Рондель, запрашка і братрура, або Про що говорять галицькі господині напередодні Різдва

13719 0
Tvoemisto.tv пропонує зануритись в атмосферу галицької кухні і разом приготуватись до зимових свят.
Фото: inlviv.in.ua

Фото: inlviv.in.ua

Філологиня Христя Воробій розповідає про те, як в її галицькій родині називають традиційні страви на Різдво, інгредієнти до них та кухонне начиння. Tvoemisto.tv об'єднало це в своєрідний словник галицької господині.

Печеня (вживаємо в жіночому роді) – це печене м’ясо, замариноване напередодні, що запікаємо з додаванням спецій, лаврового листа тощо.

Печиво – це загалом печені солодощі – торти, завиванці, пальчики, пляцки. Пригадаймо книгу переписів Дарії Цвек, яка називається «Солодке печиво».

Тістечко – це якраз те, що помилково називаємо «печивом» – солодке тісто, яке розтачуємо, вирізаємо формочками чи шклянкою фігурки із нього й печемо.

Читайте також: Містичний дух Різдва. У що вірили прадавні галичани і чи існують ці традиції сьогодні

Сос – це соус. Як варіант, найбільш популярний в моїй родині, – рідина, що утворилася під час запікання м’яса. Туди слід додати трішки води, щоби м’ясо не пригоріло, лавровий лист, духмяний перець, часник і покраяну невелику цибулину, дві-три ложки сметани. Таким сосом можна полити гарнір.

Братрура – духовка, а в печах – спеціальна ніша для печення.

Грибова мачанка – страва, яку готуємо на «паленій муці». Підсмажують трішки цибулю й додають борошно, часто помішують, допоки воно не стане світло-коричневого кольору, потім розмішують з водою, додають гриби й спеції. Мачанка має бути, як густа сметана, але не занадто.

Запрашка – страва, що також робиться на «паленій муці», одначе до неї додають не гриби, а дрібно покраяний оселедець, а потім ставлять на холод, щоб вона загусла.

Рондель (з наголосом на перший склад) – сковорідка з довгою ручкою. Важливо не сплутати наголос, оскільки «рондЕль» – це форма віршування і до готування їжі не має жодного стосунку.

Читайте також: Що їли, пили та як відзначали Новий рік галичани сто років тому

Колач – дехто стверджує, що це щось солодке з маком, можливо, в деяких регіонах так і є. У моїй родині – це великий різдвяний хліб прямокутної форми зі звичайного дріжджового тіста на молоці. Його особливістю є виплітання у дві коси, які кладуть одна на одну: нижня – втроє, а верхня – всемеро. Маком посипаємо лише зверху для декору. Колач має вдатися високий та пишний – це окраса різдвяного столу.

Конфітур (з наголосом на літеру «і») – це варення, будь-яка мармуляда.

Шницлі – котлети, частіше казали «шницельки» (з наголосом на другий склад).

Карманадлі – битки (те, на що часто називають «відбивна», однак це є калька з російської).

Андрути – перемащені вафлі, однак не згущеним молоком, а масляним кремом з чорносливом і горіхами чи іншою бакалією (дактилями – фініками, або цукатами тощо).

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!