Санкції в поміч, або Чому бойкоти компаній в Україні, які не виходять з Росії, не є дієвими

4679 0
Більшість компаній, які декларували про вихід з російського ринку, зробили це суто технічно, і реального виходу не відбулося.
Фото: sundries.com.ua

Фото: sundries.com.ua

У Львові організували мирну акцію біля магазину «Ашан», аби висловити протест щодо небажання французької корпорації виходити з російського ринку. Підприємець та громадський діяч Роман Матис пояснює, чому змусити іноземну компанію припинити роботу у Росії єдиними бойкотами в Україні не вдасться.

Читайте також: Понад 40 великих компаній продовжують працювати в росії без обмежень

Так, ми як громадяни повинні мати позицію стосовно компанії, яка залишається на ринку РФ, сплачує податки і тим самим фінансує війну в Україні. Ми так само маємо право на мирні мітинги, щоб висловити свою позицію біля магазинів тієї чи іншої компанії. Але треба пам’ятати, що для більшості корпорацій ми не є найбільшим ринком, далеко не найбільшим. Український ринок в 10 разів за кількістю менший від російського (22 магазини проти 230). Якщо для компанії буде стояти вибір, де закритися, звичайно, логічно це зробити, де він менший. Тоді громадяни України будуть під загрозою, тому що вони втратять роботу, доходи, і більшість часу тисячі людей будуть тягарем для українського бюджету. 

Щоб це було ефективно, потрібно зосередити сили на організації таких бойкотних рухів за кордоном, на тих ринках, де висока платоспроможність у населення. Якщо поляки, французи чи німці перестануть купувати чи обмежать кількість закупок, наприклад, в магазинах мережі «Ашан», це буде фінансово відчутніше. І це має бути основним в усьому бойкотному русі.

Ми з активістами за кордоном, в тому числі українцями, а також поляками, які нас дуже підтримують, вже почали бойкотні процеси в країнах Європи. Впевнений, що це буде ефективніше, оскільки для компанії втратити імідж серед клієнтів у Європі буде більш шкідливо, ніж втрата іміджу на невеликому і не дуже платоспроможному українському ринку.

Так, є компанія «Ашан», яка працює в Росії, у якої там 230 магазинів, де теж працюють люди, і для них це прибутки. У мене немає жодних ілюзій стосовно корпорацій, бо вони працюють заради однієї мети – заробляння грошей. Це буде виняток, якщо корпорація зовсім відмовиться від свого бізнесу та отримання доходів.

Зверніть увагу, що більшість компаній, які декларували про вихід з російського ринку, зробили це суто технічно, тобто змінили юридичну структуру. Російські підрозділи перестали бути частиною корпорацій, але юридично функціонують, і продовжують робити те, що робили, сплачуючи податки. Всі радіють, коли хтось декларує про вихід, але реального виходу не відбулося. Тільки через санкції зменшуються об’єми виробництва чи реалізації продукції, бо тоді у них виникають проблеми з постачанням.

Санкції забороняють імпортувати певні елементи для виробництва чи торгівлі. Це єдине, що відчутно шкодить економіці росії. Коли компанія каже, що «ми зупинили виробництво», то це не тому, що вони вирішили зупинити виробництво, а швидше за все через накладені санкції.

Читайте також: «Безглуздо нацьковувати людей». Мережа «Ашан» продовжить працювати в росії

Є три найважливіші напрямки, що відчутно вдарять по економіці Росії у разі блокування. Це ембарго на нафту, ембарго на газ та заборона роботи компаній, які займаються контейнерними перевезеннями. Останній – це їхній експорт, тобто валютна виручка, й так само імпорт, тобто постачання речей, необхідних для виробництва чи продажу. Тому, якщо досягти конструктивної позиції транспортних компаній (наприклад, Maersk вже заявила про вихід з російського ринку повністю, але це не єдиний оператор), тоді в них не буде логістики й економіка на 70% зупиниться.

Думаю, що нашому дипломатичному корпусу варто зосередитися не лише на закликах українців бойкотувати ці компанії, а також зосередитися на роботі зі своїми дипломатичними представництвами в інших країнах для того, аби й там організовувати ці бойкотні рухи. Бо тільки втрата репутації на великих ринках буде для компанії відчутною шкодою.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!