Подвійна залежність, або Чим небезпечні е-сигарети, які прирівняли до звичайних

20390 0
Електронні сигарети почали використовувати переважно молоді люди і, власне, американські лікарі зауважили, що через це побільшало легеневих захворювань. Сам дим містить у собі близько семи тисяч різних хімічних сполук, які шкідливі для організму.

Верховна Рада посилила антитютюнову політику, проголосувавши за законопроєкт №4358, він стосується електронних сигарет та айкосів, які прирівняли до звичайних цигарок. Про шкоду від електронних сигарет розповіла >Tvoemisto.tv керівниця Львівського обласного медичного центру превенції та терапії узалежнень Мирослава Кабанчик.

Електронні сигарети винайшли у Сполучених Штатах Америки відносно недавно, у нас їх почали використовувати, але в Україні наразі немає жодної статистики. В США цю статистику ведуть давно і вона, на жаль, невтішна.

Електронні сигарети почали використовувати переважно молоді люди і, власне, американські лікарі зауважили, що побільшало легеневих захворювань. За 2019 рік у Сполучених Штатах було 240 людини із ушкодженнями легень різного ступеня, 52 померли. Всі вони були молодого віку.

Враховуючи таку статистику, ВООЗ зробила висновок і визначила, що електронні сигарети шкідливі. Взагалі досліджували е-сигарети й ті, які не містять нікотину. Фахівці прийшли до висновку, що речовини, які містяться у димі, що утворюється від нагрівання електронної сигарети, дуже шкідливі, і мають точно такі ж канцерогенні властивості, як і дим від звичайних сигарет, адже там є і важкі метали, і пропіленгліколь, і формальдегід та інші речовини, що при нагріванні перетворюються у канцерогенні.

Канцерогенну дію має не сам нікотин, а смоли, дими і ароматичні речовини, які при спалюванні перетворюються у шкідливі речовини. І вони впливають як на самого курця, так і на оточуючих. Оті сигарети, на які зараз є тренд, куди не потрібно докуповувати постійно змінні стіки, теж з однієї серії і мають таку саму дію. Принцип дії однаковий, адже вони складаються з рідкого нікотину та розпилювача, який розпилює дим.

Яка різниця між електронними сигаретами з нікотином і без? Її немає, бо фактично коли ви забираєте нікотин, то позбавляєтеся залежності. Але сам дим містить у собі близько семи тисяч різних хімічних сполук, які шкідливі для організму і мають окрім канцерогенної дії вплив на серце, підвищують артеріальний тиск, прискорюють пульс.

Якщо, наприклад, курити звиклі сигарети і людина може контролювати кількість цигарок й викурювати одну в годину чи менше, то коли ти куриш електронну сигарету, треба чітко засікати час, чого у нас взагалі не роблять, бо можна викурити значно більшу дозу нікотину, ніж при звичайній сигареті.

Крім того, вони можуть взагалі зриватися. Ті картриджі, які існують для заповнення електронних сигарет, на нашому ринку не марковані належним чином, відтак про їхній склад дуже важко щось говорити.

Я вже не кажу про сигарети, які мають в собі нікотин, бо він викликає залежність у будь-яких сигаретах. Властиво, спочатку е-сигарети у нас почали використовувати люди, які хотіли кинути курити, бо думали, що від них менше шкоди організму і що звичка курити звиклі сигарети згодом пройде. Знову ж таки, цього не сталося, бо вчені довели, що від електронних сигарет є така ж шкода. Тоді вже виходить подвійна залежність. Так що ніякої користі від електронних сигарет немає, тому я підтримую те, що в Україні прийняли такий закон.

Також додам, що швидше за все, із прийняттям цього рішення використання електронних сигарет у закладах заборонять, бо прирівняють їх до сигарет звичайних, а для них же є певні місця для куріння.

Для того, щоб кинути курити, треба налаштувати себе і знайти вагомі аргументи для того, чому я більше не буду курити. Тоді, щоб допомогти собі, можна використовувати різноманітні жувальні гумки і пластинки, які кріпляться на плече. Взагалі дуже добрий спосіб – кидати курити тоді, коли можеш змінити своє звичне місце. От коли їдете за кордон у відпустку, то не беріть із собою сигарет. Нікотин виводиться з організму у перших 30 днів, а найважче зазвичай людям протягом перших трьох днів.      

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!