Що треба взяти з собою на фронт. Коротка інструкція для військових

22854 0
Без тактичних рукавичок та наколінників ви зможете воювати, а от відсутність миски, ложки і чашки створить вагомий дискомфорт.
Фото: зі сторінки Володимира Зеленського

Фото: зі сторінки Володимира Зеленського

Тим, хто йде служити, бажано раціонально підійти до збору свого похідного наплічника. Що варто взяти з собою на фронт, ділиться експерт Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД), який зараз служить в ЗСУ, Артем Филипенко.

Час від часу читаю щось на зразок «мій друг (син, чоловік) йде в ЗСУ, що йому з собою взяти?», або заклики до волонтерів допомогти з купівлею форми, бронежилета, касок, кросівок та іншого. У нас дійсно якось виходить, що одним щось дістається, інші, можливо, просто не просять. Он у мене товаришу дали наколінники, РПС, якусь круту кобуру, але я спитав його – «навіщо офіцеру логістики бригади територіальної оборони наколінники чи РПС»? Чесно, вони йому не потрібні.

Читайте також: Наскільки сьогодні захищений український військовий, і як покращити допомогу для армії

Я розумію бажання волонтерів допомогти всім і зі всім, але досвід мені підказує, що потрібен більш вибірковий підхід. І головне – тим, хто йде, бажано також раціонально підійти до збору свого похідного наплічника, з яким вони збираються піти до військкомату. Бо, повірте, без тактичних рукавичок та наколінників ви зможете воювати, а от відсутність миски, ложки і чашки створить вагомий дискомфорт. Отже:

1. В принципі держава має дати вам комплект форми, взуття, бронежилет, каску, каремат і спальник. Ну і, звісно, зброю, відповідно до штатної посади, яку ви обіймаєте. В усякому разі я майже все це отримав. В деяких частинах видали ще баули, аптечки та рукавички, але не у всіх. Дещо з амуніції додали пізніше, наприклад, каску та аптечку. Звісно не «гуд», але воно є. Форма, хто б там що не говорив, як на мене, дуже гарна та зручна. До «таланів» в мене претензій теж нема. Єдина проблема – великі розміри. Ну, якщо вам просто не до вподоби «талани», купуйте самі. Держава свої зобов'язання у цій сфері виконує.

Читайте також: Яким є рівень забезпечення бригад тероборони Львівщини. Пояснення 

2. Звісно цього одягу замало. Тож бажано взяти з собою, можливо, комплект одягу на «підміну» (всяко може бути – дощ, випрали, має бути заміна). В ідеалі – камуфляж, але підійде і взагалі щось напіввійськове. Я собі, наприклад, придбав вже під час служби робу чорного кольору для господарчих робіт. З взуття – обов'язково капці. Капці в армії – це святе, це комфорт і відпочинок ваших ніг. Кросівки бажано. Втім, якщо ви прийшли у військкомат чи частину у власному цивільному одязі, прийдіть в кросах і заберіть з собою.

3. Для прийому їжі. Миска (пластикова або бляшана), ложка, чашка. Мав досвід з одноразовим посудом, не дуже зручно, бо або закінчується, або не вистачає. Пити борщ з мисочки, звісно, можна, але не дуже естетично. Можна взяти звичайний армійський котелок, в нього компактно влазить і пластикова чашка та ложка. До того ж, можна розігріти чи приготувати щось на вогнищі. До цього потрібен ніж складний. Звісно, можна щось круто тактикульне, але перевірено, що ковбасу він ріже так само, як і метелик. Фляга, в принципі, не актуальна.

4. Мийні засоби (мило, зубна щітка, паста, піна для гоління, одноразові станки). Голитися у вас вийде не завжди, але краще хай буде. Рушник, а можна і два – для обличчя і ніг, хоча знову ж таки, це залежить від умов. На перших порах бажано мати також велику пачку вологих серветок, бо вони можуть на певний термін бути вашим головним засобом гігієни.

Читайте також: Це важче, ніж декомунізація, або Що нам робити з російською культурою 

5. Туалетний папір. Ну два-три рулони точно, бо папір – це знову ж таки універсальна річ – від тарілок до носових хустин, не кажучи вже про безпосереднє застосування.

6. З одягу додатково:

Дві-три пари шкарпеток. Держава видає дві, але цього замало.Двоє-троє трусів. Теплий одяг держава дає, але якщо вже сильно мерзнете, то теплі рукавички і якийсь светр. Кілька футболок на заміну в літній період. Для осінньо-зимово-весняного раджу теплу «тільняшку». Універсальна річ.

7. Скотч. Те, що в армії не можна відремонтувати за допомогою скотчу, ремонту не підлягає. Це універсальна річ, щоб щось закріпити, перев'язати.

8. Годинник, можна тактикульний, можна звичайний, але бажано з підсвітленням. Тут поясню просту річ. Зрозуміло, що у всіх є годинники на телефонах, але, по-перше, його взагалі можуть вилучити або вимкнуть з питань безпеки, а, по-друге, під час стояння вночі в караулі перегляд мобіли, скажімо так, демаскує. Ну і зручність.

9. Ліхтарик. Невеличкий компактний ліхтарик. Звикайте до того, що часто доведеться жити і діяти у суцільній темряві.

Читайте також: Як допомогти українській армії. Реквізити

10. Дві-три пари будівельних рукавичок. Зрозуміло, що тактикульні роблять вас брутальнішими і ви стаєте схожими на Рембо. Але будівельні значно дешевші, копати окопи, ламати гілки, носити ящики в них можна так само.

11. Аптечка і ліки. Формально аптечку мають дати, але не виключено, що доведеться формувати ще й самому. Перелік ліків та комплектація аптечки – за бажанням.

12. Трохи металевого дроту. Щось зв'язувати, кріпити, робити гачки для одягу тощо.

13. Наплічник, а скоріше, баул, щоб усе це вмістити. А воно вміститься, за досвідом.

14. Повербанк і шнури з різними роз'ємами. А ще кип'ятильник, продовжувач і маркер.

Як показує досвід, ви будете ще обростати майном, одночасно щось гублячи. Я так знайшов баул, чашку і капці, але «посіяв» блок для мобільного. Головне, не згубити/втратити майно, яке потрібно після перемоги повернути державі. Бо перемога перемогою, а майно повертати треба.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!