Скільки Львів отримає від акцизного податку та на що можуть піти кошти

1816 0
Заправляючи авто в рідній громаді, ви можете отримати такий собі кешбек у вигляді відремонтованих доріг чи нового дитячого майданчику для своїх дітей.

Кабінет міністрів України ухвалив постанову, за якою акцизні кошти з продажу пального залишатимуться у місцевих бюджетах громад. Народна депутатка від Львівщини Галина Васильченко – про те, що це означає для області та її мешканців.

Наприкінці 2020 року Верховна Рада підтримала правки до Бюджетного кодексу, зокрема і мою, про збереження акцизу з продажу пального в розмірі 13,44% у бюджетах громад. Насправді, цього рішення могло і не бути. Адже Камбін був твердо переконаний, що весь відсоток від акцизу має йти в Держбюджет, а громади якось самі собі розберуться зі своїми проблемами без належних фінансових ресурсів. 

Майже через три місяці після внесення правок Кабмін нарешті ухвалив необхідну Постанову, яка розблокувала механізм зарахування акцизного податку до місцевих бюджетів. Лише за перші 2,5 місяці на місця має надійти 1,2 млрд грн, а за рік громади отримають близько 7,5 млрд грн.

Читайте також: Новий рядок у паспорті та єдиний транспорт. Що буде у Львівській ОТГ

Для Львівщини це збережених близько 600 млн грн на рік, які можуть піти на різні потреби громад (освіта, культура, дороги, інфраструктура). Наприклад, конкретно для Львівської громади це 130 млн грн, для Солонківської ОТГ – 20 млн грн, для Зимноводівсьої ОТГ – 25 млн грн тощо. І головне: кожна громада сама вирішить, на що пріоритетно використати кошти. 

Але самі цифри виглядають дуже абстрактно. Тому давайте спробуємо їх конвертувати в щось більш конкретне. Так, за 600 млн грн на рік по всій Львівщині можна побудувати приблизно 5-6 нових шкіл, 7-8 садочків і 8 амбулаторій. Також ці кошти можуть іти на доплати медикам, вчителям, підтримку малого бізнесу тощо. 

Якщо коротко, то, заправляючи авто в рідній громаді, ви можете отримати такий собі кешбек у вигляді відремонтованих доріг чи нового дитячого майданчику для своїх дітей. І пам'ятайте: ви завжди маєте право вимагати від місцевої влади прозорості бюджету та ухвалення рішень, щоб точно знати, на що ж пішли ваші гроші.

Кошти, про які ідеться в постанові уряду, були критично необхідними для бюджетів громад з огляду на логічні причини: фактичне завершення реформи децентралізації, скорочення видатків у частині їхнього розвитку (наприклад, скорочення фінансування Державного фонду регіонального розвитку), постійне недофінансування у частині освітньої субвенції. Крім того, Рада в грудні звільнила ФОПів 1-ї групи від сплати єдиного податку та ЄСВ на пів року. Це правильно. Однак, єдиний податок – податок місцевий. Тобто знову місцеві бюджети суттєво недоотримують фінансових ресурсів, а тому для них потрібні компенсатори.

Читайте також: Район Львівський. Що ще змінить децентралізація у нашій області

Але є ще одна вагома причина. Центральна влада дуже полюбляє перекладати відповідальність на органи місцевого самоврядування. Це добре показує сьогоднішня невтішна ситуація з коронавірусом. Коли уряд замість того, щоб робити централізовані, швидкі та рішучі кроки, переклав величезну частину роботу на регіони.

Сподіваюсь, бюджети громад, від яких безпосередньо залежить наш комфорт, зовсім скоро стануть більш спроможними.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!