Чому впав понад 200-літній ясен на Митній або Що Львову робити із деревами

35279 2
Коли питаю іноземців, що їх дивує у Львові, то часто чую: «Дуже великі дерева. Багато великих дерев на вулицях».
фото: Олександра Сладкова/Фейсбук

фото: Олександра Сладкова/Фейсбук

На площі Митній впало старе дерево, що на кілька годин паралізувало рух у центрі Львова. Ця ситуація має спонукати місто серйозніше задуматися над збереженням озеленення, а не зрізати бездумно старі дерева, пише начальниця відділу урбаністики «Львівавтодору» Олександра Сладкова.

Впало одне з моїх улюблених дерев. Понад 200-літній ясен на Митній. Чого я зараз боюся найбільше? По-перше, навали звернень від мешканців, що треба терміново зрізати великі дерева. По-друге, переконань, що за цим деревом впаде інше — з наслідками для здоров'я чи навіть життя людини.

Важливо розуміти, що більшість падінь можна передбачити не лише ліквідацією дерева. Коли питаю іноземців, що їх дивує у Львові, то часто чую: «Дуже великі дерева. Багато великих дерев на вулицях». Я це довго сприймала із захопленням, але дивувалася. В європейських містах я часто можу зустріти набагато більші і старіші дерева. Але питання якраз у їхній кількості.

Переважно дерева на вулицях замінюють раз на 50-80 років під час реконструкцій. У більшості випадків після цього лишається кілька старих дерев, що на момент реконструкції перебували у відмінному стані. Їх підживлюють, покращують умови росту — роблять великі лунки, іноді полив.

Читайте також: Чого немає в Комплексній стратегії озеленення Львова

Але в наших умовах переважно дерева самі собі ростуть. Якщо заважають дротам — їм обрізають крону повністю, і вони нарощують віяло водяних пагонів або взагалі здихають. А дерева з пошкодженнями стовбурів або з асиметрично навантаженими гілками ламаються і падають під час вітрів, снігопадів, іноді злив. Іноді хтось з мешканців подає звернення про те, що дерево аварійне, і далі залежно від загальних настроїв мешканців і від ушкоджень самого-таки дерева у місті приймають рішення — обрізати всі гілки чи зрізати повністю. Під час реконструкцій стається й гірша ситуація — деревам підрізають коріння, пошкоджують стовбури і крони, і вони поступово згасають. Які вулиці у Львові найзеленіші? Ті, де 50 років не було реконструкцій.

Якось воно так є, і ніби не зрозуміло, нащо змінювати. Але проблема є, і зветься вона адаптація до змін клімату. Бо тепер нам потрібно дві не дуже взаємодоповнювані речі одразу:

  • багато листяної маси, щоб просто нормально почуватися в місті і мати, чим дихати;
  • убезпечитись від падінь дерев внаслідок аномальних погодних умов, викликаних тими ж таки змінами клімату.

І тут вже попередні методи не працюють.

Що потрібно терміново зробити?

1) Документувати кожне падіння дерева чи гілок: проводити розслідування, що саме призвело до катастрофи, який вид дерева, де воно росло.

2) Нанести інформацію на карту.

3) Спробувати знайти спільні риси, розробити таку звану карту ризиків.

Читайте також: Нестримний рух, шалена спека або Навіщо Львову дерева

4) Розробити заходи для зменшення ризиків. І це не завжди буде зрізка дерев — іноді зменшення маси крони, прорідження гілок, встановлення опор тощо.

5) Розпочати інвентаризацію вуличних дерев — насамперед вздовж мереж «Львівелектротрансу», — оцінювати стан кожного і ймовірність настання ризиків падіння.

6) Далі — комплекс заходів з убезпечення наявних ризикованих дерев або заміни на нові.

7) Робити реконструкції з винятковою турботою про дерева, що залишаються, і висаджувати нові.

Інакше ж після наступного поганого випадку почнуть різати все підряд — під стовбур або під корінь, а під час реконструкцій казати: «Нащо ті дерева на вулиці? Вони ж падають!». Та й таке.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
5 Листопада, 2019 19:40
Галина Яківна Ясени ніхто ніколи не садив, бо це високоростучі крихкі дерева, які виросли самосівом. Просто місто немає спеціаліста по садовому оформленню, правильному підбору дерев, кущів, квітів. Дерева треба вміти підрізати, обрізати, тобто правильно формувати крону. Біля проїзджих частин, під вікнами житлових будинків мають рости низькорослі дерева, які не є небезпечними при падінні., які легко формувати...
21 Вересня, 2019 09:20
P Що зробили з його корінням?
Чим підлили? Коли минулого разу поруч прокладали кабеля?...
Що відбулося під землею?
В Ів-Фр. - проблема з ламанням дерев. Бо місцеві зарізяки - "стрижуть їх під пальму". Приходить вітер, хапає за чуприну - ломить. Вирішення проблеми - зберігати автентику дерева (форму).
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!