Що буде з деревами на вулиці Рудницького

4690 0
Питання ремонту хідників та заміни дерев відкладається на невизначений термін.
Бузок амурський з вул. Рудницького. Фото: Сергій Криниця

Бузок амурський з вул. Рудницького. Фото: Сергій Криниця

На вулиці Рудницького у Львові не будуть зрізати 15 ясенів. Наразі на це, так само, як і на ремонт хідників немає коштів. Раніше планувалося, що в межах ремонту цієї вулиці, замінять і дерева, що викликало запитання у мешканців навколишніх будинків. Чи проводили обстеження цих дерев і чи можна їх лікувати пояснює керівниця управління екології ЛМР Олександра Сладкова.

Рудницького – вулиця, в садах якої розташована найбільше кількість дерев-пам’яток природи та особливо цінних дерев: кледрастис жовтий, бузок амурський, магнолія верболиста, магнолії суланжа і кобус, композиція ліщин звичайної і пурпуролистої і композиції вікових хвойних дерев.

Дізнавшись, що район планує ремонт цієї дуже важливої з ботанічної точки зору вулиці, управління екології та блогоустрою Львівської міськради ініціювало обстеження стану дерев до проведення ремонтних робіт з метою убезпечення здорових дерев та своєчасної заміни дерев, що перебувають в поганому стані.

Читайте також: Банани, кумкват і навіть інжир. Репортаж з «Бананової ферми» біля Львова

Також ми знали про велику кількість порожніх лунок та лунок з пнями. Існує небезпека, що під час ремонтів такі лунки будуть закладені плиткою на прохання когось з мешканців, що зацікавлений в паркуванні.

Обстеження показало, що на ділянці яка пропонувалася до ремонту росте 43 дерева, є також 7 пнів та 7 вже порожніх лунок. Серед 43 дерев 28 перебуває в хорошому або задовільному стані, а 15 мають ознаки суховерхості та значні пошкодження стовбурів. Без ремонту вулиці такі дерева просто будуть відмирати по 1-2 на рік, збільшуючи кількість пеньків. Однак під час ремонту і без того ослаблені ясени отримають пошкодження коріння, що теж призведе до їх загибелі.

Ремонт – це найкращий час щоб оновити озеленення і закласти зелене майбутнє вулиці на 50-70 років наперед. Відтак, на приватній сторінці я поділилася своїми роздумами, що після ремонту вулиця має вийти з 28 існуючими деревами, 14 новими деревами на місці порожніх лунок та пнів та зазначила що 15 дерев вартувало б замінити. Якихось рішень прийнято не було, я лише публічно поділилася своїми думками.

Обговоривши бачення з керівництвом району на нараді в п’ятницю, 29 травня, я отримала інформацію що у зв’язку з скороченням фінансування, виконано буде лише ремонт проїзної частини. Відтак, як питання ремонту хідників, так і питання заміни дерев відкладається на невизначений термін.

Читайте також: Подалі від міста. Куди поїхати на вихідні зі Львова

Тепер щодо лікування вікових дерев. Цим в Україні успішно займається два арбориста (фахівець з обслуговування дерев, і по догляду за ними як за індивідуальними організмами) і вони обоє не львів’яни. Відтак вони мають від нас перелік зі 100 особливо цінних львівських дерев на лікування. Зазначу також, що лікування вартує від 2 до 30 тис грн на одне дерево, а заміна 2,5-5 тис (залежно чи треба зрізати попереднє дерево і корчувати пень). Посадку не крупномірів (крупноміри – дорослі, сформовані дерева, висотою до двох метрів) на вулицях міста ми навіть не розглядаємо.

Оскільки під час ранкового стріму Tvoemisto.tv ми почули ініціативу львівської фахівчині пані Оксани Олейнюк-Пухняк (доцентка кафедри ландшафтного дизайну Лісотехнічного університету) та мешканки вулиці п. Ярини Сороки долучитися до лікування, тепер є гарний момент, щоб реалізувати ці прагнення. Є, принаймні, рік часу.

Зазначу також, що до цього часу лікування дерев здійснювалося виключно приватними коштами і силами, перші бюджетні контракти щодо лікування відбудуться цього року в межах коштів природоохоронного фонду і призначені вони виключно на порятунок особливо цінних вікових дерев, яких в місті сотні. Управління екології цього року проводить інвентаризацію та ознакування таких дерев.

Фото Олександри Сладкової

На головному фото бузок амурський з вул. Рудницького

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!