2400 іранських дронів становлять загрозу не тільки Україні, а й усім країнам вільного світу

1804 0
Як саме «Рамштайн» і НАТО розширять підтримку України, скільки країн працюють над наданням допомоги у створенні інтегрованої протиповітряної та протиракетної системи захисту українського неба і чому Україна де-факто вже вступила до НАТО, пояснює міністр оборони України Олексій Резніков
Фото: Київська міська рада

Фото: Київська міська рада

На минулому тижні відбувався інтенсивний діалог з міжнародними партнерами у Брюсселі. На чолі української делегації я взяв участь у шостому засіданні Ukraine Defence Contact Group, що відома у нас як «формат Рамштайн» і неформальній зустрічі міністрів оборони країн НАТО.

Також було проведено низку змістовних двосторонніх переговорів, зокрема, з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом та очільниками оборонних відомств зі США, Канади, Німеччини, Франції, Нідерландів, Данії та Польщі.

За підсумками спілкування відзначу такі акценти.

Фактично була відсутня тема так званих «референдумів», які зімітувала Росія на тимчасово захоплених територіях. Цей фарс ніхто не сприйняв всерйоз, його буквально пару разів побіжно згадали.

Ці «референдуми» жодним чином не похитнули готовність партнерів підтримувати кроки з визволення нашої землі та вихід на міжнародно визнані кордони України. Хіба що посилили сприйняття Кремля як збіговиська міжнародних злочинців.

Оскільки це був «Рамштайн-6», я запропонував колегам оцінити шлях, який ми спільно пройшли за півроку.

HIMARS

За цей час сили оборони України отримали таку зброю західних зразків:

  • першу з чотирьох систем ППО IRIS-T, яка вже захищає наше небо;
  • кілька десятків систем MLRS трьох видів (M142 HIMARS, M270, Mars II). Найближчим часом ми очікуємо поповнення в цій «родині» - і новими найменуваннями, і кількісне;
  • сотні артилерійських систем калібру 155-мм (М777, FН70, PzH 2000, М109, Краб, Caesar, Zuzana) та 105-мм (M101, L119);
  • сотні БТР та БМП (у тому числі M113, VAB, FV 103 Spartan);
  • сотні броньованих автомобілів (у тому числі Bushmaster, Iveco, Mastiff, Husky, Ford, MRAP);
  • сотні мінометів;
  • тисячі протитанкових ракетних комплексів (у тому числі JAVELIN, NLAW, MILAN, TOW, BILL, HELLFIRE);
  • більше тисячі переносних зенітно-ракетних комплексів (у тому числі Stinger, Piorun, Mistral, Martlet, Starstreak, Stormer);
  • десятки радарів різних типів;
  • десятки БПЛА;
  • протирадарні ракети HARM;
  • протикорабельні системи Harpoon;
  • тисячі одиниць різних типів стрілецької зброї та багато іншого.

 

Це величезна, неоціненна допомога.

Невдовзі очікуємо постачання перших систем ППО NASAMS, наші воїни закінчують опанування техніки.

ППО NASAMS

Крім цього тисячі наших бійців пройшли підготовку, а десятки тисяч готуються до навчань у країнах-партнерах.

Є й інші трансформації:

  • ми впроваджуємо НАТівську систему LOGFAS для забезпечення обліку та логістики;
  • за моїм рішенням відбувається реформа системи оборонних закупівель за принципами НАТО;
  • ми опанували понад 300 стандартів НАТО тощо;
  • ми здійснюємо одну з наймасштабніших трансформацій сил оборони з часів Другої світової війни, до того ж – під час активної фази бойових дій.

 

Тому коли я кажу, що Україна вступила до НАТО де-факто – у мене багато аргументів.

Натомість на тлі усього вказаного стає все менше аргументів не надавати Україні літаки і танки. Впевнений, що ці аргументи скоро закінчяться. Адже Україна довела не тільки здатність надзвичайно ефективно використовувати надане озброєння на полі бою, але й продемонструвала високу відповідальність і неухильне дотримання зобов’язань.

Коли я мав честь виступати перед міністрами оборони країн НАТО, підкреслив наступне:

  • Україна точно не залишиться «нейтральною», лобісти Кремля не повинні на це сподіватися.
  • Курс на євроатлантичну інтеграцію закріплений у Конституції України, а нещодавнє подання заявки щодо членства є виразом настроїв понад 70% громадян, які однозначно підтримують і прагнуть реалізувати право України на участь у системі колективної безпеки.
  • Заявка України на членство є нашим чітким сигналом у відповідь на нещодавні спроби росії незаконно анексувати окуповані частини території України.
  • Масовані російські обстріли мирних міст були грубою помилкою Кремля, яка гірше, ніж злочин.
  • Альянс міг би рішуче відповісти на ці дії, продемонструвавши свою готовність без подальших зволікань виконати рішення Бухарестського саміту 2008 року щодо майбутнього членства України.
  • Ми віримо, що Україна готова до такого процесу вступу з точки зору дотримання стандартів Альянсу та рівня взаємодії.

 

Треба визнати, що єдине, чого сьогодні не вистачає для запрошення України до Альянсу, – це політичної волі країн-членів НАТО.

Ми усвідомлюємо, що для досягнення одностайної згоди від усіх тридцяти союзників потрібен час.

