Що спільного між екскурсоводом і психологом, або Про Всесвітній день туристичного гіда і Львів

2989 0
У львівських екскурсіях найбільше вражають історії реальних людей, їхні долі, вчинки – різні, глибокі, що торкаються найпотаємніших куточків серця і душі
ФОТО: WROCLAW.PL

ФОТО: WROCLAW.PL

Львів, напевно, займає першість в Україні зі свят. Не встигли львів'яни відсвяткувати день святого Валентина і день народження батька Львівської Опери Зигмунта Горголевського, як маємо наступне свято – Стрітення Господа нашого Ісуса Христа, коли місто наповнюється світлом стрітенських свічок, людьми в храмах і воском на мармуровій підлозі соборів. Далі – не звичайна робоча середа, а попільна, коли всі римо-католики Львова, яких немало, посипають голову попелом, готуючись до нового свята.

Читайте також: Богоявлення цілий рік, або Символи зимових свят на вулицях Львова

От прочитає то пересічна людина з Кропивницького чи Миколаєва і геть нічого не зрозуміє. Тут на допомогу приходить наступне свято – Всесвітній день туристичного гіда, що відзначають 21 лютого. Свято молоде – відзначається з 1990 року, але дуже популярне і в Італії, і в Німеччині, і у Великій Британії.

Давайте розбиратись. Історія туманна, але є жарт, що першим гідом був пророк Мойсей, екскурсія якого тривала 40 років і успішно завершилась. Потім маємо згадку про Івана Сусаніна, який також мав екскурсію, проте з трагічним кінцем.

У древньому Римі був поет-сатирик Ювенал, який став батьком вислову «хліба і видовищ». За хліб у Львові відповідають хлібзаводи, а за видовища – весь мистецький цех і гіди-перекладачі, екскурсоводи, люди, які супроводжують нас Львовом і просто «на пальцях» показують місто, дають почути музику львівської архітектури, доторкнутись до історії, розповідають, що таке «Мезуза», де вона збереглась у Львові і як торкнутись її власноруч.

Хто ще, як не екскурсовод, заведе вас у храм, можливо вперше у житті? А в музей? А в картинну галерею? А в Львівську оперу, Філармонію, Прокуратуру врешті-решт? А цвинтарі, некрополі, а Цитадель? Є навіть екскурсія на Сихів і у Винники. Екскурсовод організує все, заведе на дегустацію будь-чого і на будь-який майстер-клас.

У власне львівських екскурсіях найбільше вражають історії реальних людей, їхні долі, вчинки – різні, глибокі, що торкаються найпотаємніших куточків серця і душі. Тут вже вмикається інша грань професії екскурсовода – психологія та, якщо хочете, екзестенційний аналіз, коли проводиш паралелі з власним життям, з подіями і навіть з конкретними місцями і локаціями Львова. Коли ти починаєш, хоч навіть одним оком, зазирати в цей потаємний світ людських доль, історичних подій, архітектури, життя поступово змінюється на краще. Це річ, доступна і корисна всім без винятку: дітям і дорослим, молодим і старшим, веселим і сумним. Екскурсії мають крутий терапевтичний ефект для тих, хто переживає складні періоди життя, хто втратив барви, чий смуток затягнувся.

Читайте також: Як Львів переживав епідемії 500 років тому і як тут винайшли вакцину від тифу

Відома львівська екскурсоводка Галина Скремета на лекції з релігієзнавства розповіла реальну історію, коли після екскурсії львівськими храмами старші люди зі Східної України вирішили взяти шлюб у церкві Львова, усвідомивши, що все життя прожили не будучи чоловіком і дружиною, адже Кіровський РАЦС Кіровоградської області не має сили зробити їх такими. Свята тайна у львівській церкві торкнула цю пару до глибини душі і вони через декілька місяців знову приїхали до Львова і взяли шлюб.

Львів, як відомо, відкритий для світу. Тут можна 24/7 дихати повітрям, наповненим свободою, торкатись готичних контр-форсів, молитись в намолених храмах і куштувати штрудлі на бамбетлях і віденських стільцях під музику, яку пише місто, а виконують майстри своєї справи – львівські гіди, до нестями закохані в своє місто. Закоханий у Львів екскурсовод може закохати у місто кого завгодно. Я знаю людей, любов яких вийшла за межі екскурсій і вони вирішили навчати тій любові до Львова усіх охочих. Кожен, хто має бажання, може записатись на курси ексурсоводів, яких у Львові «до кольору, до вибору».

Вітаю всіх своїх колег з нашим святом і бажаю, як колись казали у програмі привітань львівського телебачення, неба – безхмарного, настрою – гарного!

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!