Ворожі дрони-камікадзе. Як уберегтися і чи може Україна робити свої

4548 0
Понад десяток дронів Shahed-136 атакували Україну з півдня в ніч на 5 жовтня. Український журналіст і військовий експерт Юрій Бутусов пояснює, як уберегтися від цієї зброї та коли Україна може почати виробляти свою далекобійну зброю.
Дрони Shahed-136 / Фото зі сторінки Юрія Бутусова

Дрони Shahed-136 / Фото зі сторінки Юрія Бутусова

1. Шахед-136 – це баражуючий боєприпас, який летить та вражає ціль за кооординатами. Його застосовують як далекобійну зброю з тими ж цілями, як крилаті та балістичні ракети, більшість запасів яких у зс рф наразі вичерпані. Тихоходний дрон, який бачать радари, і який чутно на відстані до 10 км, застосовує тактику для ураження цілей в глибині нашої території, і поки що крім збільшення чисельності засобів ППО на важливих об'єктах ми не можемо їм завадити. Бойова частина набагато менша за російські ракети – близько 40 кг.

2. Шахед-136 – найбільш високоточна зброя російської армії, яка забезпечує отримання даних від чотирьох супутникових навігаційних систем – ГЛОНАСС (росія), Бєйдоу (Китай), Галилео (Евросоюз), GPS (США). Російські ракети такої точності не мають – вони використовують тільки ГЛОНАСС, а Шахед-136 отримує дані з кількох супутників і корегує маршрут та точку удару за рахунок кількох навігаторів. У дрона немає каналу відеоспостереження, він не може атакувати маневруючі цілі. Це зброя для ураження статичних об'єктів.

Читайте також: Понад 10 ворожих дронів атакували Україну. Постраждало місто на Київщині

3. Як вдалось Ірану досягнути такого технологічного рівня? Нічого надзвичайного у іранській технології нема, оскільки основа ефективності дрона – це таємні закупівлі мікросхем виробництва Південної Кореї та Малайзії за американською технологією ALTERA/INTEL. Всі ці мікросхеми зараз у нас в руках і це факт. Тобто іранці в обхід санкцій отримують доступ до технологій, які придбають через мережу посередників на відкритому комерційному ринку. Сподіваюсь, що ми надамо максимальний розголос і це обмежить можливості Ірану та росії купляти такі мікросхеми у світі. Бо зараз постачальника можна вирахувати.

4. При застосуванні Шахедів противник намагається забезпечити максимальну скритність завдяки скороченню радіообміну, прокладання нових маршрутів, мінімально допустимої висоти польоту. Ціль намагаються підтверджувати агентурними даними та даними радіоелектронної розвідки, пріоритет – місця зосередження особового складу та склади боєприпасів. У визначенні цілей проглядається певна логіка. Заздалегідь росіяни намагаються проводити розвідку маршруту підльоту до цілі з метою виявлення роботи наших засобів ППО. Висилають дрони вперед для розвідки, шукають маршрут, де не працюють радари. Двигун дуже гучний, тобто звук можна почути на відстані до 7-8 км. Якщо пости спостереження заздалегідь почують звук, то буде достатньо часу для розсередження особового складу. Це дозволить уникнути втрат. Якщо слухати повітря, то навіть за умов відсутності ППО Шахед-136 не зможе завдати раптовий удар. Це набагато менша загроза ніж «Калібри» та «Іскандери».

Читайте також: ЗСУ ліквідували ще 200 окупантів за добу та збили чотири гелікоптери 

5. Це виклик і вимога негайного розгортання масштабних програм по виробництву дронів в Україні. Іран не мав ніяких авіаційних технологій, ніяких конструкторів та інженерних шкіл. Вони купили ліцензію у 90-х на наші цивільні Антонови, бо взагалі не мали ніякого досвіду. Але зараз Іран значно випередив Україну і росію у створенні ударних дронів. Вони це зробили під багаторічними санкціями, які значно обмежують можливості взагалі щось робити. І вони зробили бюджетну зброю, яка є абсолютно доступною для виробництва в Україні, причому ми це можемо робити на набагато вищому технологічному рівні. Ми маємо доступ до більш просунутих технологій, у нас є бюджет для розробки дронів різних типів, у нас є інженерні кадри, є кілька конструкторських бюро, які могли б розробляти дрони навіть на конкрентній основі, якщо буде визначено оборонне замовлення та фінансування. Але для всього цього потрібен комплекс державних програм, потрібна стратегія, система роботи, компетентність у постановці технічних завдань та в оцінці проектів, потрібні технологічні потужності.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!