Брутальна російська атака на цивільну інфраструктуру підштовхнула до політичних зрушень, які на технічному рівні українська команда опрацьовувала з серпня. Ми піднімали питання організації трирівневої системи ППО/ПРО в Україні і в листуванні, і під час телефонних розмов, і на «Рамштайні-5». Тому партнерам вистачило буквально кілька діб для формулювання конкретики.

Одразу за підсумками «Рамштайну-6» великі друзі України – міністр оборони США Ллойд Остін та Голова об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі публічно визначили основним пріоритетом надання допомоги у створенні інтегрованої протиповітряної та протиракетної системи захисту українського неба.

Це потужний сигнал, який отримали понад 50 країн, які зараз розглядають варіанти участі у цій роботі на практичному рівні.

Я вже висловив щиру вдячність міністру оборони Іспанії Маргариті Роблес Фернандес за дуже швидке рішення про надання систем HAWK. Ці системи згадав після «Рамштайну» генерал Марк Міллі. Ми скерували перші запити щодо даних систем близько 2 місяців тому.

 ЗРК CROTALE

Тобто на «Рамштайні» були зафіксовані результати, яким передувала досить тривала робота, рішення не були спонтанним:

  • Велика Британія та Нідерланди вже оголосили наміри надати додаткові ракети для системи ППО/ПРО, за що я подякував моїм колегам Бену Воллесу та Кайсі Оллонгрен.
  • Триває інтенсивний діалог з французькими друзями щодо ЗРК CROTALE. Маємо надію також на ухвалення рішень щодо комплексів SAMP-T.

 

Також ми особливо підкреслили небезпеку іранських дронів-«мопедів», які становлять загрозу не тільки Україні. За даними нашої розвідки, тиждень тому їх було близько 300, але загальний контракт з росіянами – на 2400 штук. Якщо не буде жорсткої спільної відповіді, практика терористичних атак з допомогою дронів, які здатні долати сотні кілометрів, може поширитися і становитиме пряму небезпеку усім країнам вільного світу.

Як повідомив мер Києва Віталій Кличко, сьогодні під завалами будинку, який атакував дрон-камікадзе, загинули жінка, чоловік і молода пара – чоловік і дружина, яка була на 6 місяці вагітності. Госпіталізовані троє постраждалих, двоє з них – працівники ДСНС. Фото: dialog.ua.

Тому ми очікуємо більш активного залучення до протидії цьому типу загроз навіть тих країн, які досі ухилялися від чіткої підтримки України.

Наші партнери десятки разів акцентували свою готовність підтримувати Україну до перемоги.

Дуже чіткий посил у цьому плані сформулював Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який закликав подивитися на війну в Україні з позицій риск-менеджменту для усієї Європи. Адже українці зараз стримують російську навалу, яка вже визначена головною безпековою загрозою для Європи і всього вільного світу. Тому посилити Україну у цій боротьбі – абсолютно логічне рішення з точки зору безпеки всього Північноатлантичного Альянсу.

У цьому контексті спрямування на допомогу Україні зброї та інших ресурсів (крім солдат – у нас достатньо вмотивованих людей), які резервувалися для забезпечення союзницьких зобов’язань по НАТО, так само є абсолютно логічним. Бо саме українські воїни зараз щодня підвищують безпеку країн Балтії та Центрально-Східної Європи. Чим більше у нас буде важелів – тим краще для усіх, крім російських воєнних злочинців.

Одним з практичних виразів готовності є створення інструментів довгострокової підтримки нашої держави. Це стосується розширення виробництва зброї, ремонту та обслуговування і тренування наших військ, у тому числі – на рівні рот, батальйонів і бригад.

Зокрема, Бен Воллес ще у березні ініціював проведення конференції донорів, за підсумками якої було створено відповідний фонд для акумулювання ресурсів.

У серпні цю ініціативу було розвинуто завдяки лідерству міністра оборони Данії Мортена Бодскова. Було створено окремий фонд, який концентрує ресурси насамперед країн Північної Європи. Данія вже надає нам системну підтримку. Одним з важливих проектів є виробництво для України 16 одиниць словацьких САУ Zuzana-2, як спільної ініціативи Данії, Норвегії та Німеччини.

САУ Zuzana-2

Створення аналогічного міжнародного проекту ми обговорювали з міністром оборони Канади Анітою Ананд. Очікую добрі новини.

13 жовтня у Брюсселі з французьким колегою Себастьєном Лекорню за дорученням наших урядів ми підписали міжурядову угоду щодо гранту Франції у сфері оборони і безпеки. Буде створено фонд, з якого у французьких виробників буде закуповуватися озброєння та військова техніка для потреб оборони України.

Це – видима частина «Рамштайну-6».

Непублічні деталі обговорень мають першими відчути на собі російські окупанти. Ми неодноразово створювали їм сюрпризи. Варто зберегти цю традицію.

Професіоналізм і героїзм наших захисників і захисниць вже змінив ставлення до України у світі. До перемоги нам ще доведеться пройти великий і непростий шлях. Але навіть найзапекліші скептики, які дивляться на явища і процеси не через призму цінностей, а через міркування realpolitik, втрачають останні сумніви в тому, що Україна доб’ється успіху, а керманичі hосії доведуть свою країну до катастрофи.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!