Сафарі на «зайців». Чому контроль у трамваї нагадує пошук терористів

9576 7
Чи заслуговують безбілетники, щоби їх ледь не силоміць витягували з вагона, часом і з матюками.
Фото: lviv.com

Фото: lviv.com

«Зайці» завдають ЛКП «Львівелектротранс» відчутних збитків – раніше керівництво підприємства повідомляло про 57 млн гривень на рік від пасажирів, які не оплачують проїзд.  На маршрутах працюють бригади контролерів, однак часами перевірки за їхньою участю перетворюються на справжнє полювання на «зайців», в якому «мисливці» не надто перебирають методами,  пише львів’янин Андрій Вихопень.

Львівські контролери як «спецназ» – зайшли втрьох, стали по одному на двері, два «муніципальні вартовики» на задні двері і далі як у фільмі: «Всім стояти! Працюють контролери!!!». Ось так виглядає останнім часом “сафарі на зайців” у львівському електротранспорті. Якби сам не став свідком цього «ваш квиток-шоу», то може би й не повірив розповідям.

Кремезні чоловіки, про яких кажуть в народі, що «ними орати можна», ходять з незрозумілими посвідченнями представників ГО “Патріоти”. А коли знайдуть «зайця», то починається - “з речами на вихід”, інколи в жорсткій формі.

Звичайно, за ті роки, коли з електротранспорту забрали через нерентабельність кондукторів, і «зайці» мутували. Тепер це не лише школярики, які економлять на кіно чи пепсі з папіросою, студенти, яким завжди бракує грошей чи місцева гопота, яка не платить, бо «платять тілько лохи». Зубожіння та економічні негаразди штовхнули в ряди «трамвайних вухатих» частину осіб, які  десяток років тому й не уявляли, що зможуть піти на такий компроміс із власною совістю та гідністю.

Читайте також: Як Львів зекономив на кондукторах і втратив на «зайцях»

За таких обставин і таких збитків для комунальників (тобто для нас із вами, адже «Львівелектротранс» функціонує за наші податки), питань про контроль і покарання для любителів поїздити на халяву взагалі не виникає. Проблеми, як завжди, у реалізації благородних починань та з виконавцями. Наприклад, сумнівно, що в функцію контролера входить публічне приниження пасажира, навіть якщо той не має квитка і не хоче платити штраф.

Чи заслуговують безбілетники, щоби їх ледь не витягували з вагона з матюками на додаток? Можливо, але хіба невеличка частка впертих послідовників секти трамвайних зайців, для яких не платити за проїзд стало культом. Але щодо 90% решти такі підходи дають сумнівний ефект – імідж підприємства у такі моменти втрачає набагато більше, ніж три гривні. Крім того, для більшості безбілетників сам факт, що їх спіймали хай і з дрібною, але крадіжкою, вже є покаранням.

На моє переконання, не варто шукати зайців з «трамвайними спецзагонами» і перетворювати це ледь не на маски-шоу, що має травматичні наслідки для всіх без винятку пасажирів. Треба зробити так, як це влаштовано у тих країнах, де контролери та пасажири поважають один одного. Контролер повинен бути вдягненим у спеціальний жилет та мати відеофіксатор. Він не повинен вимагати сплати штрафу на місці, а мати пристрій, за допомогою якого реєструють порушника та видає документ для сплати штрафу. Ну і, звичайно, не хамити і не принижувати нікого. Крім того, водій транспортного засобу повинен мати кнопку швидкого виклику поліції, якщо «заєць» трапиться надто буйний.

