Що не так з ремонтом на Личаківській

15407 3
Жителів Личаківської та прилеглих вулиць турбує якість ремонтних робіт і можливе погіршення умов руху транспорту, а також безпеки для пішоходів.

Мешканці вулиць, де зараз триває завершальна стадія ремонту Личаківської, звернулися до міського голови Львова з вимогою представити їм робочий проект реконструкції вулиці та врахувати зауваження й пропозиції мешканців району при коригуванні цього документа. Що саме спонукало людей на такий крок, розповідає активістка Анастасія Карп’як.

Личаківську від Мечникова до Пасічної ремонтують уже понад рік. Такі тривалі роботи створили (і створюють далі) чимало незручностей жителям околиці, передовсім з громадським транспортом, але ми готові ще потерпіти. Натомість не вважаємо за потрібне мовчати щодо самого ремонту, бо до проекту та його втілення є чимало запитань.

Передовсім, складається враження, що цілісного проекту реконструкції вулиці Личаківської не існувало від початку робіт. Ми не змогли знайти опис всього проекту, а студіювання повідомлень у ЗМІ, зокрема, про наміри влаштувати на одній з ділянок лівобічний рухта розширити кільце розвороту трамваю на Пасічній, які так і не реалізовані, підтверджують такі здогади.

Крім того, є низка моментів, які треба поправити або змінити задля комфорту людей та нашої безпеки, про які ми неодноразово зверталися до замовника робіт ЛКП «Львівавтодор», однак жодної відповіді не отримали. Тому сьогодні ми клопочемо перед міським головою, з надією, що Андрій Садовий нас почує та дасть необхідні вказівки своїм підлеглим.

Нижче подаємо основні проблеми:

1. Літні зливи затоплюють пивниці та входи до будинків по Личаківській, бо рівень тротуару занижено відносно рівня проїжджої частини, відтак вода потрапляє на тротуар і рікою несеться вздовж вулиці, підтоплюючи все довкола. Дощоприймачі, які б мали приймати воду, що стікає як із самої Личаківської, так і з прилеглих вулиць, та унеможливлювати постійні підтоплення, на тротуарах подекуди відсутні, тому ми вважаємо за необхідне їх облаштувати по обидві сторони вулиці Личаківської на відрізку між вулицями Черемшини та Мечникова.

Читайте також: Личаківська рогатка. Навіщо робити Львів закритим для львів’ян

2. Не надто зрозуміло, навіщо поблизу перехрестя з вулицями Мучною та Котика побудували широкий острівець безпеки, ліквідувавши смугу руху. Як правило, такі острівці облаштовують на нерегульованих пішохідних переходах або на переходах зі світлофорами, де є чотири або більше смуг руху, а отже існує ймовірність, що частина пішоходів не встигне перейти всю вулицю на «зелене».

Чинні будівельні норми не передбачають побудови острівця безпеки за рахунок ліквідації смуги руху. У цьому випадку «острівець безпеки» лише звужує проїзну частину Личаківської. Це змушуватиме водіїв декілька разів змінювати смугу руху, відтак зростуть шанси виникнення аварій. Крім того, звуження вулиці призведе до заторів, і їх об’їжджатимуть по бічних вулицях, де частково навіть тротуару немає. 

3. Потрібно облаштувати кишені для громадського транспорту на зупинці «Мучна» і поблизу церкви Покрови біля повороту на Пасічну в напрямку до центру. Інакше проблеми в русі транспорту неминучі, оскільки через звужену проїжджу частину інші учасники дорожнього руху не матимуть змоги об’їхати автобуси, що зупинилися для посадки та висадки пасажирів.

4. Занижений тротуар біля будинків по Личаківській 104-106 вимагає підняття рівня заїзду між цими будівлями, що стане перешкодою для маломобільних груп мешканців і для автомобілів взимку.

5. Не один раз уже згадували й про багаторівневий східчастий тротуар у районі перехрестя Личаківської та Мечникова. Єдина його функція – створювати додаткові перешкоди в місці постійного скупчення людей. Минулої зими було кілька випадків, коли люди падали на сходинках цього тротуару і потрапляли в лікарню.

6. Слід звернути увагу й на сходи, встановлені на тротуарі поблизу вулиці Черемшини. Маломобільні групи мусять обходити цю ділянку вздовж трамвайних колій, наражаючи себе та своїх дітей на небезпеку. Кілька сходинок планують облаштувати і на другому боці вулиці, поблизу школи №63. Ми рекомендуємо відмовитись від такої ідеї та облаштувати на цій ділянці пологий підйом, по якому взимку зможе проїхати снігоочисна техніка, а влітку – пройти мама з дитячим возиком.

Читайте також: Відрізані від Львова. Як ремонт Личаківської спричинив колапс у Винниках

7. Залишаються питання і до плану розворотного кільця та кінцевої зупинки трамваю на Пасічній. Як і раніше, кінцева зупинка трамваю залишається в межах кривої малого радіусу, хоча чинні норми кажуть, що трамвайні зупинки мають бути розташовані в межах прямих ділянок. Винятком є криві радіусом понад 100 метрів. Восени 2015 року через погану оглядовість на цій зупинці трамвай насмерть збив жінку при виносі кузова на кривій.

Ну, і про нормальні умови для водіїв не варто забувати: на кінцевій має бути приміщення для відпочинку водіїв та пасувало би облаштувати запасну колію. 

Також громада мікрорайону має застереження щодо контролю за роботами. З відкритих джерел відомо, що проект розробляли та коригували київські фірми – ТОВ «ЕА Ренг Проект» та ТОВ «Спецбуддорпроект», засноване лише влітку 2017 року. Тендер на ці роботи не проводили. А найцікавіше те, що засновником і керівником ТОВ «Спецбуддорпроект» є мешканець Фастова (Київська область) Олександр Шуригін, який здійснює авторський нагляд за реалізацією проекту.

У поданому сьогодні зверненні ми просимо міського голову дати письмову вказівку своїм підлеглим із ЛКП «Львівавтодор» розірвати укладений договір і провести відкриту тендерну процедуру, внаслідок якої доброчесний проектувальник міг би здійснити коригування проекту з врахуванням інтересів мешканців і громади Львова загалом.

Якщо влада міста проігнорує ці вимоги, ми залишаємо за собою право звернутися до представництва ЄБРР із проханням призупинити фінансування кредитних програм по ЛКП «Львівавтодор», бо через низьку якість проектів, замовлених цим підприємством, кредитні кошти витрачаються не в інтересах громади Львова.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Фото авторки

 


Читайте також:
27 Червня, 2018 11:02
Людмила На Личаківській в проміжку Мечнікова-Черемшини треба утворити ще одну полосу руху для транспорту за рахунок досить широкого газону з деревами. Острівець безпеки біля Котика пересунути на середину (між 2-ма полосами руху транспорту), тому що він дуже потрібен для безпеки пішоходів. Я була свідком 3 нещасних випадків у цьому місці. Дерева вирубати і посадити наві на протилежному боці газону, якій зробити вужчим на 3м. Електричні стовпи вуличного освітлення вздовж дороги в цьому місці забрати, тому що світла забагато. Хватає освітлення від електр.стовпів вздовж тротуару.
16 Червня, 2018 04:27
володимир внаслідок того,що зробили малий радіус на пл Соборній скільки вже разів міняли полотно
15 Червня, 2018 22:13
Юрій Завітайте ще на вул. Цетнерівка поруч і оцініть "готовий, зданий" об'єкт.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!