Що таке залізничний об'їзд Львова і чому він повинен бути пріоритетом для міста та уряду

14621 0
Цей проєкт слід розглядати як пробний зразок для майбутнього масштабного розвитку – він ідеально доповнює плани на євроколію до Польщі.
Фото: Залізничний інформаційний портал

Фото: Залізничний інформаційний портал

Український уряд заявив про плани інвестувати у покращення залізничної інфраструктури. Ідеться про сполучення з Польщею, створення залізничної мережі швидкістю до 350 км/год та модернізацію приміських електричок. Львів'янин Філіп Шухевич – про те, чому у ці плани варто додати залізничний об'їзд Львова.

Як раніше писало >Tvoemisto.tv, під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Інфраструктура» міністр Владислав Криклій заявив, що Київ має плани покращення залізничного сполучення між Львовом та Польщею. Перша залізнична лінія зі швидкістю руху до 250 км/год має з’єднати державний кордон з Польщею і через станцію Скнилів зайти у Львів. Планується можливість продовження лінії до Києва із подальшою розбудовою транс’європейською транспортною мережею TENT-T. Проєкт передбачає будівництво інфраструктури для обслуговування поїздів типу InterCity та контейнерних перевезень у напрямку Європейського Союзу. А керівник «Укрзалізниці» Євген Кравцов заявив, що підприємство готове за рік збудувати 70 км євроколії зі станції Мостиська-2 до станції Скнилів – європейські поїзди зможуть тоді доїжджати без зміни коліс аж до Львова.

Міська електричка

Також президент Володимир Зеленський анонсував запуск оновленого приміського залізничного сполучення у Києві, Дніпрі та Харкові. Назва проєкту – City Express. Він покликаний зробити пасажирські перевезення зручними та комфортними. Схоже, УЗ та уряд зрозуміли, що концепція міських залізничних перевезень, що ефективно втілюється за кордоном, є цікавою і для України.

Читайте також: Як швидко збудувати у Львові першу лінію метро

На реалізацію проєкту швидкісної електрички у Києві знадобиться від 10 мільярдів гривень. Столичний City Express, будівництво системи для якого планується розпочати цьогоріч, складатиметься з 40 поїздів: 20 модернізованих і 20 нових. Також проєкт включатиме розвиток сигнальної інфраструктури та розробку єдиного квитка. Опісля на черзі – Дніпро та Харків.

У Львові декілька громадських ініціатив намагались звернути увагу на можливість розвивати залізничну інфраструктуру для вирішення частини транспортних проблем у місті. Деякі пропозиції були схожими на проєкт City Express у Києві. Львівська залізниця відреагувала офіційно і більш-менш позитивно. Особливий інтерес представляє вже існуюча лінія між Сиховом і головним залізничним вокзалом, що може бути використана як основа інфраструктури для приміських перевезень, а також для транспортних потреб всередині Львова.

З огляду на плани Києва, було б добре включити Львів до проєктів City Express. Для цього варто звернутись до центральної влади із конкретними вимогами. Навіть якщо реакція в Києві буде негативною, це стане поштовхом, щоб розробити довгострокову стратегію розвитку транспортної інфраструктури Львова.

Наступний етап і залізничний об'їзд

Міністр Владислав Криклій також заявив, що до 2030-го року звичними стануть залізничні лінії зі швидкістю 350 кілометрів на годину.

«Загальна довжина нових колій, що планується збудувати для високошвидкісного залізничного руху на території України, становить близько 2000 км. Це – десята частина довжини головних колій, що існують зараз в Україні», – зазначив він.

Такі проєкти є важливими для Львова, адже до Польщі подорожує значно менше пасажирів, ніж зі Львова до інших міст України, зокрема і до Києва. Тож швидкісні лінії ідеально підходять для відстаней у 500 кілометрів, що приблизно дорівнює відстаням між основними українськими містами.

Читайте також: Перетворити колії на дороги або Як Укрзалізниця впливає на трафік у центрі Львова

Уже зараз до Києва можна доїхати лише за 5 годин – це майже удвічі менше часу, ніж необхідно традиційним поїздам. З новим проєктом цей час знову може зменшитись удвічі.

Але швидкість поїздів на останніх 30 кілометрах до Львова обмежена, оскільки вони перетинають центр Львова. Що станеться, коли поїзди зможуть доїхати до Києва зі швидкістю 350 км/год? Альтернативний швидкий доступ до головного вокзалу Львова стане необхідним. Тож в інтересах усіх є вже зараз і якомога швидше планувати збудувати те, що можна назвати залізничним об’їздом навколо Львова.

Такий об’їзд міг би розпочатися навколо села Борщовичі, забираючи поїзди, що ідуть з Тернополя і Дубно. Потім він міг би піти на захід, ближче до Давидова, де перебиратиме рух зі сторони Івано-Франківська. Далі поблизу Пустомит об’їзд міг би перебрати рух від Сколе та повернути на північ, щоб з'єднатися з головними львівськими коліями на станції Скнилів. Довжина такого об’їзду становила би близько 50 кілометрів. Цілком логічно було б, щоб уряд та Укрзалізниця визначили би такий об’їзд першою секцією в новій високошвидкісній мережі.

Цей проєкт слід розглядати як пробний зразок для майбутнього масштабного розвитку – він ідеально доповнює проєкт євроколії до Польщі. Уряд має знайти у своєму бюджеті кошти на цей проєкт. Не слід витрачати час на пошук партнера або міжнародне фінансування – Україна не така бідна, що не може сама спроєктувати та побудувати 50 км нових залізничних колій.

Читайте також: S-Bahn по-львівськи, або Що допоможе Львову запустити міську електричку

Новий об’їзд може забезпечити також рух звичайних пасажирських та вантажних поїздів. Це означає, що потрібно побудувати дві нові паралельні колії – для швидкісних та звичайних поїздів. Таке рішення може виглядати радикальним, але проблеми з транспортом усередині міста є такими, що лише радикальні рішення можуть значно покращити ситуацію. В ідеалі в майбутньому жоден потяг не має їздити через львівські житлові квартали.

Одним словом, у Києві, здається, готові розпочати нові проєкти, пов'язані із залізничною мережею. Тож Львів має лобіювати частину фінансування проєктів City Express.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!