П’ять практичних порад, як навчити дитину англійської

5281 0
З якого віку найкраще починати навчання та які методи використовувати.
Фото: Crello

Фото: Crello

Кажуть, діти в рази швидше і легше вчать мову. Викладачка англійської мови з досвідом роботи в різних мовних школах Марія Нетреба розповідає, коли діти найбільш ефективно сприймають мову та дає практичні поради, з допомогою яких гарний результат можна отримати вже через рік.

#1 Не перекладати очевидні фрази

Варто усвідомити, що діти і дорослі вчаться по-різному. Однак дорослі чомусь звикли, що треба розуміти кожне англійське слово, яке вони чують. Цього вони вимагають у своїх дітей, тим самим, як на мене, дуже мучать їх. Діти, що менші вони є, однозначно вивчають мови не через призму своєї рідної. Для них це просто як щось окреме, інший вид діяльності.

Мабуть, не варто просити дитину сказати на англійській, наприклад, «Ти любиш шоколад?». Ви можете запитати «Do you like chocolate?», і я більш, ніж впевнена, вона все зрозуміє і відповіси. Також пригадую ситуацію. Як садку вихователька показувала дітям картинку і говорила «Бачите, дітки, це крокодил. It’s a crocodile». Не потрібно перекладати те, що є очевидним і не потребує цього.

#2 Мінімізувати використання рідної мови

Дуже хотілося б, щоб на уроках англійської мови діти не писали українськими буквами англійські слова, щоб вчителі не давали диктанти з перекладом, особливо в молодшій школі. Є значно цікавіші та оригінальніші методи перевірки грамотності написання. Правильно писати – важливо, але варто зважати, щоб правильність не відбила бажання дитини вчити мову в цілому.

Є різні методики, які допомагають вчити англійську мову без використання рідної. Це дуже добре працює з дорослими, а з дітьми тим паче боятися не варто. Можна сміливо говорити англійською і не переживати, що вони щось не розуміють. Це нормально і тільки так воно працює. Звичайно, серед дітей є винятки, тому вчитель має це побачити і змінити систему навчання для того чи іншого учня.

#3 Важливі діалоги і ситуативні сценки

Насправді найлегше навчити дитину простих ізольованих слів як-от їжа, одяг, кольори. Але що робити з тими словами далі, як зробити так, щоб дитина почала говорити реченнями? Відповідь вже є у самому питанні. При можливості треба вчити мову реченнями, а не ізольованими словами. В цьому на допомогу приходять діалоги, ігри, ситуативні сценки.

Раджу всім діткам, особливо школярам – коли робите домашнє завдання з англійської (чи іншої іноземної), робіть це напівголосно, навіть найнуднішу вправу. Так ви «виговоритесь» і краще запам’ятаєте. Був у мене один хлопчик, який дуже любив співати. То на заняттях граматичні вправи ми з ним співали. Йому подобалося, і мені теж, та головне – був результат.

#4 Багато слухати

Маленьким дітям варто вмикати мультфільми англійською мовою. Почувши кілька разів слово, вони його точно запам’ятають. До того ж, така дитина не скаже вам, що вона нічого не розуміє (перевірено на власних). А от чим старші діти, тим важче, бо від них ви вже почуєте «Я нічого не розумію». Це відповідь на питання, коли краще починати вчити іноземну мову.

Колись вчила англійської зовсім маленьких 10-місячних дітей. Прекрасні учні, про них згадую з посмішкою. Знаєте, дехто як починав говорити, то відразу двома мовами. І це живучи в Україні.

#5 Цікаво навчати

Треба пам’ятати, що діти є діти, і вчитися вони мають по-дитячому. Пісні, руханки, цікаві вправи – це має бути невід’ємною частиною уроку. Часом чую на майданчиках, як кажуть «Та вони ще алфавіту не знають, а вже щось співають». Так має бути, це є правильно. Алфавіт вони обов’язково колись вивчать через ту саму пісню. Дітям важливо давати якомога більше інформації, щоб вони слухали і повторювали слова, вирази. Таким чином мова буде запам’ятовуватися швидше та ефективніше.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!