сегодня ополченцы Донбасса вместе с бойцами Армии России сражаются на своей земле, где разили врага дружинники Святослава и Владимира Мономаха, солдаты Румянцева и Потёмкина, Суворова и Брусилова, где насмерть стояли герои Великой Отечественной войны – Николай Ватутин, Сидор Ковпак, Людмила Павличенко» (Выступление Владимира Путина на Параде Победы 9 мая 2022).

 

На відміну від українського наративу, в котрому сенси визначають поети, що творили, російський наратив міфологізує військові постаті. Тож, і не дивно, що дата початку повномасштабного вторгнення «цілком випадково» збіглася з днем народження символічної для росії особи:

  • «Так получилось, что начало операции совпало – совершенно случайно совпало – с днём рождения одного из наших выдающихся военачальников, причисленных к лику святых, – Фёдора Ушакова, который за всю свою блестящую военную карьеру не проиграл ни одного сражения. Он как-то сказал, что грозы сии пойдут во славу России. Так было тогда, так сегодня и так будет всегда!» (Речь Путина на концерте-митинге в Лужниках 2022).

 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!