Штатні розписи Штабу порятунку або Хто насправді бореться за владу у Львові

7612 1
У боротьбі за владу інколи потрібен вихлоп енергії, а протестний матеріал треба підгодовувати. Інакше може трапитися, що дорослі підуть на роботу, а підлітки – в музичну школу.
Фото: Катерина Гаценко

Фото: Катерина Гаценко

Тиждень тому кілька громадських організацій розпочали безстрокову акцію протесту з наметами під міською радою Львова, вимагаючи відставки міського голови Андрія Садового. За кілька днів вони увірвалися в ратушу, зламавши замок та травмувавши кількох чиновників, а ще раніше зірвали засідання виконкому й облили фарбою двох посадовців. Свої міркування щодо того, хто і чим зараз займається під ратушею, пише політологиня Ярина Боренько.

На вихідних у Штабі порятунку Львова чергують підлітки у футболках Нацкорпусу. Довкола їздить чудо-поїзд, а далі велопробіги, йога, музика, а ще парад трамваїв, ретро-автомобілів, а там вже йдуть кришнаїти і ставлять стенд з «Вартовою Баштою» свідки Єгови. Хлопці човгають по бруківці або тихо сидять у своєму наметі. Якщо уважно спостерігати, то можна помітити, що вони майже не розмовляють. Це найтихіше місце на Ринку.

У робочі дні спеціально на брифінги і/або штурми приходять старші. Підлітки лише додають масовості й виконують технічні завдання, як-от виламати двері або заблокувати машину мера. Кістяк Штабу творять три угрупування, які фігурують у розслідуваннях ЗМІ як близькі до бізнесмена Олександра Веремеєнка. Ще чотири роки тому він сам не кремпувався виходити на «двіжі». Веремеєнка називають бізнес-партнером Ігоря Кривецького, спонсора «Свободи». У 90-і в кримінальних колах, за твердженнями кримінальних журналістів, вони були відомі за кличками «Тімофєй» і «Пупс».

Читайте також: Успіх, який Львів може втратити

Організація «Розвиток громади», дочірній СК «Легіон», де виховують з дитячого віку, а також ветеранська спілка УСУ АТО та група міських депутатів творять давно омріяну апологетами креативної економіки екосистему: цілісну самодостатню піраміду, де є все, від загальної системи цінностей до диктування власних правил в політиці. Ці політичні правила настільки локальні, а цілі – настільки раціональні, що немає сенсу звинувачувати їхніх авторів у прихильності до якоїсь з загальноукраїнських тенденцій. Самі ж творці нових правил перебувають на стадії переходу з криміналу в чисту політику, тому обзивання їх «бандитами» будить непідробний гнів.

На нарадах і засіданнях свої непідробні емоції часто демонструє одіозний депутат від БПП Григорій Козловський – власник ресторану з акулами, «Гранд-готелю», також його називають власником тютюнової фабрики і кумедного телешоу «Говорить Великий Львів». Йому точно все рівно, хто президент України, але не все рівно, що з нього насміхаються ті, кого він ще не встиг купити. Ймовірно, він вірить, що купити можна всіх.

О шостій вечора в понеділок Штаб порятунку Львова зробив ще один крок до клонування беззмістовних інструментів роботи, які вже кілька років поспіль використовує Львівська міська рада – стратегічну сесію. Ніхто не прийшов. По Ринку знову ходять підлітки у футболках «Національного корпусу», а позаду одного з левів стоїть айдарівець Сергій Лейченков (позивний «Малиш») і мирно розмовляє з поліцейським. Загалом поліції десь біля п’яти десятків осіб,  протестувальників вдвічі менше. З групою поліцейських теж спілкується Юрій Діль, начальник Управління безпеки міста. Кілька годин перед тим Андрій Садовий виставив фото свого заступника Геннадія Васьківа з ураженнями шкіри лиця, отриманих після обливання фарбою (чи іншою рідиною). У Васьківа на шиї золотий ланцюжок – такий носять «чоткі пацики». Сам він нічого не коментує. Здертий шар шкіри і ланцюжок на шиї абсолютно невідомого персонажа, який нічого не коментує, ніяких трагічних емоцій не викликають.

Читайте також: Чому депутати міськради Львова хочуть відставки Садового

У протесті є ще «мистецька складова» з (окрім обливання фарбою) картинами, перформансами, інсталяціями і музичним оформленням. Її творить Іван Спринський з декількома організаціями «цивільного» походження, серед яких засновані ним же «Рабів до раю не пускають», «Автосотня Євромайдану» та «Рух за людські права». Саме середовище «Рабів» бере свій початок від Євромайдану, а багато його учасників і прихильників не вірять в те, що Іван працює «під замовлення».

Збором скарг та іншою імітацією адвокаційної діяльності займається ГО «Будуймо Україну разом» на чолі з Ігорем Фінканіним, якому побитий керівник Адміністрації міського голови Євген Бойко допоміг отримати під організацію комунальне приміщення. У них брендовані футболки, і там є дівчата.

На сьогодні Штаб заанонсував черговий «брифінг». На цих щоденних дійствах представник «Розвитку громади» Андрій Дробіт з листа зачитує підготовлений текст. У нього добре поставлений голос. Він, як і резидент шоу «Говорить Великий Львів» Володимир Беньо з брюховицького осередку, готується стати справжнім політиком – відвідує тренінги, їздить у навчальні поїздки.

Вчора на брифінгу була заява, що з п'ятниці працює якась неофіційна «двостороння група» з врегулювання ситуації. Якщо це правда і міськрада справді на це пішла, то, окрім демонстрації лиця Васьківа (тепер хоч ясно, як він виглядає), нам би мали ще щось пояснити. Якщо неправда – спростувати. Але тихо. Кожен робить свою роботу. Не заважайте.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
5 Червня, 2019 09:42
Все під замовлення, лицемірство зашкалює.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!