Що слід розвивати майбутнім програмістам ще у школі

5643 1
Одна із найбільших ІТ-компаній Львова провела експеримент.
ілюстративне фото: kidsvisitor.com

ілюстративне фото: kidsvisitor.com

Готуватися до професії ІТ-фахівця слід ще на шкільній лаві, вважає керівник університетських програм EPAM Lviv Володимир Вергун.

У 2018 році ІТ-ринок у Львові показав рекордні темпи росту. За даними дослідження економічного ефекту ІТ-ринку Львова у 2018 році в місті працює 21 тис. ІТ-спеціалістів. Кількість працівників цієї індустрії щороку зростає. Згідно зі статистикою кадрового порталу HeadHunter, IT-спеціалісти — другі за попитом на ринку праці України після менеджерів з продажу.

Зазвичай, для підтримки такого росту основним джерелом талантів є навчальні заклади. За даними Міністерства освіти і науки понад 146 тис. вступників подали більше 914 тис. заяв на бакалавра та магістра на основі повної загальної середньої освіти. При цьому кожна восьма заява усіх абітурієнтів спрямована на ІТ-спеціальність. Бути програмістом сьогодні означає багато заробляти, мандрувати та бути модним. У гонитві за легкими грошима та під впливом розмов про суперпопулярність ІТ-молодь не завжди робить свідомий вибір.

Експеримент з першокурсниками 

Компанія EPAM уже багато років співпрацює зі студентами, починаючи з 2-3 курсу навчання в університеті. Минулого року ми вирішили вдатися до експерименту. Він полягав у дослідженні ставлення першокурсників до вибору навчальних університетських програм і мотивації до навчання. Перевірка припущення, що більшість молоді не розуміє суті професії, вилилась у програму Pre-University.

Нашою головною метою було на практиці показати студентам першого курсу, що таке програмування та робота у великій ІТ-компанії. Зауважу, ми не прагнули відібрати кращих і запропонувати їм роботу. І в нас не було на меті досліджувати якість чи недоліки тих чи інших навчальних програм або підходів. У першу чергу, ми звертали увагу на потреби студентів, які ще буквально півроку тому були школярами.

Читайте також: Як перестати навчати за календарем та розвивати креативність

Архітектура програми

Pre-University програма складалася з трьох етапів, які тривали протягом жовтня-листопада 2018 року. Під час першого етапу ми відвідували найбільші вищі навчальні заклади міста з лекціями про найактуальніші тренди. На наступному етапі студентів запросили на екскурсію в офіс, де можна було безпосередньо ознайомитись з умовами роботи. Третій етап — воркшопи з практичною складовою.

У студентів була можливість обрати один із шести напрямків воркшопів. Для кожного з них організована серія з 5-6 занять. Воркшопи відбулися у стінах офісу компанії EPAM.

Під час І етапу програми більшість лекцій проводили в НУ «Львівська Політехніка». Здебільшого наші лектори розповідали про загальні, проте актуальні теми, які стосувались навичок конкретної спеціальності.

До ІІІ етапу програми ми залучили 15 спеціалістів-практиків компанії, які провели більше 30 двогодинних воркшопів.  Найбільш популярним став напрям Java. 67 з 102 студентів відвідали більшу частину занять (>70%). Більшість студентів були із НУ «Львівська Політехніка».

Після завершення ІІІ етапу програми студенти мали можливість пройти фінальне тестування з основ програмування, Java та баз даних. У тестуванні взяло участь 45 студентів, які показали результат у межах 15-25 балів з максимальних 40.

Читайте також: Щоб виховати інноваторів, треба думати як інноватор. Поради викладачам та вчителям

Що нас порадувало в результаті експерименту

  • Висока активність першокурсників

Найактивнішими учасниками програми  були студенти  НУ «Львівська Політехніка». До речі, він і є основним джерелом молодих спеціалістів для ІТ-компаній Львова. Висока зацікавленість в отриманні можливості познайомитися із професією свідчить про брак знань на самому початку виборі професії.

  • Свідомий вибір найпопулярнішої мови програмування

Найбільше реєстрацій ми отримали на напрямок Java — 29%, тоді як на .NET — 13,5% всіх реєстрацій. Наразі Java є найпопулярнішою мовою програмування серед усіх інших. Це означає, що молоді спеціалісти слідкують за тенденціями.

  • Високий інтерес до BusinessEnglish

Ця дисципліна викликала найбільший інтерес серед усіх SoftSkills навичок, необхідних для ІТ-спеціаліста. Хоча тут потрібно зауважити, що до останніх занять цікавість сильно понизилась.

  • Більше половини слухачів воркшопів пройшли фінальний тест

Він включав у себе фундаментальні поняття з теорії алгоритмів, основи програмування, фронтенду та баз даних. Середній бал — 19,85 з 40 питань. Результат ми оцінюємо як добрий, проте, на нашу думку, на тест зареєструвались більш впевнені в собі студенти або студенти, які більш вмотивовані до навчання.

Що нас засмутило

Більшість студентів досі не розуміють ваги та ролі фундаментальних предметів. Вони краще реагують на практично-орієнтовні завдання. Ті університетські «лабораторки», які їм дають робити зараз, — не дуже мотивують їх до подальшого навчання та розвитку так званих Reading and Research Skills.

У студентів відсутня мотивація до навчання в університеті, оскільки вони не розуміють практичної цінності більшості предметів і не вірять в можливість отримати правильні знання саме там. Ми зрозуміли, що середньостатистичний студент прагне швидкого результату. Він швидко перегоряє та недостатньо уваги приділяє основній дисципліні.

Як слід готуватися до майбутньої професії програміста ще на шкільній лаві

Pre-University програма передбачала вільний стиль навчання. Було багато розмов та дискусій із майбутніми спеціалістами. Із цього спілкування можна винести три ключових поради старшокласникам, вчителям та батькам. Усі вони, до речі, спрямовані на скорочення величезного розриву між школою та університетом.

  1. Фокусне глибоке вивчення математики, інформатики та основ програмування. Не забувайте і про англійську мову. Після завершення школи бажано мати вже хороший рівень англійської для подальшого вивчення ділової мови.
  2. Розвиток уміння концентруватися на навчанні, адже попереду чекає опанування великих обсягів знань. Сфера ІТ надзвичайно динамічна, програмісти вчаться усе життя, аби бути затребуваними спеціалістами на ринку.
  3. Розвиток навичок креативного мислення та хисту до іновацій. Згідно з фреймворком від OECD, ключовими навичками є нетехнічні, такі як вміння вибудовувати стосунки, постановка цілей та досягнення результату, стратегічне мислення. Майбутні лідери в ІТ  мають володіти ними, незалежно від особливостей характеру та сили волі.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Партнерська публікація


Читайте також:
21 Січня, 2020 15:37
Григорій Є спеціальні ігри та програми для майбутніх програмістів, які розвивають мислення - [***]s://senior.ua/articles/interesnye-logicheskie-igry-dlya-buduschih-programmistov
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!