І коли львів’яни будуть знати, що «контроль неминучий, так само, як і покарання»,  а ганьба від несплати однозначно вартуватиме більше, ніж вартість квитка, то з часом і переважна більшість «зайців» просто зникне. Без криків і принижень.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
29 Березня, 2018 15:01
ПанзіЛьвова Людино добра, ставилося питання поваги до людини, її честі і гідності. І якщо кому подобається щоб до нього ставилися як до непотребу, навіть якщо дійсно порушив, прошу дуже, сходіть на "50 відтінків сірого" - можливо вас цікавить така тематика. Контролери в трамваях присутні (безпідставні нижче звинувачення), але їхній "професіоналізм" бажав би бути набагато кращим. Навчіться поважати одне одного, слухати, вчитуватися в те що написано, тоді й навчитеся жити "по-європейському". Бо єдине, що ви там бачили і звідти везети - це гузиці,які старанно мили.
29 Березня, 2018 12:29
Подорожував. В Хельсінкі контроль, це такі пані, добрі. Ледь не заплатив 40 євро штраф, бо сів телефон а на ньому був ел.квиток і тільки так, ніякого паперу. У них були желети синього кольору з логотипом і значком і терміналом для оплати штрафів.
29 Березня, 2018 12:24
Купую Білети Купую білети, дехто має проїзний. А більша частина людей в електротрансопрті впихується в нього і нічого не платить. Тобто я з білетом стою, а мене тиснуть зайці, і їх не пару штук, їх велика купа! халявщики ще нарікають на транспррт?
Іноді хочеться взяти і питати у людей чи є у них білети, чи є підстава проїзду.
Не раз на гарячій лінії лишали скаргу що немає контролерів, вже два роки їх не бачив, хоча що дня по два рази туди сюди катаюсь.
29 Березня, 2018 11:05
ПанзіЛьвова Проїзд без квитка є адміністративним проступком, а не кримінальним злочином. А те що контролери дозволяють собі зайвого - це чиста правда. Часто сам контролер не знає Правил перевезення і, до прикладу, намагається тебе оштрафувати за перевезення ручної поклажі, чи велосипеда, які згідно Правил перевозяться безкоштовно. Трапляються й контролери, які своїм виглядом показують про довготривалі скитання по сміттєвих баках, аж поки їх не взяли на роботу в електротранс, але от помити, холера, забули. Щодо рукоприкладства чи приниження, то Конституція України захищає нашу честь і гідність, і якщо якийсь негідник, працюючи за відсоток від штрафів, дозволяє розпускати собі пір'я, сміливо викликайте поліцію. Про "псевдопатріотів" взагалі окрема мова; чого вони тиняються і хто їм дав право контролю невідомо (хоча в проекті нових правил це "беззаконня" хочуть узаконити, і взагалі контролеру приписують надзвичайно широкі повноваження - виявляється є вимога "підкорятися законним вимогам контролера" - нова Поліція контролерів чи що(?), а чому б ще не приписати "підкорятися законним вимогам пенсіонерів на місце"?). Платити за проїзд безумовно потрібно, як і штрафувати тих, хто за нього не платить, але ніяка сволоч не сміє шарпати чи принижувати, перешкоджати вільному пересуванню, бо повага та захист честі і гідності людини є першим між цим усім, що чітко виписано в Конституції, яка має значно вищу юридичну силу над звичайнісінькими Правилами.
28 Березня, 2018 16:18
Віктор У м.Едмонтон в Канаді взагалі немає контролерів. Навіть у метро відсутні турнікети, а тільки повідомлення про можливий контроль. Підтримую пропозицію автора щодо вдосконалення контролю, оскільки неодноразово бачив цю ганьбу міста у трамваях.
28 Березня, 2018 15:27
Павло Знов якась фантастична Європа... В Німеччині контролери не носять ніяких жилетів, в Берліні постійно вибухають скандали пов'язані з насильством контролерів, крім того там безбілетний проїзд це кримінальний злочин. У Франції люди в формі при підтримці поліціі великими групами блокують двері і теж не обходиться без насильства над зайцями. И так дальше, про камери мовчу.
28 Березня, 2018 15:15
Заєць Християнин пропоную провадити шорічну хресну їзду проти безбілетників і за мир в громадському транспорті
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!